Hoogsensitiviteit
en hoogbegaafdheid

Veel hoogbegaafde mensen zijn ook hoogsensitief. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een aangeboren gevoeligheid voor externe en interne prikkels. Weet je dat 20% van de bevolking, dus 1 op de 5 mensen, hoogsensitief is? 
Wil jij je hoogsensitiviteit als positief cadeau van moeder natuur zien? Lees dan verder hoe je meer vrijheid, rust en balans kan ervaren.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Niet iedereen die hoogsensitief is, is hoogbegaafd. Coaching bij hoogbegaafde én hoogsensitieve mensen is net even anders dan dat je alleen coaching bij hoogsensitiviteit krijgt. De match met een hoogbegaafde coach is net even beter en op tempo. Als je balans hebt en om kan gaan met jouw hoogsensitieve gevoelens voel je je rustiger en vrijer. Hoogsensitiviteit komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Dat zie ik in de praktijk ook terug.

Hoogsensitiviteit

in combinatie met hoogbegaafdheid is topsport

Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve mensen extra gevoelig kunnen zijn voor stress en afwijzing.
De kenmerken van hoogsensitiviteit worden lang niet altijd (h)erkend en positief gewaardeerd. Disbalans met grote kans op burn-out ligt op de loer.

Herken jij dit als HSP?

Dit alles is keihard werken om in balans te blijven. Als je zelf niet de juiste acties onderneemt om effectief om te gaan met jouw hoogsensitiviteit loop je een groot risico op een burn-out.

Problemen bij hoogsensitiviteit

Omgaan met hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid

In de positieve psychologie leggen we de aandacht op je sterke kanten in plaats van op wat ontbreekt.

Als je weet hoe je effectief met jouw prikkels om kunt gaan, kan je hoogsensitiviteit als positieve kant van jezelf gaan zien. Maar wat heb jij nodig om als hoogsensitieve persoon goed te functioneren?

Coaching bij hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid

Een coachingtraject begint met de herkenning en zelfbewustzijn van de kenmerken van hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van biografisch onderzoek, diagnostische vragenlijsten en op jou afgestemde, wetenschappelijk onderbouwde en dynamische meerfactorenmodellen.

Op basis van de bevindingen en interpretatie van de kenmerken van hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid in jouw leven, vinden we nieuwe en gewenste wegen voor jouw leven en loopbaan.

Zullen we samenwerken?

Recensies

“Door zelfacceptatie kun je veel meer genieten van hoogsensitiviteit.”

“Larinda is een empathische coach die mij hielp door haar analyse van mijn talenten en motivaties om meer zicht te krijgen op mijn sterke eigenschappen. Zij leerde mij wat ik als 'anders' ervaarde als kracht te zien en in te zetten in mijn professionele en persoonlijke leven. Juist door meer naar mijn eigen behoefte te luisteren blijf ik dichtbij mijzelf.”

Anneke
Voedingswetenschapper

“Doordat ik nu mijn gevoeligheid kan omarmen heb ik een balans gevonden tussen rust en werk. Ik heb het afgelopen jaar meer energie en zelfvertrouwen ontwikkeld om mijn sterke punten te laten zien. Tip: Ik hoop dat je in coaching het persoonlijke en de warmte naar cliënten houdt. Ik was erg bang voor zakelijke psychologen/coaches maar dat was zeker bij jouw niet aanwezig. Dat geeft mij en ongetwijfeld anderen een extra laag van gezien worden. Bij hb'ers denk ik nog belangrijker. Dat iemand je gevoel snapt i.p.v. alles in je hoofd te doen”

Wiebrand
Waterbouwkundig ingenieur

“Wat ik erg waardeerde tijdens de sessies is jouw positieve aanpak, aanmoediging en samen op onderzoek gaan naar oorzaak van mijn gedrag. Hierin stelde je goede verdiepingsvragen die mij inzicht hebben gegeven in mijn werkwijze en tips in hoe ik dit anders kan aanpakken om meer rust te creëren. Tijdens het proces was voor mij een eyeopener dat ik kenmerken bezit van iemand die hoog gevoelig is. Dit zal ik meenemen en verder onderzoeken. Bedankt voor de mooie gesprekken en al je adviezen.”

Sabina
Zorgarrangeur GHZ/GGZ

Wil je hoogsensitiviteit als verrijking zien en niet als last? 

Investeer in coaching voor hoogsensitieve volwassenen. 

Hoe je dat doet? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.