Bore-out
en hoogbegaafdheid

Kan jij in korte tijd veel werk verzetten? Heb je weinig te doen en vind je het saai op jouw werk? Ben jij gestrest doordat jij je verveelt? Grote kans dat je risico loopt op een bore-out. Je raakt uitgeblust omdat je jouw snelle denkkracht en sterke analytische en associatieve vermogen niet in kunt zetten.

Wat is een bore-out

Wanneer je een bore-out hebt, ben je onderbelast en onvoldoende gestimuleerd. Er is sprake van verveling en onderprikkeling. Een bore-out heeft veelal dezelfde symptomen als een burn-out. Echter de oorzaak ligt ergens anders. Hoe herken je de symptomen van een bore-out bij mensen met de kenmerken van hoogbegaafdheid?

Symptomen van een bore-out

Zit jij thuis met de diagnose van een burn-out en vraag je je af of je misschien wel een bore-out hebt?

Hoogbegaafd en bore-out

Wanneer je onvoldoende tijd kunt besteden aan bezigheden die je energie geven en waar je grootste kracht licht gaat het mis. Omdat je als hoogbegaafde niet uitgedaagd wordt kan het zijn dat je aan jezelf gaat twijfelen en ziek wordt van verveling.

Je vraagt je af wat je nog wel kunt en je zelfvertrouwen daalt met de dag. Je raakt gedemotiveerd en het wordt steeds moeilijker om iets aan jouw situatie te veranderen.

Hoogbegaafde volwassenen lopen sowieso meer kans op een bore-out. Zij denken snel en kunnen in korte tijd veel werk verzetten.

Onderzoek jouw risico op bore-out met de test.

Problemen van een bore-out bij hoogbegaafde volwassenen

Een bore-out is zeker niet iets om te onderschatten. Het kan voor veel problemen zorgen.

Wanneer jouw grootste talenten niet optimaal ingezet kunnen worden, loop je een groot risico op een bore-out.

Want als hoogbegaafde heb je het nodig om gemotiveerd betekenisvol en veelzijdig werk te doen.

Herstel van bore-out bij hoogbegaafdheid

Het herstel bij een bore-out verschilt per persoon. Het herstelproces bij een bore-out bij hoogbegaafden gaat snel. Het herstelproces bestaat uit drie fasen: rust, herstel en re-integratie. Daarnaast is het noodzakelijk om te investeren in adequaat om leren gaan met je hoogbegaafdheid.

Bore out, hoogbegaafd en werk

Een bore-out brengt je op een kruispunt in je leven. Het is nu de kans om stil te staan en te reflecteren.

Problemen van een bore-out bij hoogbegaafde volwassenen

Als jij je snel weer beter wilt voelen, helpt het om met deskundigen die gespecialiseerd zijn in hoogbegaafdheid in gesprek te gaan. We zoomen dan in op wat jij nodig hebt en welke stappen je kan gaan zetten om jouw snelle denkkracht, sterke analytische en associatieve vermogen optimaal te benutten.

Gaan we samenwerken?

Recensies

“Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van.”

“Larinda heeft het talent kennis over te brengen op een unieke persoonlijke manier die wetenschappelijk onderbouwd is. Tijdens de coaching kreeg ik tools aangereikt om mijn gaven en talenten tot bloei te laten komen waarvan ik ze diep weggestopt had tezamen met mijn missie. De samenwerking is te typeren als coöperatief, denkend vanuit diverse standpunten, kritisch waar nodig, inspirerend, onderzoekend en diepgaand. Ik wens iedere volwassen hoogbegaafde zijn/haar plaats in de samenleving en schroom niet om professionele hulp te zoeken als je worstelt met je ‘anders’ zijn. Het is juist een sterkte om te ontdekken wie je eigenlijk bent als ‘gifted’ mens. Je mag er zijn.”

Frank
Innovatiemanager

“Toen ik ergens midden 40 ontdekte dat ik vermoedelijk hoogbegaafd ben, was niets meer zoals het daarvoor was. Mijn kijk op mijn leven, mijn jeugd, mijn leven nu en de toekomst bekeek ik opeens door de bril van hoogbegaafdheid. Ik heb echt opnieuw leren kijken, voelen, denken en handelen. En dat was best een onzekere en een intensieve periode. In deze periode heb ik contact gezocht met Larinda. Larinda is een fijn persoon, betrokken en (ervarings)deskundig. Ik kon mijn vragen stellen, ze legde uit. Soms aan de hand van theorie, soms aan de hand van (eigen) ervaringen. Larinda leerde mij hoe mijn hoofd werkt. Waarom bepaalde situaties voor mij anders voelen. En ik leerde accepteren dat mijn hoofd nu eenmaal anders werkt en beter voor mezelf te zorgen. Keuzes maken die bij mij passen. Dat geeft rust. En dat is best fijn voor een mens met een vol hoofd dat altijd aan staat.”

Brigitte
Projectontwikkelaar

“Door thuiswerk in de coronaperiode en geannuleerde innovatieprojecten viel ik uit. Het was geen losse opmerking dat er ‘zoveel meer in mij zit’. Jouw traject heeft me de bevestiging gegeven dat er meer in mij zit en dat ik niet bang hoef te zijn dit te gebruiken Je hebt mij adequaat geholpen met het helder krijgen welke stappen ik moet zetten. De gesprekken met mijn leidinggevende worden door ons beiden gewaardeerd. Fijn dat je zo concreet bent en verhelderende modellen gebruikt.”

Dirkjan
Crisisconsultant

Wil je de rijkdom van hoogbegaafdheid ervaren? 

Investeer in coaching voor hoogbegaafde volwassenen. 

Hoe je dat doet? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.