Wat betekent het ABC voor een vrij en betekenisvol leven

Had ik dit maar eerder geweten over ACT en hoogbegaafdheid

In mijn boek Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid beschrijf ik het ABC voor een vrij & betekenisvol leven. Ik krijg veel vragen wat het ABC inhoudt. Het ABC is geen Quick-fix maar de rode draad van het proces dat mijn cliënten doorlopen. Ik werk niet volgens een standaard format, aanpak of protocol. Ik heb altijd wel een plan in mijn gedachten wat we in een coachsessie kunnen doen. Maar omdat ik procesgericht werk speel ik in op wat zich aandient. Dat vraagt tijd en urgentie en daar zoomen we op in. In dit blog geef ik een toelichting op het fundament van het ABC.

De basis van het ABC

In het ABC combineer ik mijn interpretaties van de principes van de Amerikaanse psycholoog Scott Barry Kaufman, de polyvagaaltheorie, Dąbrowski’s theorie van positieve desintegratie en de Acceptance and Commitment Therapy. Dit alles is gestoeld op de positieve psychologie-principes die zich richten op gezondheid, welbevinden en denken in oplossingen.

De basis van het ABC voor een vrij & betekenisvol leven 

De basis van het ABC is de groeicurve die Kaufman in zijn boek Transcendent deelt. Dit is een gezonde en gebalanceerde curve die je op je reis naar een eigen identiteit en zelfactualisatie doorloopt. Hij beschrijft principes als autonomie, nieuwsgierigheid, liefde en het hebben van een levensdoel.

Maar ik ben ervan overtuigd dat een betekenisvol leven je verder brengt dan een roeping of een levensdoel. In mijn boek doorloop je de stappen die je daarnaartoe leiden. Want het is groots om van betekenis te mogen zijn. die stappen zijn vormgegeven in het ABC voor een vrij en betekenisvol leven.

Zeven principes voor een vrij en betekenisvol leven 

De zeven principes voor een gezonde en gebalanceerde groeicurve op reis naar een eigen identiteit vind je hierna.

  1. Accepteer je hele zelf, niet alleen de beste versie van jezelf
  2. Leer je neiging tot zelfactualisatie te vertrouwen 
  3. Word je bewust van je innerlijke conflicten 
  4. Wees je bewust van onevenwichtige, scheve ontwikkeling 
  5. Creëer de beste versie van jezelf
  6. Streef naar groei, niet naar geluk
  7. Gebruik de kracht van je ‘donkere kant’ (ga negatieve emoties niet uit de weg) 
Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

De betekenis van het ABC

De zeven principes voor groei van Kaufman inspireerden mij tot het ontwerpen van het ABC voor een vrij en betekenisvol leven.

A

In de A van het ABC gaat het over het accepteren van jezelf, anderen en de wereld.

B

In B gaat het over bewustwording, zodat je op de juiste weg komt. Zo krijg je wie je bent en wat je doet met elkaar op één lijn. 

C

Deel C is het meest hoopvolle deel van het ABC. De C gaat het over het creëren van persoonlijke groei. Je krijgt in C handvatten voor de invulling van een vrij en betekenisvol leven. 

Het ABC in de praktijk

De praktische uitwerking van het ABC vind je in dit blog: Praktische uitwerking van het ABC voor een vrij & betekenisvol leven.

Ben je nieuwsgierig hoe jij het ABC-proces kan doorlopen? Bestel dan het boek: Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.