Van bore-out naar burn-out

herstelfase-Hoogbegaafdexpert-burn-out bore-out

Steeds vaker zie ik ze: mannen en vrouwen die te lang doorgaan met onvoldoende uitdagend werk, waardoor ze van een bore-out naar een burn-out glijden. Dit zorgt ervoor dat hun herstel langer duurt dan gedacht en gewenst. In dit blog lees je door welke fasen iemand in een burn-out periode gaat en wat je kan doen om goed te herstellen.

Burn-out of bore-out


Bore-out geeft vaak dezelfde klachten en symptomen als burn-out. De oorzaak is echter fundamenteel anders. Volgens onderzoek van de Vlaamse arts en burn-outspecialist Luc Swinnen heeft 7,5% van de werknemers te maken met bore-out klachten. Een bore-out behandelen als een burn-out maakt het erger. Daarom is het van belang te weten wat van nature de individuele risico’s zijn op een bore-out en burn-out. Hiervoor kan je een drijfveren-en talentenanalyse laten uitvoeren. Deze brengt jouw natuurlijke kwaliteiten, drijfveren en talenten in kaart met de daarbij behorende risico’s en valkuilen.

Individuele risico’s op bore-out

Het is per persoon verschillend waardoor je energie verliest. Bij bore-out zijn er wel een aantal alarmerende risicosignalen. Ga voor jezelf eens na of er voldoende een beroep op je capaciteiten wordt gedaan. Als dat niet zo is, moet je je afvragen of je:

  • Fysiek en mentaal moe bent
  • Slecht slaapt
  • Verveling in je werk ervaart
  • Uitstelgedrag hebt
  • Weinig uitdaging ervaart
  • Moeite hebt met de organisatiecultuur
  • Normen en waarden stroken met die van de organisatie

Wat helpt als je bore-out bent

Hoe zit het met jouw werk? Zijn er een aantal van bovenstaande signalen op jouw situatie van toepassing?

  • Ga dan op onderzoek uit, zoek hulp bij iemand met verstand van hoogbegaafdheid, die je begrijpt
  • Vind een coach die je helpt te ontdekken wat jij belangrijk in je leven vindt (jouw waarden)
  • Onderzoek wat jou drijft en wat je talenten, capaciteiten en competenties zijn.

Een van de belangrijkste dingen die je helpt bij je herstel is het ontdekken en benutten van jouw potentieel talent én een vrij en betekenisvol leven te leven. Mijn boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’ met het ABC als handleiding voor een vrij en betekenisvol leven geeft je praktische handvatten voor de eerste stappen op weg naar een vrij en betekenisvol leven.

Als je te lang werk doet wat je energie kost in plaats van oplevert voel je je gespannen en opgejaagd. Je merkt dat je meer stress ervaart, maar hebt vaak geen idee wat er aan de hand is. Dit is een geleidelijk proces en als deze situatie maar lang genoeg duurt leidt het tot een burn-out.

Dit komt omdat je je verveelt en te weinig uitdaging ervaart. Maar ook omdat jij je werk en leven niet kan inrichten op de manier zoals jij dat belangrijk vindt. Je wordt ziek en kan niet meer werken. Je hele leven lijkt overhoop te liggen. Dit vraagt een (langdurig) herstelproces. Dit herstelproces kent vijf verschillende fasen.

Weten wat je nodig hebt voorkomt bore-out en burn-out

Als je weet wat je nodig hebt en kan verwoorden welke rol hoogbegaafdheid in je leven speelt ben je een rijk mens. Je loopt dan minder kans om bore-out of burn-out te raken.

Een drijfveren en talentenanalyse inclusief een waardeonderzoek helpt om het juiste te doen om te herstellen. De Talent Motivatie Analyse (TMA) geeft je inzicht en woorden! Bekijk hieronder enkele voorbeeldrapporten van de TMA drijfveren- en talentenanalyse, Talent DNA, competenties, beroepsinteresse-onderzoek, capaciteitenonderzoek en meer rapporten.

Uitvallen door een burn-out of bore-out

Wanneer je burn-out bent door een bore-out is het belangrijk om jezelf de tijd te geven. Goede werkgevers zijn bereid om in jouw welzijn te investeren. Zij hebben elk jaar verschillende begrotingsposten ter ondersteuning van hun (zieke) medewerkers. Schroom dus niet om te vragen of je 1-op-1 coaching met specifieke kennis over hoogbegaafdheid kan krijgen. Maak een kennismakingsafspraak met mij om te ervaren of er een klik is en of ik jou kan helpen bij je herstel.

Bij burn-out coaching vind ik het fijn om naar buiten te gaan. Wandelcoaching is een ultieme manier om én in beweging te zijn, én je te verhaal te kunnen doen, én met de ervaringen in de natuur en wat dit met je lichaam doet effectief te werken aan je herstel. Maar ik heb ook goede ervaringen met online coaching. Het belangrijkste vind ik dat jij de tijd krijgt voor je herstel en dat je op geleide van jouw energieniveau weer gaat herstellen.

Daarvoor ga je vijf herstelfasen door. Via onderstaande knop vind je een PDF met de symptomen van een burn-out, de vijf herstelfasen, wat er in elke fase nodig is en hoe je effectief kan re-integreren.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.