Hoogbegaafd en thuiswerken

hoogbegaafd thuiswerken

Bij thuiswerken ligt voor medewerkers die hoogbegaafd zijn, de sluipmoordenaar bore-out om de hoek! Kruipt de tijd voorbij, voel je je niet uitgedaagd, stel je veel taken uit en voel je je leeg aan het einde van een dag? Pas goed op jezelf!

Hoogbegaafd en thuiswerken

Je deed tot maart 2020 met veel plezier en energie je werk en sindsdien is thuiswerken gemeengoed.

De rust en prikkelarme omgeving waardeer je, maar die vergaderingen achter het beeldscherm….. doodsaai zijn ze. (Dat waren ze altijd al, maar nu extra. De anonimiteit van beeldbellen heeft wel als voordeel dat je de tijd hebt om je ideeën uit te tekenen ;-))

En toch voel jij je nutteloos. Je hebt last van uitstelgedrag en voelt je niet altijd even blij. Om dat depressiviteit te noemen gaat je te ver, maar somber ben je wel.

Hoogbegaafd, thuiswerken en gemis van collega’s

Je merkt dat je thuis sneller kunt werken, maar ook dat je langer moet wachten tot je collega’s acties ondernemen in de voortgang van het project.
Je mist het overzicht in de projectplanning, de communicatie gaat niet vlekkeloos, je raakt de controle kwijt, maar boven alles……….. je verveelt je stierlijk.

Waar je voorheen temidden van de hectiek, samen met collega’s intens en gedreven met een project bezig kon zijn, lukt het je nu niet. Genieten van je werk is er niet meer bij.

Je hebt weinig contact met je collega’s en je leidinggevende doet haar best, maar vraagt niet door hoe jij je werkelijk voelt.

Bovendien hang je niet aan de grote klok hoe je er werkelijk bij zit. En toch……… je voelt het wellicht zelf ook aan: je voelt je niet vitaal maar ervaart stress. Jouw draagkracht en draaglast raken uit balans.

Hoogbegaafd, snel denken en toch begrijp je het niet

Je begrijpt écht niet hoe je zo intens moe en gedemotiveerd kunt zijn, want:

  • zoveel werk heb je nu ook niet
  • het werk dat er ligt is eenvoudig
  • er is geen tijdsdruk…..

Chronische stress resulteert in burn- out/ bore- out

Het grote nadeel van thuiswerken is dat je weinig flow ervaart. Je wordt niet geïnspireerd door collega’s om je heen. De hoeveelheid werk is eigenlijk te weinig uitdagend om de tijd te laten vliegen. Je bent bang voor de stress die je ervaart, je wilt meer doen, maar je komt nergens toe.
Dan ervaar je dat je traag wordt, je voelt je niet productief en bent vermoeid.

Dat knaagt aan je. Je merkt dat je privé ook prikkelbaar en lusteloos bent….. Let op! De sluipmoordenaar bore- out ligt op de loer.

Thuiswerken kan écht anders!

Je bent hoogbegaafd en moet thuiswerken? Ervaar je bovenstaande signalen? Trek aan de bel want als je er op tijd bij bent kan erger worden voorkomen. Het begint met bewustwording.

Herkennen en erkennen hoe het nu écht met je gaat is een eerste stap. De stap om daar inzicht in te krijgen, kan je in de meeste gevallen niet alleen maken.

Een onafhankelijke deskundige blik helpt je om objectief naar jezelf en jouw situatie te kijken. En dat is precies wat ik graag doe.

Via deze link ontvang je tien tips waarmee je bore-out kunt voorkomen. Je hoeft geen naam en e-mailadres achter te laten.

Download 10 tips ter voorkoming van bore-out

Cijfers van burn-out en bore-out

Bore-out klachten lijken op burn-outklachten. De oorzaak waardoor ze ontstaan is echter anders. Hieronder vind je een aantal cijfers* en feiten.

  • 43% van de werknemers ervaart lage autonomie (bij hoogbegaafden zal dit percentage vast en zeker hoger liggen)
  • 37% van de werknemers geeft werkstress en werkdruk aan als oorzaak van verzuim
  • 12% van de thuiswerkers heeft concentratieproblemen tijdens het werk (dat is twee keer zo vaak, vergeleken met mensen die op locatie werken)
  • 1.3 miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten
  • 29% van de werknemers heeft te maken met ongewenst gedrag van klanten, patiënten, leerlingen of externen

* Bovenstaande cijfers maken geen onderscheid in bore-out en burn-out.

De juiste hulp met expertise in hoogbegaafdheid en bore- out

Mijn advies is zoek hulp! Laat het niet te ver komen. Juist nu je thuiswerkt is de kans groot dat je door blijft gaan en je nog vermoeider, overspannen of zelfs bore- out raakt…

Ik vraag je: neem je gevoel serieus en praat er met de juiste mensen over. Dan hoeft thuiswerken niet op een bore- out uit te lopen.

Vind de juiste hulp! Niet elke huisarts, bedrijfsarts, psycholoog of psychiater is bekend met hoogbegaafdheid en bore- out.

Deze mensen zijn écht goed opgeleid, daar zeg ik niets van. Alleen wordt er in hun integrale opleidingen weinig kennis gedeeld over hoogbegaafdheid en bore- out.

Hulp voor hoogbegaafden bij bore-out

Wanneer je bovenstaande signalen herkent kan je ook zelf hulpverleners zoeken die wél bekend zijn met de verschijnselen van bore- out en hoogbegaafdheid.

Hoogbegaafdexpert maakt onder andere gebruik van de Acceptance and Commitment Therapy bij de behandeling van bore-out. Dit zorgt voor een snel herstel zodat je binnen zes weken weer aan het werk kunt.

Laten we kennismaken om te zien wat ik voor jou kan betekenen.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren