Waarom een boek over ACT & hoogbegaafdheid?

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Wat mij diep vanbinnen raakt, is dat ik in mijn praktijk zoveel mensen zie met onbegrip over zichzelf of die worstelen met het leven, dit is mijn waarom van dit boek. Deze mensen hebben een negatief en onrealistisch zelfbeeld en tegelijkertijd een groot verlangen om de zin van hun leven te begrijpen.

Dit is het waarom van dit boek

Ze zijn op zoek naar een nieuw zelfbeeld en willen ontdekken hoe ze van betekenis kunnen zijn. Maar het lukt ze niet om de juiste stappen te zetten.

Omdat ik zelf geleerd heb en elke dag ervaar dat je wel een vrij en betekenisvol kunt leven, voelt het schrijven van dit boek als een intense missie. Tegelijkertijd is het ook een grote uitdaging om de kennis en levenservaring die ik heb opgedaan in dit boek met de lezers te delen.

Het ABC voor een vrij en betekenisvol leven

Een leven lang leren en ontwikkelen staat in dit boek centraal. Dat feitelijke leren begint al op de basisschool, daar leren we allemaal het alfabet.

Toen ik als jong meisje het ABC kende dacht ik dat ik alle boeken kon lezen, maar wat viel dat tegen, want er zijn zoveel spellingsregels en schrijfstijlen. Dit ervaarde ik ook in het dagelijks leven: al die regeltjes en verschillende opvattingen. Ook in mijn leven verliep niet altijd alles volgens het boekje.

Waarom zou jij je aanpassen? Niet doen!

Ik ken je natuurlijk niet, maar diep vanbinnen weet ik dat de meeste hoogbegaafden redelijk tot goed functioneren. Sommigen hebben aanpassingsproblemen en kunnen worden ondersteund door psycho-educatie over hoogbegaafdheid. Dit boek met het ABC voor een vrij en betekenisvol leven is daarom niet alleen vanuit de theorie geschreven maar geboren in de praktijk en vanuit uiteenlopende meedenkende contacten uit het veld van hoogbegaafdheid

Deel 1, 2, 3 van het boek

Ik begin deel 1 van dit boek met het uitleggen wat hoogbegaafdheid is. Daarna beschrijf ik meerdere theorieën die mij hielpen om het plaatje rond hoogbegaafdheid compleet te maken.

In deel 2 lees je veel over de persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid. Je ontdekt de ongekende impact van hoogbegaafdheid op je persoonlijkheidsontwikkeling en leest hoe je jouw zelfbeeld kunt versterken.

De praktische uitwerking in werkvormen vanuit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en de polyvagaaltheorie vind je in deel 3. 

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Voortschrijdende wetenschap

Ik pretendeer niet alle kennis te hebben en ben mij er terdege van bewust dat de wetenschap bestaat uit voortschrijdend onderzoek. En ook visies op psychologische concepten veranderen. Op 15 augustus 2023 maakte de directeur ontwikkeling en organisatie-impact van de Mensa Foundation, John Thompson, bekend dat Mensa erkent dat echte intelligentie en hoogbegaafdheid niet noodzakelijkerwijs in één getal of label kan worden gevat . Zo zie je dat de wetenschap niet zwart-wit is, maar dat het door de tijd steeds duidelijker wordt wat de meest waarschijnlijke theorie is.

Echte intelligentie en hoogbegaafdheid kunnen niet noodzakelijkerwijs in één getal of label worden gevat.

John Thompson, directeur ontwikkeling en organisatie-impact Mensa Foundation

Waarom gedrag veranderen? Lees het in dit boek

Als je beseft dat veranderen van gedrag een van de moeilijkste dingen in het leven is, dan heb je gefundeerde adviezen en werkvormen nodig. Het is belangrijk dat je begrijpt dat dingen beter maken bij jezelf begint. Want je kan niet van het leven houden als je niet gelukkig bent. Je kan ook niet van anderen houden als je niet van jezelf houdt.

Boek voor coaches

Dit boek is ook voor coaches die hun cliënten een goed onderbouwde theorie mee willen geven over hoogbegaafdheid, hechting, polyvagaaltheorie Dąbrowski’s theorie van positieve desintegratie en Acceptance and Commitment Therapy.

Ik gaf mijn cliënten een boek met praktische werkvormen vanuit de ACT, maar dat sloeg niet altijd aan. Mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid hebben toch net even wat andere taal en oefeningen nodig dan anderen. En om in die behoefte te voorzien schreef ik dit boek. Als coach hoef je dat weinig theorie uit te leggen over hoogbegaafdheid en aanverwante thema’s. Je coachee kan zelf al veel gefundeerde theorie lezen. En de praktische werkvormen ondersteunen het coachproces.

Podcast: Het waarom van het boek: Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid

Hieronder vind je de podcast waar ik meer over mezelf vertel en het waarom van het boek.

Waarom zou je dit boek lezen?

Als je dit boek leest helpt het om jezelf te leren kennen. Je kunt verschillende thema’s beter plaatsten en je krijgt handvatten om de eerste stappen te zetten om je leven te veranderen. Als je meer zelfinzicht hebt, ben je klaar om de een vrij en betekenisvol leven in te gaan vullen.

Die eerste stap zal een rimpeleffect hebben. Dat betekent dat alles wat je zal doen, iedereen en alles rond jou zal beïnvloeden. Dat is de essentie van het leven: samen zijn met anderen en vanuit je persoonlijke waarden de verbinding weten te maken.

Lees hier de recensies van het boek: Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid.

Wil je kennismaken om te zien of persoonlijke coaching iets voor jou is? Maak een afspraak in de digitale agenda.

Wil je het boek kopen? Klik op onderstaande button.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.