Hoe je creatieve mensen complimenten kunt geven

creatieve-mensen-waardering-complimenten

Onderzoek wijst uit dat creatieve mensen het soms lastig vinden om complimenten te ontvangen. In dit blog lees je hoe dit komt en hoe je wel oprecht gemeende waardering kunt laten blijken.

Motivatie

Omdat mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid iets graag en met plezier doen, voelen zij zich ook gedreven om iets te doen. Veel mensen worden gemotiveerd door het geloof dat wat zij doen van grote waarde is. Of omdat zij een externe beloning ontvangen, zoals een betaling.

Echter bij sommige creatieve mensen kan het geven van een externe beloning juist averechts werken.

Intrinsieke motivatie

Wanneer je aan iets plezier beleeft of er persoonlijke betekenis aan ontleent ben je intrinsiek gemotiveerd. In de literatuur lees ik dat intrinsieke motivatie geassocieerd wordt met hogere creativiteit (Amabile, 1996). 

Extrinsieke motivatie 

Extrinsieke motivatie daarentegen, is iets doen om een ​​externe reden, zoals cijfers, geld of het krijgen van complimenten (Ryan & Deci, 2000). 

Geen van beide typen motivatie is beter of slechter. Het is wat bij jou past en wat je motiveert.

Beloningen hebben nadelen

Het is een potentieel probleem dat beloningen ongedachte nadelen kunnen hebben (Lepper, Greene, & Nisbett, 1973). Want als iemand iets doet wat hij interessant vindt, hoeft hij niet persé beloning te ontvangen. Een beloning kan juist de intrinsieke motivatie verminderen.

Wat is creativiteit

Het zal je niet ontgaan, maar creativiteit wordt zichtbaar in veel verschillende gebieden. Denk aan techniek, neurowetenschappen, psychologie, onderwijs, wiskunde, informatica, muziek, antropologie en schone kunsten.

In een ander blog kom ik terug op vijf soorten creativiteit.

Eyeopener over complimenten aan creatieve mensen

Tijdens het bestuderen van literatuur over motivatie, creativiteit en leren moest ik denken aan heel wat creatieve cliënten die ik de afgelopen jaren heb begeleid. Nu begrijp ik waarom zij het lastig vinden om met hun creatieve werk naar buiten te treden.

Want, als een kunstenaar geniet van (bijvoorbeeld) het tekenen van afbeeldingen, en iemand wil deze kunstenaar geld geven voor zijn tekeningen, dan kan de kunstenaar er juist voor gaan kiezen om minder afbeeldingen te gaan tekenen voor zijn of haar eigen plezier.

Volgens de literatuur kan het geven van uitgebreide complimenten, beloningen of prestatieprikkels averechts werken op toegewijde en gepassioneerde kunstenaars, werknemers en studenten (Kohn, 1993).

Beperkingen door complimenten voor creatieve mensen

Extrinsieke motivatie beïnvloedt dus creativiteit in die mate dat creatieve mensen worden beperkt door beoordelingen van hun werk en de complimenten die gepaard gaat met positieve woorden.

Bovendien, wanneer creatieve mensen bezorgd zijn dat hun creativiteit wordt beoordeeld, zijn ze minder geneigd om creatief te zijn (Amabile, 1979). Onderzoek wijst uit dat, als de waardering genuanceerder is of wanneer creatieve mensen zelf direct vertellen dat zij creatief zijn, hun creativiteit niet negatief werd beïnvloed (Hennessey, Amabile & Martinage, 1989).

Zelfkennis helpt bij het bewust worden van dit fenomeen. Wil je er meer over weten? Klik op onderstaande knop.

Praktijkvoorbeeld van waardering voor creatief werk 

Ik ken een schilder die prachtig kan schilderen. Hij schildert creatieve zelfportretten, vrije kunst en exotische vogels in middeleeuwse kleding. Nu ik bovenstaande weet, complimenteer ik hem om zijn harde werken en hoe hij schildert en niet over het feit dat hij zo’n mooi resultaat heeft gecreëerd. Ik merk dat hij mijn complimenten waardeert en minder verlegen wordt dan wanneer anderen zeggen dat ze het zo knap van hem vinden dat hij dit kan schilderen.

Een fotograaf die veel prijzen heeft gewonnen vindt het bijvoorbeeld lastig om over zijn prijzen te spreken. Alleen wanneer iemand er bewust naar vraagt vertelt hij er over en is hij dankbaar voor de vraag.

Praktijktoets bij creatieve mensen

Bovenstaande theorieën heb ik met verschillende creatieve mensen besproken. Denk aan kunstenaars, mensen die oplossingen voor complexe ict-problemen bedenken, of creatieve mensen die werkprocessen binnen organisaties optimaliseren.

Zij herkennen zich in het ongemakkelijk voelen wanneer zij waardering en complimenten over het resultaat van hun werk krijgen.

Sommige kunstenaars stellen bijvoorbeeld hun kunst liever kosteloos ter beschikking voor een goed doel. Anderen maken duplicaten van hun schilderijen en verkopen dat voor stichting Kika.

Gemotiveerde creatieve mensen hebben recht op oprechte complimenten

Hoogbegaafde creatieve mensen leg ik dit fenomeen graag uit. Met dit inzicht en inzicht in hun talenten zie ik dat deze kennis creatieve mensen meer durf geeft en hen helpt om hun kunst toch ten toon te stellen of te gaan verkopen.

Ik hoop dat je hebt ontdekt hoe je jouw waardering op een andere manier aan een kunstenaar kenbaar kunt maken. Terugkijkend was deze kennis voor mij in elk geval een ware eyeopener.

Kunstenaar, vergroot je comfortzone

Ben jij die dit leest kunstenaar, creatieve fotograaf of creatieveling? Aarzel je om je werk ten toon te stellen of te gaan verkopen? Schroom niet en vergroot je comfortzone.

Probeer eens jouw mooie creatieve werk aan iemand die je vertrouwt te laten zien. En ontvang de complimenten dan als oprecht gemeend en voor jou bedoeld. Oefening baart kunst!

Wil je doorpraten over deze inzichten? Neem dan eens contact op voor een gesprek via onderstaande knop.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.