Hulp bij existentiële depressie en hoogbegaafdheid

Existentiële depressie is een van de meest complexe aspecten binnen het hoogbegaafde leven. Existentiële depressie komt voort uit het vermogen om problemen te overdenken die betrekking hebben op het bestaan en uit de asynchrone ontwikkeling die inherent is aan hoogbegaafdheid. Dit veroorzaakt diepe existentiële eenzaamheid.

Existentiële depressie en hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde mensen hebben hoge idealen en verwachtingen. Wanneer dit samengaat met metacognitie, idealisme, gevoeligheid en (emotionele) intensiteit kan dit makkelijk leiden tot zelfvervreemding en vervreemding van de wereld. 

Er ontstaan sombere en depressieve gevoelens en een diep bewustzijn van de zinloosheid van het bestaan.

Heeft niemand je nog kunnen helpen om te vinden wat het is?
Lees dan snel verder voor meer inzicht.

Wat is een existentiële depressie?

In combinatie met hoogbegaafdheid is het afschuwelijk

Het gemis van mensen om je heen met wie je diepe gesprekken kunt hebben voelt alsof je tussen mensen zit die een totaal andere onbegrijpelijke taal spreken. Het is de mismatch ervaring die je veerkracht breekt en je kwetsbaar en depressief maakt.

Een existentiële depressie leidt tot een verschrikkelijk zwaar gevoel, alsof het moeilijk, zo niet onmogelijk is om antwoorden op deze vragen te vinden. Dit kan tot intense eenzaamheid en teleurstelling leiden.

Wat is een existentiële depressie?

Hulp bij existentiële depressie

Hoe kom je uit een existentiële depressie?

Deskundige begeleiding in combinatie met de  Acceptance and Commitment Therapy (ACT) stelt je in staat te begrijpen dat de wereld niet altijd zo is als je het zou willen.

Wanneer je weet wat er in je lichaam en geest gebeurt en waarom, worden ervaringen minder ingrijpend en kun je er makkelijker voor openstaan, wat acceptatie bevordert.

Programma: 'Hervind levenszin'

Wil je gedrag leren waarmee je jouw problemen kunt hanteren en de positieve aspecten van ontmoeting met gelijkgestemden ervaren?

In een veilige therapeutische omgeving met ruimte voor autonomie en persoonlijke aandacht vindt het 10 wekelijkse programma: ‘Hervind de zin in je leven’ plaats.

Praktische informatie

Programma: Hervind levenszin”

Wat je krijgt bij 'Hervind levenszin'

 • Specifieke e-learning ter ondersteuning van het persoonlijke proces
 • Thuisoefeningen
 • Persoonlijke begeleiding van Larinda Bok
 • Diepe gesprekken met gelijkgestemden
 • ACT Psychologie boek
 • Aanvullende psycho-educatie over hoogbegaafdheid, existentiële depressie en aanverwante onderwerpen
 • 1 op 1 persoonlijke aandacht

Investering in 'Hervind levenszin'

 • 10 keer afwisselend 1 of 2-wekelijkse bijeenkomsten online of in de praktijk in Nijkerk
 • 2350 euro incl. btw voor het totale programma, incl. koffie/ thee/ frisdrank
 • Gesprekken van 1- ½ uur
 • Tijd voor je thuisoefeningen

Data in onderling overleg

Over Larinda

What you see is what you get.

 • Gepassioneerd 
 • Sensitief
 • Helder
 • Positief

Expertise

 • ACT Master
 • Specialist Hoogbegaafdheid
 • Ervaring als verpleegkundige in de psychiatrie
 • Bedrijfskundige en managementachtergrond
 • Noloc gecertificeerd Register Loopbaanprofessional
 • Geaccrediteerd NOBCO/EMCC coach
 • Kennis van- en ervaring met individueel systemisch werk
 • Wetenschappelijk onderzoeker naar zelfbeeldontwikkeling, ACT en hoogbegaafdheid

Doe je ook mee met het programma ‘Hervind levenszin’?

Recensies

“Van cliënten met GGZ- ervaringen”

“Het allerbelangrijkste verschil tussen jou en de GGZ therpapiën is het gevoel dat ik als persoon centraal stond terwijl ik me in de GGZ regelmatig een nummertje, een diagnose, een probleemstelling of dossier voel. De GGZ-aanpak is volledig gericht op wat er niet goed gaat en hoe we de schade enigzins kunnen beperken terwijl ik bij jou juist heb leren kijken naar kwaliteiten, mogelijkheden en het volgen van m'n enthousiasme, passie en drive. In de GGZ voel ik me regelmatig enorm klein worden, alsof ik een klaslokaal inloop en de leerkracht met een wijzend vingertje zegt ''dit kan je allemaal nog niet maar als je precies doet wat ik zeg, is misschien nog niet alle hoop verloren''... Bij jou stond ik zelf aan het roer en dat gaf me rust, overzicht en vertrouwen. ”

Coachcliënt 

“Een ander groot verschil was de efficiëntie waarmee jij te werk gaat. Vier afspraken binnen een aantal weken en aan het eind daarvan had ik het idee dit zelf verder toe te kunnen passen. Binnen de GGZ staan we op het punt een tweede halfjaartraject op te starten en vraag ik me inmiddels enorm af wat ik er al die tijd nou precies geleerd heb. Het werkt frustrerend geen regie te hebben over de snelheid van het traject, de frequentie van de afspraken of zelf hoe snel ik wel of niet een opdrachtenboek door mag werken. Regelmatig probeer ik de kaders wat op te rekken maar het duurt vaak niet lang of ik word weer teruggefloten. Jammer, teleurstellend en niet effectief.”

Coachcliënt 

“Tot slot heb ik het idee dat ik met jouw advies, tools en inzichten nu stappen kan zetten waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat ze bij me passen. In de GGZ zijn veel van de tools toch echt gericht op crisis management, symptoombestrijding en de 'stoornissen' onder controle krijgen. Op het moment dat ik mezelf weer weg voel zakken is het niet het GGZ 'depressiepakket' dat me weer op weg helpt maar juist het bedenken hoe ik mijn dagelijks leven beter aan laat sluiten op dat wat ik zo belangrijk vind. Het is dan ook al een paar keer gebeurd dat ik de TMA talentenanalyse erbij pak en opnieuw begin met plannen, structureren en wat ze in het Engels 'scheming' noemen. Plannetjes smeden om meer uit het leven te halen en wat doet dat me goed."

Coachcliënt 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren