Hoogsensitiviteit
en hoogbegaafdheid

Onderzoek wijst uit dat 87% van de hoogbegaafde mensen hoogsensitief is. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een aangeboren gevoeligheid voor externe en interne prikkels. Daarnaast is 20% van de bevolking, 1 op de 5 mensen dus, hoogsensitief. Wil jij je hoogsensitiviteit positief zien en ontdekken hoe je langdurig meer vrijheid, rust en balans kunt ervaren?

Kenmerken van hoogsensitiviteit

De correlatie tussen hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit ligt in het feit dat 87 % van de hoogbegaafde mensen hoogsensitief is. Dit betekent echter niet dat iedereen die hoogsensitief is, hoogbegaafd is. Het onderscheid tussen beiden te kennen geeft duidelijkheid en richting in je leven en loopbaan. Verder komt hoogsensitiviteit even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Hoogsensitiviteit

in combinatie met hoogbegaafdheid is topsport

Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitieve mensen extra gevoelig kunnen zijn voor stress en afwijzing.
De kenmerken van hoogsensitiviteit worden lang niet altijd (h)erkend en positief gewaardeerd. Disbalans met grote kans op burn-out ligt op de loer.

Herken jij dit als HSP?

Dit alles is keihard werken om in balans te blijven. Maar als je zelf niet de juiste acties onderneemt om jouw hoogsensitiviteit effectief te hanteren, loop je een groot risico op een burn-out.

Problemen bij hoogsensitiviteit

Omgaan met hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid

In de positieve psychologie loont het meer en levert het meer geluk op, om de aandacht te leggen op je sterke kanten in plaats van op wat ontbreekt.

Als je weet hoe je effectief met jouw prikkels om kunt gaan, kan je hoogsensitiviteit als positieve kant van jezelf gaan zien. Maar wat heb jij nodig om als hoogsensitieve persoon goed te functioneren?

Coaching bij hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid

Een coachingtraject begint met de herkenning en zelfbewustzijn van de kenmerken van hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van biografisch onderzoek, diagnostische vragenlijsten en op jou afgestemde, wetenschappelijk onderbouwde en dynamische meerfactorenmodellen.

Op basis van de bevindingen en interpretatie van de kenmerken van hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid in jouw leven, vinden we nieuwe en gewenste wegen voor jouw leven en loopbaan.

Zullen we samenwerken?

Recensies

“Door zelfacceptatie kun je veel meer genieten van hoogsensitiviteit.”

“Larinda is een empathische coach die mij hielp door haar analyse van mijn talenten en motivaties om meer zicht te krijgen op mijn sterke eigenschappen. Juist door meer naar mijn eigen behoefte te luisteren blijf ik dichtbij mijzelf.”

Anneke
Voedingswetenschapper

“Doordat ik nu mijn gevoeligheid kan omarmen heb ik een balans gevonden tussen rust en werk. Ik heb het afgelopen jaar meer energie en zelfvertrouwen ontwikkeld om mijn sterke punten te laten zien.”

Wiebrand
Waterbouwkundig ingenieur

“Voor snelle denkers die diepgang wensen en toch voldoende afstand willen creëren tussen rust en werk is een traject met Larinda een aanrader. Ik vond het heerlijk om met haar te sparren ze is open, geeft vertrouwen en is transparant.”

Jeanette
Traumapsycholoog

Wil je hoogsensitiviteit als verrijking zien en niet als last? 

Investeer in coaching voor hoogsensitieve volwassenen. 

Hoe je dat doet?