Groot rechtvaardigheidsgevoel. Hoe ga je ermee om?

hoogbegaafdheid groot rechtvaardigheidsgevoel

Wat was het intens: de eerste lotgenotenbijeenkomst over kerkpijn; want ook ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel en de dag nadien nam dit de overhand. Mijn gevoelens zijn vast herkenbaar voor lezers….. woede, boosheid, onmacht. Allemaal gevoelens waar je soms niets mee kunt. Maar toch kun je leren om met een groot rechtvaardigheidsgevoel om te gaan. Ik neem je mee in mijn eigen proces en geef je tien tips.

Lotgenotendag kerkpijn

Zaterdag 14 oktober 2023 vond de eerste lotgenotendag over kerkpijn plaats. In samenwerking met Mariët Baaij, expert in kerkpijn en Nic Oosterveer, levensbegeleider, mocht ik vertellen over het bouwen van je identiteit nadat je een behoudende kerk hebt verlaten.

Want het is nogal niet wat, als je dagelijks leven -vanuit het collectieve waarde- en zingevingsysteem met homogene en voorspelbare waarden, normen en idealen- in duigen valt.

Bepaalde kerkgemeenschappen kunnen zoveel van hun leden eisen dat er vrijwel geen ruimte is voor eigen opvattingen en een persoonlijke identiteit.

Persoonlijke identiteit verliezen

Doordat je zo in de groep opgaat verlies je je eigen persoonlijke identiteit. En wanneer je monddood wordt gemaakt doordat de normen en waarden van de groep opgelegd worden, ontwikkel je geen persoonlijke identiteit. Dit zorgt voor enorme

  • eenzaamheid;
  • vertwijfeling;
  • een vertekend zelfbeeld.

Vragen als: wie ben ik?

Dit voelde en zag ik ook op de lotgenotendag. Er was veel intense pijn en verdriet. Mensen waren op zoek naar antwoorden op vragen als:

  • Hoe bouw ik een nieuwe identiteit?
  • Hoe moet ik verder met mezelf?
  • Hoe geloof ik en wat zijn mijn eigen waarden?

Dit zijn vragen die naar boven komen wanneer je door opgelegde collectieve normen en waarden nooit na hebt mogen denken over wat jij zélf belangrijk in je leven vindt. Wanneer je elke zondag hoort hoe slecht je bent, ga je twijfelen aan jezelf. En dat is wat mij zo enorm raakt. Die vertwijfeling, het irreële zelfbeeld, de onmacht hoe hiermee om te gaan. Mijn rechtvaardigheidsgevoel steekt dan de kop op.

Wat is een groot rechtvaardigheidsgevoel?

Iemand met een groot rechtvaardigheidsgevoel hecht veel waarde aan eerlijkheid, betrouwbaarheid en rechtvaardigheid. Mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid kunnen op veel diepe lagen denken, hebben een hoog bewustzijn en voelen meer dan anderen. Daarom komt onrecht harder binnen. Zij hebben hoge morele waarden en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Zo ook bij mij. Ik werd op de lotgenotendag over kerkpijn bepaald bij de:

  • schijnheiligheid van het verschil in handelen op zondag en maandag;
  • onbillijke maatstaven voor bijvoorbeeld mensen die op hetzelfde geslacht vallen. Zij worden niet gedoogd en mogen geen lid van die behoudende kerk blijven;
  • pesten en uitsluiting: dit gaat over bestaansrecht. Mensen worden doodgezwegen, verliezen van het een op het ander moment vrienden, familie en een groep waar ze dachten bij te horen…….

Dit alles raakt mij intens.

Michazondag en mijn rechtvaardigheidsgevoel

De zondag na de lotgenotendag over kerkpijn ging ik naar de kerk waar ik lid ben. Het was Michazondag. Dat is een zondag waar er specifiek aandacht wordt gevraagd voor thema’s als:

  • diversiteit en gelijkheid;
  • armoede en eenzaamheid;
  • schepping en klimaat.

Na een preek waar de dominee ons op onze persoonlijke verantwoordelijk rond deze thema’s aansprak, zongen we een lied. En toen gebeurde het.

Lied over opstaan tegen onrecht

We zongen het lied: ‘Maak ons hart onrustig’. Dit lied gaat over mensen die uitgebuit, weggeschopt en opgesloten worden. De pianist en organist wisten het lied ontzettend mooi en diep te vertolken. De woede, koppigheid en onrecht voelde je door de kerkzaal donderen. Het orgel zwol aan, de vleugel bracht prachtige heldere tonen voort en de mensen zongen uit volle borst:

‘Steek in ons uw woede aan om het onrecht te weerstaan!
Geef ons moed om op te treden.
Laat ons vechten voor de vrede.
Steek in ons uw woede aan.

Laat ons dwaas en koppig zijn.
Laat ons doorgaan tot het eind.
Gaat het onze kracht te boven, laat ons dan in U geloven.
Laat ons dwaas en koppig zijn’.

Mijn grote rechtvaardigheidsgevoel kwam boven. Sensitief en intens als ik ben, voelde ik de woede en strijdlust in mijn hele lichaam.

En als jij je nu afvraagt hoe ik met die gevoelens omging, dan moet je even verder lezen. Want ik neem je mee in mijn proces. Let wel, het is mijn proces en jouw proces kan heel anders zijn. Maar terugkijkend zie ik de grote lijnen in het proces, die iedereen met een groot rechtvaardigheidsgevoel kunnen helpen.

Emotieregulatie bij een groot rechtvaardigheidsgevoel

Ik zocht en voelde bij mezelf wat mij nu zo triggerde en wat het zo intens voor mij maakte. Dat vraagt dus vaardigheden als:

  • reflectievermogen;
  • weten wat jouw persoonlijke waarden zijn;
  • je bewust zijn van je sensitiviteit en meerlagig denken;
  • jouw eigen talenten kennen;
  • je emoties kunnen herkennen, erkennen en hanteren.

Mijn hoge rechtvaardigheidsgevoel werd getrieerd door de eenzaamheid die ik bij de deelnemers van de lotgenotendag kerkpijn zag. De intense pijn en persoonlijke worstelingen met zichzelf, anderen en de wereld. Want als je elke zondag hoort hoe slecht je bent, wat blijft er dan nog van je zelfbeeld over? Mijn hoogstaande morele waarden kwamen naar boven. Ik voelde de woede en vechtlust in mijn lichaam naar boven borrelen.

groot rechtvaardigheidsgevoel hoogbegaafdheid

2023, Fotocredits: Larinda Bok-van der Voet

Verstilling helpt bij een groot rechtvaardigheidsgevoel

Maar ik wilde dit alles in het juiste perspectief zien. Dat vraagt dus om verstilling om mijn innerlijke stem te kunnen verstaan. Ik zorgde goed voor mezelf en ging alleen naar het bos. Alle appjes en mailtjes op mijn telefoon liet ik voor wat ze zijn en ik vertrok. De natuur is helend en helpt je om in het hier en nu te leven en zo weer in balans te komen.

Doorleven van emoties bij een groot rechtvaardigheidsgevoel

Al wandelend kwam ik een dikke boomstam tegen die het wandelpad versperde. Toen ik erover was geklommen zag ik opeens een prachtige rode paddenstoel. Tja dacht ik: ‘ook al zit het soms tegen en zijn er gevoelens van belemmering, koppigheid en woede, als ik deze doorleef (zoals ik ze thuis en in de kerk voelde), zie ik daarna de prachtigste dingen in mijn omgeving’.

De boomstam staat voor mijn rechtvaardigheidsgevoel en de paddenstoel voor de liefde. Want ik wil niet vanuit de drijfveer woede en koppigheid andere mensen helpen. Vanuit warme, oprechte liefde voor mijn medemens zet ik mijn talenten in.

Positieve mindset

Maar uit liefde leven gaat bij mij ook niet altijd vanzelf. Zo kwam ik na een tijdje grote modderplassen tegen. Ik kon er niet langs lopen, dus moest er diep doorheen. Gelukkig droeg ik mijn vrolijk gebloemde laarzen, maar ook mijn broek ontkwam niet aan een grote moddervlek.

Ach dacht ik: ‘ik kom wel weer lang gras tegen om mijn laarzen schoon te vegen’. En ongedacht lag er een grote diepe plas waar ik in het heldere water mijn modderlaarzen schoon kon spoelen. Zo zie je dat positief denken je helpt bij het vinden van mogelijkheden.

Leven uit liefde

Na de modderplassen kwam ik op een prachtig boslaantje. Als ik daar loop voel ik dat het groen mij omsluit. Het voelt zo rustig en veilig. In dat laantje ervaarde ik de liefde voor de mensen die ik help. De kwetsbare mens waar ik naast wil staan en mee op wil lopen. Ik wil hen helpen zichzelf te accepteren, anderen te accepteren en de wereld om hen heen te accepteren.

hoogbegaafdheid groot rechtvaardigheidsgevoel

2023, Fotocredits: Larinda Bok-van der Voet

ABC voor een vrij en betekenisvol leven

Daarom schreef ik mijn boek met het ABC voor een vrij en betekenisvol leven. Dit ABC helpt je bij het acceptatieproces, bewustwording en het creëren van groei.

Ben je benieuwd naar dit boek? Via onderstaande knop lees je er meer over.

Cirkel van invloed en betrokkenheid

Op de terugweg reed ik met mijn auto door de groene landerijen terug naar mijn huis in Nijkerk. Ik kwam twee paardrijders tegen die naast elkaar op de smalle landweg bleven rijden. Ik remde af, gaf hen de ruimte en stak mijn hand op.

Kort daarna kwam er strak door de bocht een auto met hoge snelheid aangereden. Ik moest snel aan de kant gaan om een botsing te voorkomen. Als kers op de taart liep er even verderop een wandelaar met een grote rugzak en paraplu midden op de weg. Ook nu remde ik weer af en gaf de man ruimte.

Ik voelde me goed en rustig bij al deze belemmeringen op mijn thuisreis en hoe ik erop reageerde. Dat doet met denken aan de cirkel van invloed en betrokkenheid. We zijn bij veel dingen betrokken, maar niet overal heb je invloed op. Kijk voor jezelf eens wat jouw invloed kan zijn om bij te dragen waar jouw grote rechtvaardigheidsgevoel je op aanspreekt.

Coaching voor volwassenen met kenmerken van hoogbegaafdheid

Voor mij geldt dat mijn invloed ligt in het helpen van volwassenen met kenmerken van hoogbegaafdheid. Mijn cliënten maken dappere levenskeuzes waardoor hun levensloop ingrijpend veranderd. Dat komt omdat ze hun eigen identiteit herontdekken. En omdat ze ervoor gaan kiezen om te gaan leven uit persoonlijke waarden.

Wil jij hier ook bij geholpen worden? Kom je uit een reformatorische/behoudende kerk? Dan spreken we dezelfde taal en kan je leren van hoe ik mijn eigen keuzes maakte om tot een vrij en betekenisvol leven te komen.

Wil je meer leren over kerkpijn en hoe je daarmee om kunt gaan, dan ben je bij Mariët Baaij, specialist kerkpijn, aan het juiste adres.

Voor rouwverwerking kan je Nic Oosterveer benaderen.

Tien tips om om te gaan met een groot rechtvaardigheidsgevoel

Als je blijft worstelen met een groot rechtvaardigheidsgevoel, ga je jezelf en anderen in de weg zitten. Het leven wordt er niet makkelijker op. Je kunt burn-out raken, gedemotiveerd, ja zelfs depressief. Wellicht heb jij na het lezen van mijn verwerkingsproces ook wat gelezen dat jij toe wilt passen.

Hieronder vind je een samenvatting van wat mij hielp. En ik weet zeker: als jij onderstaande tips toepast, dan heb je echt veel minder last van je grote rechtvaardigheidsgevoel. Je wordt dan milder naar jezelf, naar anderen en naar de wereld. Dan word je een nog mooier mens. Dat gun ik je van harte!

  1. Verstillen
  2. Zelfzorg
  3. Emotieregulatie
  4. Blijf in balans en laat de natuur zijn helende werk doen
  5. Emoties doorleven
  6. Positieve mindset
  7. Liefde als levensmotto
  8. Eigen keuzes maken
  9. Boek lezen: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid
  10. Het ABC voor een vrij en betekenisvol leven toepassen

Je hoeft dit alles niet alleen te doen. Weet dit: ik wil een stukje met je oplopen! Heb je vragen of opmerkingen na het lezen van dit blog? Neem contact met me op.

Naslagwerk

Michazondag

Lied: Maak ons hart onrustig

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.