Bore-out
en hoogbegaafdheid

Kan jij in korte tijd veel werk verzetten? Heb je weinig te doen en vind je het saai op jouw werk? Ben jij gestrest doordat jij je verveelt? Grote kans dat je risico loopt op een bore-out. Je raakt uitgeblust omdat je jouw snelle denkkracht en sterke analytische en associatieve vermogen niet in kunt zetten.

Wat is een bore-out

Wanneer je een bore-out hebt, ben je onderbelast en onvoldoende gestimuleerd. Er is sprake van verveling en onderprikkeling. Een bore-out heeft veelal dezelfde symptomen als een burn-out. Echter de oorzaak ligt ergens anders. Hoe herken je de symptomen van een bore-out bij hoogbegaafdheid?

Symptomen van een bore-out

Zit jij thuis met de diagnose van een burn-out en vraag je je af of je misschien wel een bore-out hebt?

Hoogbegaafd en bore-out

Wanneer je onvoldoende tijd kunt besteden aan bezigheden die je energie geven en waar je grootste kracht licht gaat het mis. Omdat je als hoogbegaafde niet uitgedaagd wordt kan het zijn dat je aan jezelf gaat twijfelen.

Je vraagt je af wat je nog wel kunt en je zelfvertrouwen daalt met de dag. Je raakt gedemotiveerd en het wordt steeds moeilijker om iets aan jouw situatie te veranderen.

Hoogbegaafde volwassenen lopen sowieso meer kans op een bore-out. Zij denken snel en kunnen in korte tijd veel werk verzetten. Wanneer je onvoldoende uitdagend werk hebt kan je ziek worden van verveling.

Problemen van een bore-out bij hoogbegaafde volwassenen

Een bore-out is zeker niet iets om te onderschatten. Het kan voor veel problemen zorgen.

Wanneer jouw grootste talenten niet optimaal ingezet kunnen worden, loop je een groot risico op een bore-out.

Want als hoogbegaafde heb je het nodig om gemotiveerd betekenisvol en veelzijdig werk te doen.

Herstel van bore-out bij hoogbegaafdheid

Het herstel bij een bore-out verschilt per persoon. Het herstelproces bij een bore-out bij hoogbegaafden gaat snel. Het herstelproces bestaat uit drie fasen: rust, herstel en re-integratie. Daarnaast is het noodzakelijk om te investeren in adequaat om leren gaan met je hoogbegaafdheid.

Bore out, hoogbegaafd en werk

Een bore-out brengt je op een kruispunt in je leven. Het is nu de kans om stil te staan en te reflecteren.

Problemen van een bore-out bij hoogbegaafde volwassenen

Als jij je snel weer beter wilt voelen, helpt het om met deskundigen die gespecialiseerd zijn in hoogbegaafdheid in gesprek te gaan. Je kunt inzoomen op wat jij nodig hebt en welke stappen je moet gaan zetten om jouw snelle denkkracht, sterke analytische en associatieve vermogen optimaal in te zetten.

Gaan we samenwerken?

Recensies

“Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van.”

“Dankzij jouw coaching ben ik snel weer op de been. De gesprekken met mijn leidinggevende over wat ik als hoogbegaafde nodig heb worden door ons beiden gewaardeerd. Dank voor deze coachperiode.”

Frank
Innovatiemanager

“Door thuiswerk in de coronaperiode en geannuleerde innovatieprojecten viel ik uit. Jij hebt mij adequaat geholpen met het helder krijgen welke stappen ik moet zetten. Fijn dat je zo concreet bent en verhelderende modellen gebruikt.”

Karel
programmamanager

“Het was geen losse opmerking dat er ‘zoveel meer in mij zit’. Je had een duidelijk beredeneerd verhaal op basis van mijn eigen argumenten. Jouw traject heeft me de bevestiging gegeven dat er meer in mij zit en dat ik niet bang hoef te zijn die gebruiken.”

Dirkjan
Crisisconsultant

Wil je de rijkdom van hoogbegaafdheid ervaren? 

Investeer in coaching voor hoogbegaafde volwassenen. 

Hoe je dat doet?