Wat is ACT en hoe werkt Acceptance and Commitment Therapy? 

hoe werkt act Acceptance and Commitment Therapy

ACT staat voor Acceptatie and Commitment Therapie. Hier lees je wat het is en hoe het werkt.

Wat is ACT

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwe vorm van positieve cognitieve gedragstherapie. De therapie is wetenschappelijk onderbouwd.

ACT dankt zijn naam aan een van de kernboodschappen: accepteer wat buiten je persoonlijke invloed ligt, wat je niet zelf in de hand hebt en onderneem acties die je leven verbeteren en verrijken

Het doel van Acceptance and Commitment Therapy

Het doel van ACT is het maximaliseren van het menselijk potentieel voor een rijk, vol en zinvol leven. 

Hoe werkt ACT

Je leert met ACT je psychologische vaardigheden te ontwikkelen.

  • Je leert om effectiever om te gaan met moeilijke gedachten en gevoelens. 
  • Je leert nieuwe manieren om met die gedachten en gevoelens om te gaan, zodat hun impact en invloed op jou vermindert.
  • Je leert met ACT ook jouw persoonlijke waarden te verhelderen.

Los van een laag zelfbeeld, (faal)angst, perfectionisme, de ervaren zinloosheid in je leven ga je op ontdekkingsreis. En ik loop daar graag op een warme, liefdevolle manier een eindje met je mee en stimuleer je om te gaan kiezen voor wat jij echt wilt!

Daar bedoel ik mee dat je jouw diepste verlangens naar, hoe jij je als mens wilt gedragen, hoe je jezelf, anderen en de wereld om je heen wilt behandelen, gaat ontdekken. 

hoe werkt act Acceptance and Commitment Therapy

Acceptance and Commitment Therapy biedt concrete technieken

Vervolgens gebruik je deze waarden om jezelf te leiden, te inspireren en te motiveren om actie te ondernemen. Je krijgt concrete technieken zodat je

  • gaat doen wat belangrijk voor jou is
  • jouw angsten onder ogen gaat zien
  • maar gaat ook zien hoe je een zinvol leven kunt gaan vormgeven.

Voor wie is ACT geschikt?

Doordat je effectief gaat handelen en jouw problemen op gaat lossen kies je ervoor om alleen te doen wat belangrijk voor jou is. ACT is geschikt voor iedereen die dat wil bereiken en daar echt voor wil kiezen. 

Voor je verlangens kiezen is niet egoïstisch. Het doet recht aan wie jij bent en waarvoor je gemaakt bent. Je komt meer in verbinding met jezelf en ook met anderen. Het kan! Echt!

Ook als volwassene met kenmerken van hoogbegaafdheid kan je in verbinding zijn met anderen en daar de aansluiting bij vinden. 

Motivatie door Acceptance and Commitment Therapy

Als je écht aan de slag gaat met ACT, ga je eindelijk de juiste dingen doen om je leven ten goede te veranderen. Dat motiveert je en geeft je zoveel zin in je leven dat je volledig opgaat in wat je ook doet.

Coaching met ACT

In de 1 op 1 coaching of groepstrainingen gaan we niet diepgaand in op het verleden. Het verleden mag er zijn, dat erkennen we, maar zoals ik vaak zeg: ‘graven in het verleden is niet nodig wanneer je bewust wilt kiezen voor een betekenisvol leven’.

Mijn werkwijze met Acceptance and Commitment Therapy

Ik werk no-nonsense en praktisch en houd niet van zweverige dingen. Daarentegen geloof ik wel dat er dingen tussen hemel en aarde zijn die ons op een organische manier aanzetten om te gaan doen waarvoor we bedoeld zijn.

Ik werk er graag aan mee om mijn cliënten hun angsten te laten overwinnen, hun cirkel van invloed te helpen vergroten en hen te stimuleren te gaan leven naar wat zij zelf waardevol vinden. Hier lees je meer over mij, mijn ervaring en werkwijze.

Unieke mensen kiezen voor ACT

Een waardevolle leven is voor iedereen verschillend en dat maakt voor mij het werken met mensen zo boeiend.

Unieke mensen,
met unieke waarden,
die dat uitleven in een betekenisvol leven,
zodat de samenleving daar beter van wordt.

2023 – Larinda Bok- van der Voet

I love my job! 

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.