Zó kom je van straalangst af: 5 tips

straalangst hoogbegaafdheid

Straalangst is de angst om je verlangen te realiseren. Je bent, vaak onbewust, bang voor je eigen succes. Je ziet allemaal beren op de weg en bedenkt allemaal dingen wat anderen ‘ervan zullen vinden’. Daardoor kan je eigenwaarde dalen en de straalangst houdt je ver weg van succes. Als je niet aan straalangst ten onder wilt gaan, dan moet je echt even verder lezen.

Laag gevoel van eigenwaarde door straalangst

Soms is het al voldoende om je bewust te worden van iets. Als je bijvoorbeeld dit blog leest, hier herkenning in vindt en de tips die onderaan staan toepast, kan je in korte tijd van je straalangst afkomen.
Maar sommige mensen hebben zo’n intense voorgeschiedenis van vernederingen en trauma’s dat hun eigenwaarde tot onder nul is gedaald. Daarom verdient het aanbeveling om eerst je leergeschiedenis op verschillende lagen te onderzoeken. Ik laat altijd in een eerste coachgesprek iemands leergeschiedenis aan de orde komen.

Laag zelfbeeld

Ook ik heb een laag zelfbeeld gehad. Als kind kon ik de rijtjes van aardrijkskunde en geschiedenis niet in mijn hoofd gestampt krijgen. Ik woonde buiten het dorp waardoor ik weinig vriendinnen had.
En daardoor voelde ik mezelf dom en dacht dat ik niet veel kon. Dat iedereen zo anders dacht en deed als ik, maakte dat ik me af en toe afvroeg of ik wel normaal was.

Uit zelfbescherming paste ik me aan om pijnlijke gevoelens te vermijden. Ik deed met allerlei spelletjes mee, zonder er met mijn hart bij te zijn.

Achteraf bekeken miste ik, doordat ik andere interesses en hobby’s had, de aansluiting met de andere kinderen. Dat had niets met mijn ‘domheid’ of waar ik woonde te maken. Na de ontdekking dat ik mij herken in de kenmerken van hoogbegaafdheid, heb ik hulp gezocht die mij enorm heeft geholpen met het leren kennen van mezelf.

straalangst hoogbegaafdheid

Eigenwaarde en straalangst

Ik wilde mezelf beter leren kennen en ging op zoek naar coaching. Ik vond een coach met wie ik een klik ervaarde en die aardig was. De eerste coach hielp mij met het ontdekken van mijn talent met een op DISC-kleuren gebaseerde methode. Deze methode gaf mij inzicht, maar ik voelde er is meer. Ik had nog steeds straalangst omdat mijn eigenwaarde laag bleef, ik kende mezelf onvoldoende.
Om mezelf volledig te leren kennen liet ik een TMA- talentenanalyse afnemen. Dat was een eyeopener! Alle kwartjes vielen op z’n plek. Het rapport toonde zwart op wit welke talenten van nature goed zijn aangelegd en goed ontwikkeld en waar mijn potentie ligt. Yes, dit ben ik!

Ik investeerde opnieuw in 1 op 1 coaching om te ontdekken wat mij uniek maakt. En ik onderzocht wat mij tegenhield. Ik kan je vertellen dat dit niet altijd makkelijk was. Nee, het was soms confronterend en ik moest ver buiten mijn comfortzone gaan. Maar mijn straalangst verminderde. Ik durfde meer en meer mezelf te zijn en te laten zien. Dat komt omdat ik weet wie ik ben en wat ik kan en wat mij motiveert om een waardevol leven te leven.

Mentoring en coaching

Ook heb ik regelmatig een coach of een mentor in mijn leven die een stukje met mij meelopen. Ik merk dat mijn persoonlijke ontwikkeling daardoor groeit. Ik leer van hen omdat zij net een stukje verder zijn dan ik en zij zijn op een punt waar ik ook wil komen.

Ook ben erg blij en dankbaar voor het grote netwerk en de vele mensen die ik ken. Toen ik nog in loondienst werkte kende ik veel mensen, maar sinds mijn ondernemerschap is mijn netwerk verhonderdvoudigd.

Op LinkedIn heb ik op het moment van schrijven (juni 2023) ruim vierduizend connecties die ik allemaal persoonlijk ken. Dus er is altijd wel iemand die mij verder kan helpen. Als je mij wilt volgen op LinkedIn, dan ben je van harte welkom in mijn netwerk. Via onderstaande knop kom je op mijn profiel.

Businessbuddy tegen straalangst

Daarnaast heb ik een businessbuddy. Wij houden elkaar accountable. Dat houdt in dat we elkaar wekelijks bijpraten hoe het met ons gaat en wat we beleven. De kers op de taart zijn onze inspiratiesessies. Minimaal drie keer per jaar maken we daar tijd voor vrij in onze agenda.

We wandelen dan in de bossen rond Nijkerk, of op een van de stranden in het westen van het land. Het is ongelofelijk hoe wij elkaar kunnen spiegelen, stimuleren en in elkaars hart in kunnen spreken. Tijdens die wandelingen komen we de mooiste dingen in de natuur tegen. Het is soms ongelofelijk hoe we door de natuur bevestigd en empowerd worden in onze keuzes.

Herhaling van de talentenanalyse

Na de twee jaar aan het begin van mijn ondernemerschap, waar ik een enorme persoonlijke ontwikkeling in doormaakte, deed ik weer een TMA talentenanalyse. Ik zag zwart op wit de groei die ik had doorgemaakt. Mijn creativiteit was weer zichtbaar, ik ben milder (naar mezelf en anderen) geworden en mijn autonomie krijgt alle ruimte in mijn leven. Heerlijk om geen straalangst meer te hebben!

De TMA talentenanalyse laat in tegenstelling tot andere analyses de groei van mensen zien. Want talentontwikkeling is een dynamisch proces. We staan niet stil en talenten kun je gedurende je hele leven ontwikkelen. Het is zo mooi om dit ook bij mijn cliënten te zien!

Weten wie je bent en stimulering laat straalangst verdwijnen

Wanneer jij geleerd hebt wie je bent, wat je kunt en wat je persoonlijk waardevol in het leven vindt, heb je een reden om feest te vieren! Je straalangst zal je niet meer belemmeren om te laten zien wie je bent en wat je kunt. Jouw relaties, je collega’s en vrienden gaan dat opmerken en ervaren. En je leven wordt echt een stuk lichter wanneer je psychologisch veerkrachtiger wordt.

Vijf tips tegen straalangst

Onder straalangst ligt iets persoonlijks. Dat is niet quick fix op te lossen. Dat vraagt persoonlijk onderzoek naar wat er onder de straalangst zit. Er is iets dat je tegenhoudt, en wat dat is, dat weet jij alleen. Soms kan je er zelf niet bijkomen en heb je iemand anders nodig om je verder te helpen. Hieronder vind je vijf tips die je helpen om met straalangst om te leren gaan.

  • Zorg dat je succeservaringen hebt en vier elke dag drie kleine successen of dingen waar je dankbaar voor bent. Zo raakt je brein gewend aan positieve gedachten in plaats van automatisch de makkelijkste weg te kiezen en te focussen op het negatieve of dat wat er niet is. Je wordt dan psychologisch veerkrachtiger.
  • Weet welke sterke talenten je hebt en wat je valkuilen zijn. Hier is een voorbeeldrapport van de TMA kandidaatrapportage.
  • Investeer in coaching om te onderzoeken wat jou tegenhoudt om te gaan staan voor wat je te bieden hebt.
  • Investeer energie en tijd in het vinden van een businessbuddy waar je mee kunt sparren, die je aanvoelt en verder helpt.
  • Ga netwerken. Daar ontmoet je interessante mensen van wie je dingen kunt leren.

En nog belangrijker: Als straalangst je leven niet meer beheerst, zul je elke dag een beter gevoel hebben over jezelf en de wereld om je heen.

Dat alles is te leren! Neem contact op voor een kennismakingsgesprek als je hierin gecoacht wilt worden.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.