Burnoutcoaching helpt bij het luisteren naar de signalen van je lichaam die zeggen dat er verandering nodig is. Burnout kan gezien worden als een kans om je leven opnieuw in te richten op basis van je waarden, talenten en behoeften. Deze positieve benadering helpt je niet alleen te herstellen, maar ook te groeien. Alhoewel je dit op het moment dat je burnout bent niet snapt en ziet. Achteraf zie je dat je lichaam je de waarheid vertelde. Zo kon je niet langer doorgaan.
Voor wie is burnoutcoaching geschikt?
Burnout treft aanvankelijk gezonde mensen die kampen met een ongezonde situatie, vaak door:
- Chronische overbelasting.
- Slechte balans tussen werk en privé.
- Te weinig rust en hersteltijd.
Burnoutcoaching is ideaal voor werknemers, zelfstandigen en mensen in rollen zoals mantelzorgers of ouders die langdurige stress ervaren.
Werkwijze van stress- en burnoutcoaching
Fase 1: Crisisfase
In deze fase is erkenning vanuit de cliënt dat de problemen ernstig zijn en dat serieuze actie vereist is een eerste stap richting herstel. We noemen dit ook wel probleemadoptie.
- Stressoren verminderen
- Rust en herstel: slapen, slapen, slapen
- Het laten vallen van huishoudelijke taken en sociale verplichtingen
- De eerste weken staan in het teken van ontspanning en fysieke balans.
- Er wordt lichte, energiegevende activiteit gestimuleerd.
Fase 2: fysiologisch stresssysteem herstellen
Het (fysiologische) stresssysteem moet weer teruggebracht worden naar normale homeostatische stresswaarden. De focus ligt in deze coachfase van burnoutcoaching op het geven van gezonde lifestyleadviezen zoals
- Registratie van stressniveau en activiteiten
- Ontspanningsoefeningen
- Extra slapen
Fotocredits: Pixabay – Nataliya Vaitkevich
In fase 2 word je begeleid in het ontdekken van nieuwe routines, het aanpakken van stressfactoren en het hervinden van motivatie. We richten ons op duurzaam herstel door:
- Balans inspanning/ herstel
- Opbouwen vitaliteit
- In de laatste weken van deze fase kan begonnen worden met thuisre-integratie. Je begint, mits dit verantwoord is, gedoseerd vanuit huis iets voor het werk te doen.
Een kop koffie/thee drinken met je leidinggevende of collega’s kan een eerste stap richting werk zijn. Onderschat de impact van deze stap niet.
Je moet vaak letterlijk weer een drempel over en dat kan je benauwen waardoor je stressniveau weer oploopt en je je opgejaagd voelt. Hersteltijd door te rusten of ontspannen is heel belangrijk na dit soort re-integratieactiviteiten.
Fase 3: Re-integratie en terugvalpreventie
We steken deze belangrijke fase van burnoutcoaching in op preventie en duurzame inzetbaarheid. Door terugvalpreventie en bevlogenheid centraal te stellen, wordt gebouwd aan langdurige mentale vitaliteit. Doordat je door burnoutcoching meer zelfinzicht en vaardigheden hebt voorkom je terugval naar burnout.
De bedrijfsarts stelt een re-integratieplan op en adviseert over de opbouw van de uren en belastbaarheid. De burnoutcoach kan adviseren over waar je op moet letten bij werkhervatting en welke eventuele aanpassingen er noodzakelijk zijn.
Via deze link vind je een grafische weergave van de drie fasen van
CSR-burnoutcoaching en het Chronische Stress Reversal.
Werkhervattingsplan na burnout
Ik denk met mijn cliënten mee in een werkhervattingsplan. Een werkhervattingsplan moet minimaal de volgende onderwerpen bevatten.
- Aard van de werkzaamheden
- Werktijden
- Werkomstandigheden en werkplek
- Begeleiding van de re-integratie
- Evaluatie en bijstelmomenten
Keuzes maken aangaande carrière en persoonlijk leven
In de derde fase ben je zover hersteld dat je kan werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Gedurende het hele traject bespreken we thema’s rond hoogbegaafdheid. In de derde fase van burnoutcoaching voel je meer ruimte om de diepte in te gaan. Je gaat disfunctionele gedachtepatronen analyseren en leert nieuwe copingstrategieën aan. Ook je sociale leven zal anders ingericht moeten worden, daar leer je ook vaardigheden voor. We besteden aandacht aan timemanagement en werkgerelateerde zaken. Als dit allemaal op orde is merk je dat je weer gaat floreren en groeien. Hoe fijn is dat!
Samenwerking met werkgevers en artsen
Voor werkgerelateerde burnout werkt ik, in overleg met jou samen met je werkgever en bedrijfsarts. Dit doe ik alleen als jij het goedkeurt. Deze samenwerking bevordert wederzijds begrip en zorgt voor een effectievere werkhervatting of aanpassing van werkbelasting.
Duurzame resultaten door gedeelde verantwoordelijkheid
Stress- en burn-outcoaching werkt alleen als er een gedeelde verantwoordelijkheid is:
- Werknemer: Actief bijdragen aan herstel door rust te nemen, energiegevende activiteiten te doen en gezond te leven.
- Werkgever: Een gezond werkklimaat creëren met aandacht voor psychosociale risico’s en werkdruk.
- Burn-outcoaching: meer dan herstel, een investering in groei.
Door coaching wordt stress niet alleen verminderd, maar het is ook een katalysator voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een toekomst waarin balans, motivatie en veerkracht centraal staan, is haalbaar voor iedereen.
Wil jij dat ook? Neem dan contact op via onderstaande knop en ik mail je zo snel mogelijk terug voor het maken van een kennismakingsafspraak.