4 tips voor ontwikkelen executieve functies

brein training executieve functies

Heb je geen strategieën geleerd om te leren en wil je tips voor het ontwikkelen van executieve functies? Lees dan verder want wellicht heb je ook nog nooit écht hoeven te leren omdat veel dingen je makkelijk afgingen. Dan kan het lastig zijn om in actie te komen om een plan uit te voeren.

Tips voor het ontwikkelen van executieve functies

Wanneer je nooit geleerd hebt om hulp te vragen kan het zomaar zijn dat je denkt dat je alles alleen moet uitzoeken. Maar dat is niet waar.

De meeste mensen vinden het fijn om anderen te helpen. Dus als je ergens mee zit is het echt niet raar als je hulp vraagt.

Hulpvragen is een kracht! Je weet wat je kunt en wat je niet kunt.

Hoogbegaafdheid en executief functioneren

Omdat hoogbegaafde kinderen vaak na één keer iets te hebben gezien, weten hoe het werkt of wat de inhoud van een boek is, denken ze vaak dat ze alles in een keer moeten kunnen.

Ik weet niet hoe het bij jou ging, maar ik leerde met vallen en opstaan fietsen. Zo werkt het met het leren van andere dingen ook. Bovendien hoef je, ondanks dat je hoofd sneller wil, niet alles in één keer te weten.

brein training executieve functies

Creativiteit en executieve functies

Doordat creatieve breinen zoveel ideeën kunnen construeren, en zoveel scenario’s kunnen bedenken, analyseren, onderzoeken en uitpluizen, kan het lang duren voordat ze in actie komen.

Tijdens het derde gesprek in een coachingstraject spraken we door over hoe een man zich zou voorbereiden op de volgende sessie en wat hij klaar wilde hebben. Een vorige keer had ik hem een stappenplan meegegeven voor het beginnen aan een andere klus.

In het derde gesprek kwam hij niet tot een plan van aanpak. Ik vroeg hoe het stappenplan van de vorige keer had gewerkt. O ja, dat werkte goed. Hij had het ingevuld en zich aan de planning gehouden en hij had zijn doel ruim op tijd gehaald.

Hij zei: ‘Ik heb wel regelmatig gedacht: ‘mis ik niet iets, is het zo makkelijk dan?’ We spraken er over door en hij kwam er achter dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om een doel te bereiken.

Coaching executieve functies en hoogbegaafdheid

Er zijn veel zelfhulpboeken geschreven waar je veel tips uit kunt halen. Ook op internet is er veel te lezen over executieve functies.

Het snelste effect bereik je met individuele coaching. Dan gaan we onderzoeken welke executieve functies sterk of minder sterk ontwikkeld zijn. Je krijgt advies en gaat direct aan de slag met het oefenen in de dagelijkse praktijk.

Daar zijn vaak twee of drie coachsessies voor nodig. Neem contact op voor de mogelijkheden en kosten.

Tips voor goede executieve vaardigheden

Executieve functies zijn aangeboren en executieve vaardigheden zeggen iets over hoe vaardig je bent in executief functioneren.

Hieronder vind je vier praktische tips, die erop gericht zijn om in actie te komen.

  1. Zoek een activiteit die je als eerste wilt aanpakken. Het werkt niet als je van alles en nog wat tegelijkertijd probeert te veranderen. Vraag je dus eerst af: ‘wat levert dagelijks te meeste problemen op’, en ga daar dan mee aan de slag.
  2. Heb je geen idee waarmee je moet beginnen? Misschien is er zoveel te doen dat je niet meer weet waar te beginnen. Begin dan met het oplossen van het probleem dat jou werkelijk slapeloze nachten bezorgt.
  3. Om snel succes te hebben, kun je ook beginnen met het oplossen van juist een klein probleem. Het voordeel is dan dat je snel resultaat zien en dat kan weer motiveren om een grotere uitdaging aan te pakken.
  4. Stel langetermijndoelen. Je vindt het misschien fijn dat je bureau opgeruimd is. Dat is heel begrijpelijk, maar hoe belangrijk is een opgeruimd bureau nu eigenlijk voor jouw succes? Is ‘opruimen’ een vaardigheid die essentieel is voor het bereiken van de managersfunctie of een diploma?

Bonustip voor snel effect met executieve vaardigheden!

Elke activiteit die je binnen vijf minuten gedaan kunt hebben, kan je meteen doen.

Bovenstaande tips voor je executieve functies zijn gericht op taakinitiatie. Verschillende executieve functies werken stimuleren of juist belemmerend met elkaar. Als je weet hoe dat werkt geef ik je hier graag inzicht in.

Wil je persoonlijke coaching voor het ontwikkelen van je executieve vaardigheden? Of wil je jezelf meer leren kennen zodat je de volgende stap in je leven kunt maken?

Maak dan een kennismakingsafspraak via onderstaande button.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.