Microtrauma’s en de scriptcirkel

Scriptcirkel Hoogbegaafdexpert

In het licht van hoogbegaafdheid kunnen microtrauma’s zoals pesten, kleinering, aanpassen, anders voelen, niet erkend zijn in hoogbegaafdheid zich opstapelen tot een complex trauma, en de scriptcirkel helpt bij heling!

Woorden kunnen grote impact op je hebben en woorden horen bij gebeurtenissen. Weet je dat je zenuwstelsel, waaronder je hersenen, alle ervaringen en wat er gezegd is opslaat? Je nervus vagus (een belangrijke hersenzenuw die o.a. als taak heeft je te beschermen tegen gevaar en onveiligheid) herinnert je op de meest onverwachte momenten aan woorden als: ‘Besta niet, denk niet, hoor er niet bij, wees geen kind, wees niet belangrijk, wees niet jezelf…’  Onderstaande afbeelding uit mijn boek over ACT en hoogbegaafdheid roept gemengde gevoelens op als mensen dit plaatje zien.

Veel mensen (zowel mannen als vrouwen) voelen direct: ‘dit gaat over mij’. Als er maar vaak genoeg tegen je wordt gezegd: je bent té veel, té druk, té onderzoekend ga je vanzelf geloven dat je niet mag zijn wie je bent. Het effect van deze opmerkingen gaat stapelen en zorgt voor microtrauma’s. Dat gaat erover dat je veel signalen krijgt dat je niet erkend, gezien en gehoord bent in wie je écht bent. Ik zie dit regelmatig in mijn praktijk. Het is dan moeilijk een eigen identiteit te vormen. De scriptcirkel uit de Transactionele Analyse kan je helpen bij het reflecteren op je jeugd.

Wat werkt bij microtrauma’s?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) werkt heel goed op het gebied van gesproken woorden. Met ACT maak je het effect van wat ooit tegen je is gezegd veel lichter. Dit geeft veel vrijheid in je denken en handelen.

Met de polyvagaaltheorie heb ik ook goede ervaringen. Daarmee verwerk je op een zachte manier ervaringen en tekortkomingen, bijvoorbeeld hechtingsproblematiek, stress, microtrauma’s uit het verleden. 

De scriptcirkel en microtrauma’s

In het blog De scriptcirkel leg ik uit hoe de scriptcirkel ontstaat.

In dit blog wil ik je meenemen in het gebruik van de scriptcirkel bij mirotrauma’s. Dit helpt je bij het vinden van antwoorden op ervaringen uit het verleden en jouw interpretatie daarvan. Je identiteit wordt door het toepassen van deze verschillende methoden steeds authentieker.

Scriptcirkel Hoogbegaafdexpert

De scriptcirkel helpt bij identiteitsontwikkeling

Wil jij je ook geen last meer hebben van gestapelde microtrauma’s? Wil jij je ontwikkelen tot iemand met een sterke identiteit? Als je de scriptcirkel kent dan weet je dat je gedrag van nu beïnvloed is door je verleden. Maar dat weten komt vaak niet vanzelf. De volgende drie dingen helpen je daarbij.

  1. Reflecteren: terugkijken op je handelen, onderzoeken van je opvattingen en overtuigingen die je handelen sturen.
  2. Feedback vragen aan je collega’s, vrienden en familieleden. 
  3. Een goede coach zoeken die je de juiste vragen kan stellen en kennis van hoogbegaafdheid heeft om het verleden te kunnen duiden. 

“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden”

Start met de scriptcirkel bij microtrauma’s

  • De scriptcirkel is een fijn model om jouw levensscript op één punt te gaan onderzoeken. Begin niet met grootse problemen maar neem een klein thema waar je verandering in wilt.
  • Doorloop de scriptcirkel van bovenaf (begin bij ervaring) met de klok mee en noteer jouw antwoorden erbij.
  • Als het goed is zie je nu een patroon.
  • Voel je emoties en ervaar wat dit patroon met je doet. Voel ook de negatieve emoties en neem een nieuw besluit.
  • Neem een besluit over de dingen die niet meer voor jou werken.
  • Welk nieuw gedrag wil je gaan vertonen? Ga het gewoon proberen. Je kan te allen tijde je besluit herzien.

Emoties leren op basis van ervaringen

Aan de slag gaan met je verleden is niet altijd even makkelijk. Want van nature wil je er alles aan doen om gevoelens zoals angst, verdriet, boosheid enzovoort niet te hoeven ervaren. Maar door positieve ervaringen word je nieuwe besluit bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de negatieve emoties zoals angst, spanning enzovoort ook gaan verdwijnen. Emoties leren immers niet op basis van rationele argumenten maar op basis van ervaringen.

Mag ik jou met de scriptcirkel bij je microtrauma’s helpen?

Wil je in een veilige omgeving ontdekken hoe je nog authentieker kan worden? Hoe je nog dichterbij jezelf blijft en vanuit jouw persoonlijke waarden keuzes maakt? Neem dan contact met me op en laten we kennis maken.

Ik help je graag met alles wat in mijn schatkist zit. Daardoor krijg jij op het juiste moment wat nodig is. Ik heb geen vast stappenplan, maar voel aan wat nodig is op het moment. Dit werkt meestal het beste met het grootste diepgaande en duurzame effect.

Bronvermelding scriptcirkel bij microtrauma’s

Bok-van der Voet, L. (2023). Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid. Schagen: Leessst.

Koopmans, L. (2012). Dit ben ik! Worden wie je bent met Transactionele Analyse. Zaltbommel: Thema.

Steiner, C. (1975) Op dood spoor. Transactionele analyse van levensscripten. Amsterdam: Bert Bakker.

Steward I. & Joines, V. (1994) Transactionele Analyse. Het handboek voor persoonlijk en professioneel gebruik. Utrecht: Uitgeverij SWP.

Weisfelt. P. (1996) Over de betekenis van de ouder-kind relatie in een mensenleven. Baarn: Nelissen.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.