Maatschappelijk ondernemen

Afrika maatschappelijk-ondernemen

Hoogbegaafdexpert zet zich door maatschappelijk te ondernemen in voor diegenen op de wereld die niet zelfstandig in hun onderhoud kunnen voorzien.

Elke maand gaat er een vast percentage van de winst naar verschillende projecten in Afrika.

Projecten t.b.v. maatschappelijk ondernemen

Door de jaren heen heeft Hoogbegaafdexpert verschillende maatschappelijke projecten ondersteund. Denk aan het levensonderhoud van gezinnen in Kenia. Granny Esther in Tanzania, die nog steeds gesteund wordt. En Samuel, geboren in 2018 in Kenia, die opgroeit onder erbarmelijke omstandigheden.

Samuel woont met zijn ouders in het kustgebied van Kenia. Door diensten af te nemen van Hoogbegaafdexpert draag ook jij bij aan een betere toekomst van kwetsbare mensen als Esther en Samuel en hun familie.

Op safari in Kenia

Kenia, het land midden op de evenaar en aan de oostkust van Afrika is onder toeristen vooral bekend vanwege de prachtige safariparken.

Ook ik ben een aantal keren op safari in Afrika geweest. Ik heb van dichtbij en met eigen ogen gezien hoe zwaar het leven voor veel Kenianen is. Veel Keniaanse gezinnen leven in bittere armoede en kinderen zijn daar het kwetsbare slachtoffer van.

Samuel in Kenia

Het huisje van Samuel is door zijn ouders gebouwd. Het is gemaakt van modder, klei en leem en het dak bestaat uit bladeren, riet en gras. 

Dit soort huisjes heb ik vaak gezien tijdens mijn reizen. Indrukwekkend hoe de Kenianen in deze hutjes kunnen wonen. Binnen in de hut is het erg donker en de ruimte is beperkt.

Dorp in Kenia

Maatschappelijk ondernemen voor kinderen in Kenia

Ondanks de armoede zie je de kinderen vrolijk spelend op de gele zandgrond rondhuppelen. De meesten hebben een hoopvolle blik in hun ogen.

Ik zie nog de blijdschap van het jongetje aan wie ik een armbandje met ‘Jesus loves you’ gaf. Zonder te bedanken rent hij naar zijn grote zus die op een afstandje staat te kijken. Hij laat vol trots zijn armbandje zien.

Wat een blijdschap met iets dat voor mij weinig waarde heeft, maar wat voor het jongetje het verschil maakt. Mijn man geeft zijn armbandje aan de grote zus. Ook zij is er heel blij mee, haar ogen gaan stralen als ze het cadeau aanneemt.

Maatschappelijk ondernemen en de zorg voor Samuel

Samuel houdt van tekenen en kleuren en hij gaat naar de zondagsschool. Als Samuel vier jaar is mag hij naar school. Samuel ontvangt holistische zorg. Holisme, een begrip naar mijn hart. Een mens is niet alleen een lichaam, een mens is veel meer. Compassion, de organisatie waarmee ik maatschappelijk onderneem, focust zich op vier levensgebieden:

  • Verstand
  • Lichaam
  • Hart
  • Geest

1. Verstand

Alle sponsorkinderen gaan naar een lokale school. De school is gratis, maar schooluniformen, boeken en vervoer naar school moeten ouders zelf bekostigen. Hierdoor zijn veel kinderen toch niet in staat om onderwijs te genieten. 

De sponsorkinderen krijgen aanvullende workshops en huiswerkbegeleiding. Compassion voorziet in schoolgeld , uniformen, boeken en andere schoolspullen.

Als Samuels ouders analfabeet zijn, kunnen zij wekelijks taallessen volgen zodat ze leren lezen. Ook kunnen de ouders deelnemen aan workshops over geestelijke vorming, landbouw en veeteelt, gezondheidsonderwijs, misbruikpreventie en hoe ze inkomen kunnen genereren.

2. Lichaam

De gezondheid van de sponsorkinderen wordt voortduren gemonitord. Ze worden gevaccineerd en krijgen waar nodig medische zorg. Ouders en kind krijgen voorlichting over gezondheid en hygiëne.

Op de dagen dat Samuel op het project is, krijgt hij een voedzame maaltijd. De maaltijd bestaat uit maisbrood, bonen, groente of een stoofpotje. Ook krijgt hij dagelijks een snack in de vorm van een kop thee, pap, fruit of een ei.

3. Hart

De projectmedewerkers helpen de sponsorkinderen om van binnenuit te veranderen. De kinderen krijgen veel liefde en bemoediging via de projectmedewerkers.

Als sponsor schrijf ik regelmatig brieven en stuur ik ansichtkaarten waar ik een stickervel of kleurplaat bijvoeg. Ik weet dat dit erg gewaardeerd wordt.

Granny Esther

Granny Esther sponsor ik ook als maatschappelijk ondernemer. Zij bewaart mijn brieven en kaarten erg zorgvuldig.

De foto van ons gezin die ik haar stuurde bewaart ze bij haar broer. Want haar broer heeft een huis waar het droog blijft.

De waarde van de brieven is voor haar onschatbaar. Dat is voor mij in het rijke Europa niet te begrijpen.

In 2019 hebben wij onze safarireis verlengd en zijn we bij granny Esther op bezoek geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring!

De kaarten die ik stuurde bewaart granny Esther in haar bijbel. Ze kan niet lezen, maar heeft een bijbel geërfd.

4. Geest

De sponsorkinderen krijgen een kinderbijbel. Zo maken zij kennis met het Evangelie van Jezus Christus en leren ze hierover te zingen. Het mooie hiervan is dat ze op een manier die bij hun cultuur en leeftijd onderwezen worden.

Geen westerse tradities die overgebracht worden. Nee, de Kenianen in hun waarde laten en aansluiten bij hun cultuur.

Op deze manier laat Compassion, en daarmee ook ik als maatschappelijk ondernemer en directeur van Hoogbegaafdexpert zien, dat er respect is voor de Kenianen en hun cultuur.

Ik vind het belangrijk dat iedereen respectvol behandeld wordt en dat hij de eigen verantwoordelijkheid kan nemen.

Help jij mee maatschappelijk te ondernemen?

Mag ik jou of je organisatie binnenkort van advies voorzien? Door diensten af te nemen bij Hoogbegaafdexpert draag jij ook bij aan een maatschappelijke onderneming.

Neem contact met mij op want ik neem mijn Afrikaanse ervaring graag mee in een training, workshop of persoonlijk advies. Mijn cliënten luisteren ademloos als ik datgene wat ik leerde en wat mij hielp te relativeren met hen deel. Op deze manier verrijkt het ook hun leven.

“Eenmaal in Afrika geweest, is niets meer hetzelfde.”

Larinda Bok

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe?