Hoe je oordeelloos complimenten geeft

complimenten-hoogbegaafdheid

Complimenten zijn vaak -zij het positieve- oordelen over anderen. Hier lees je tips hoe je oordeelloos en oprecht complimenten geeft.

Waardering uiten

De meeste mensen hebben behoefte aan waardering. Dit is een basisbehoefte die voortkomt door gezien en erkend te worden. Erkenning motiveert je en draagt bij aan je welzijn. Als je gewaardeerd wordt en een compliment krijgt wordt er dopamine aangemaakt. Dit hormoon draagt bij aan een geluksgevoel. Door een compliment ben je vaak bereid om net even dat stapje extra te doen.

Afhankelijk van complimenten

In mijn praktijk merk ik soms dat mensen te afhankelijk zijn van complimenten. In de TMA Talentenanalyse wordt dit ook zichtbaar. We gaan dan op zoek naar de behoefte die daaronder ligt. Soms gebeurt het dat de behoefte zo’n primaire basisbehoefte is die beter met een traumatherapeut doorgesproken en doorleefd kan worden. In dit soort situaties verwijs ik door naar mensen uit mijn netwerk.

Het is wel heel menselijk dat je een behoefte aan waardering hebt, maar als je er afhankelijk van wordt is het niet helpend om verder te komen in het leven. Je zoekt dan de waardering buiten jezelf in plaats van in jezelf. Mild zijn naar jezelf is een grote kunst maar brengt je enorm veel. Je wordt dan veel minder afhankelijk van complimenten van anderen. Weten wat je talenten zijn helpt je om zelfvertrouwen op te bouwen en slimme keuzes te gaan maken. Keuzes die jouw behoeften voeden en die waardevol voor je zijn. Hier zie je een aantal voorbeeldrapporten van een talentenanalyse.

Complimenten en labels

Als nadeel van het label hoogbegaafdheid zie ik soms bij volwassenen die in hun jeugd het label kregen dat zij moeilijk een compliment kunnen accepteren. Dit kan komen doordat je op school altijd maar moest presteren omdat je als ‘slim’ bent bestempeld. Dan is het nooit genoeg, de perfectielat ligt heel hoog. In die situaties zet ik een eenvoudige en makkelijke methode in om de perfectielat daar te leggen waar zij hem zelf hebben willen.

Of je hebt weinig mensen gehad met wie je je kon vergelijken/aan wie je je kon optrekken. Doordat veel dingen je makkelijk afgaan voelt een compliment nep en kan je bijna niet geloven dat iemand wat jij doet bijzonder vindt. De bewustwording dat jij een breed scala aan details ziet en anderen een paar details, zorgt ervoor dat je jouw prestaties in een ander daglicht mag zien.

Fotocredits Pixabay: Ri Butov

Hoe geef je oordeelloos complimenten

Complimenten zijn vaak -zij het positieve- oordelen over anderen. Het is belangrijk om je waardering op zo’n manier te uiten dat je jouw vreugde kenbaar maakt. Vreugde om wat die persoon deed om jouw welzijn te bevorderen of om jouw behoeften te vervullen.

Voorbeeldzin complimenten geven

Een handig voorbeeld is de volgende zin die je aan kan vullen. Dit is wat je deed, dit is wat ik voel, dit is de behoefte die daarmee vervuld wordt.

Bijvoorbeeld: Je gaf mij deze twee gesprekstips, ik kreeg er energie van en had de moed om het moeilijke gesprek met mijn leidinggevende aan te gaan.

Geweldloze communicatie

Geweldloze communicatie is een manier om door empathie de verbinding met jezelf en anderen te maken. Ik las het boek Geweldloze communicatie, ontwapenend, doeltreffend en verbindend. Marshall Rosenberg beschrijft in dit boek vier elementen die helpen bij geweldloze communicatie.

Ook bij het geven van een compliment kan je de elementen van geweldloze communicatie gebruiken. Deze elementen zijn:

  1. Waarneming
  2. Gevoel
  3. Behoefte
  4. Verzoek

Complimenten geven in de praktijk

  1. Vertel dus wat je waarneemt (ziet, hoort, voelt, ruikt of proeft) en hoe dit bijdraagt aan jouw welzijn.
  2. Zeggen wat je voelt is iets anders dan zeggen wat je denkt. Een emotie voel je door deze waar te nemen. Als je te veel in je hoofd zit kan je jouw emoties niet goed, of zelfs helemaal niet voelen.
  3. Als je weet wat de onderliggende behoeften van de ander zijn en hoe diens bijdrage jouw leven heeft verrijkt kan je empathisch vertellen wat je waardeert in diens handelen. 
  4. Het vierde element: een verzoek wat je zou willen zien kan je bij het geven van een compliment weglaten. Een compliment is onvoorwaardelijk.

Een praktisch voorbeeld

Ik heb je blog gelezen, ik herkende die perfectielat, ik voelde mij onmachtig. Maar de tips die jij deelt geven me weer moed om me te richten op wat goed gaat en niet op wat verkeerd ging. DANK je wel!

Wil jij jouw perfectielat ook lager leggen? Wil je jouw behoeften ontdekken en slimme keuzes gaan maken zodat jouw talenten gaan schitteren in alle facetten van je leven? Maak dan een online kennismakingsafspraak.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.