Praktische uitwerking van het ABC in het boek om vrij en betekenisvol te leven

Had ik dit maar eerder geweten over ACT en hoogbegaafdheid

Zoals je in het blog over de betekenis van het ABC voor een vrij en betekenisvol leven leest, voegde ik in het boek de zeven principes voor groei van de Amerikaanse psycholoog Scott Barry Kaufman samen tot het ABC voor een vrij en betekenisvol leven. Als ik deze principes terugzie in het groeiproces van de cliënten die ik in mijn praktijk begeleid, word ik helemaal blij met de stappen die ze zetten. Dit zijn voor mij de pareltjes in mijn werk.

De betekenis van het ABC in het boek

In de A van het ABC gaat het over het accepteren van jezelf, anderen en de wereld. Deel B gaat over bewustwording, zodat je op de juiste weg komt. In het meest hoopvolle deel van het ABC, de C, gaat het over het creëren van persoonlijke groei.

Het ABC

Accepteer
Jezelf 
Anderen 
De wereld 

Bewustwording van
Gedachten, gevoelens, gedrag 
Innerlijke conflicten
Scheve ontwikkeling 

Creëer groei voor 
Jezelf 
Anderen 
De wereld 

Praktische uitwerking van het ABC in het boek

A: Accepteer 

In deel A van het ABC gaat het over het accepteren van jezelf, anderen en de wereld. Je leest hier over verschillende aspecten binnen zelfbeeldontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid. Ook komen de voor- en nadelen van labelen en identificeren naar voren. Je kunt hierbij denken aan rouw of het wegraken bij je identiteit. 

B van het ABC

B: Bewustwording 

Omdat alles begint bij bewustwording ruim ik hier in deel B van het ABC een groot gedeelte voor in. Het is mijn ervaring dat mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid heerlijk kunnen redeneren en rationaliseren. Maar ons gedrag is voor 95 procent niet rationeel. Als je niet voelt wat er in het hier en nu speelt dan gaat het je niet lukken om een betekenisvol leven te creëren.

Daarom is het noodzakelijk om je bewust te zijn van niet-helpende gedachten, je gevoelens, gedrag en jouw innerlijke conflicten en scheve ontwikkeling. Want wanneer je je onbewust aanpast en je niet waarneemt in jezelf wat jij nodig hebt, dan ligt de focus op de buitenwereld en ga je jezelf voorbij. Je leert dan niet om te doen wat goed voor jou is. 

Als je in verbinding met anderen wilt zijn heb je vaardigheden nodig om vanuit een ander perspectief naar jezelf in relatie tot anderen en de wereld te kijken. Wat betekent dat je niet altijd ‘in je hoofd zit’ maar een lijntje hebt naar je lichaam, naar de ander én naar de omgeving waar je bent. 

Veel werkvormen

Om op de juiste weg te blijven en om wie je bent en wat je doet met elkaar op één lijn te krijgen vind je in deel B veel perspectiefwerkvormen. Je leert te reflecteren. Hoe kijk je naar je eigen ervaringen, patronen, overtuigingen en gedrag en wat kan je daarvan leren?

Je houdt jezelf een spiegel voor en staat stil bij hoe je je gedraagt, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Als je dit helder hebt helpt het je in plaats van dat het tegenwerkt in relaties en bij de invulling van betekenisgeving in je leven.

C van het ABC in het boek over een vrij & betekenisvol leven 

C: Creëer groei 

Als kers op de taart krijg je in deel C van het ABC, dat gaat over het creëren van persoonlijke groei, handvatten voor de invulling van een vrij en betekenisvol leven. Je leert je eigen gevoel, mening en behoeften serieus te nemen en leidend te maken.

Persoonlijke groei zorgt voor de beste versie van jezelf waarbij je emoties niet uit de weg gaat en je je ‘donkere kant’ gebruikt om invulling te geven aan een betekenisvol leven. Ook dat vraagt zelfkennis, weten waarom je rechtvaardigheidsgevoel regelmatig opspeelt, waarom jij je aanpast en met welke mindset jij in het leven staat.

Je gaat in deel C van het boek ontdekken wat jij belangrijk in je leven vindt. Je leert, zonder uitstelgedrag, uit je comfortzone te gaan door bewust te kiezen voor de invulling van een vrij en betekenisvol leven.

Wil je niet wachten op het boek maar direct een kennismakingsafspraak maken om te zien hoe ik jou kan helpen? Maak dan een afspraak via onderstaande button.

Wil je het boek kopen?

Ben je benieuwd naar het boek? Via onderstaande button kan je het kopen.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.