Hoogbegaafd en problemen op het werk

hoogbegaafd problemen op het werk

Hoogbegaafd en problemen op het werk? John stuurde mij de volgende mail. ‘Menigmaal kreeg ik te horen dat ik mijn collega’s niet of onvoldoende meekreeg.
Ik zocht op hoogbegaafdheid Amersfoort en toen kwam ik op jouw site en las over de kenmerken van hoogbegaafde volwassenen. Kan jij mij helpen?’

Problemen op het werk

In het kennismakingsgesprek was John niet te stoppen. Hij sprak over de problemen op het werk. “Op verschillende sporen lijk ik een mismatch te hebben met collega’s, maar ook met leidinggevenden. Niet altijd komt het tot een conflict, maar een conflict kan wel snel om de hoek komen kijken.

Als jochie van zes jaar kreeg ik al te horen dat ik te snel ging. Nu wil ik het eigenlijk gewoon gezellig met mijn collega’s hebben en mijn ding doen. Ik hoef geen vrienden met iedereen te zijn, maar ik weet niet hoe ik de balans tussen individualisme en dikke vrienden kan houden.”

Gesprek met de leidinggevende over problemen op het werk

In een recent gesprek met zijn leidinggevende kwam zijn snelle manier van analyseren en aanbieden van oplossingen ter sprake. De leidinggevende vroeg John of hij die snelheid beter kan reguleren.

hoogbegaafd problemen op het werk

Hoogbegaafd en werk geeft soms problemen

“Ik heb in het verleden al eens coachingsessies doorlopen. De coach had geen ervaring met hoogbegaafdheid maar constateerde dat het een combinatie is van hoogbegaafdheid en een stukje autisme. Ik kan heel gestructureerd en gefocust werken en leg graag kleur bij kleur bijvoorbeeld. Ik vraag me af of autisme aan de orde is.”

Herkenning van hoogbegaafdheid op de website Hoogbegaafdexpert

Tja en toen ging ik op zoek naar meer informatie over autisme en hoogbegaafdheid. Toen kwam ik gisteren jouw site tegen.

Wat een herkenning en waardevolle informatie op jouw website!

Ik bleef lezen en dacht: hé zo ben ik ook en meer van dat soort aha ervaringen.

Snelheid van denken

Ik weet dat is die snelheid niet van mijn collega’s mag verwachten. Ik heb er wel moeite mee om te begrijpen dat ze mij niet snappen. Kan jij me vertellen of er sprake is van autisme en hoe ik zaken kan faseren? Ik wil mijn collega’s inspireren en motiveren. Maar hoe doe ik dat?

1 op 1 coaching bij problemen met hoogbegaafdheid

Ik ga van stap 1 naar 10. Ik vertel ze van de analyse en het doel, maar hoe kom ik bij het begrip van de ander? Ze snappen het niet, en hoe geef ik dat communicatieproces nu effectief handen en voeten?

Jij hebt ervaring met hoogbegaafdheid, communicatieprocessen en de persoonlijkheid van mensen.

Ik zag de 1 op 1 coaching op je site en ik vraag mij af in hoeverre en op welke manier ik handvatten kan krijgen. Handvatten zodat ik als hoogbegaafde, meer en beter kan integreren in het team. Maar ook hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn onderzoeken, analyses en oplossingen ook daadwerkelijk worden gedragen.

Als hoogbegaafde je collega’s meekrijgen

Is het herkenbaar dat je collega’s niet/ moeilijker meekrijgt? Met die problemen op het werk heb ik, Larinda, ook gekampt.

Ik had geen idee dat de teamleiders niet in het verandertraject meebewogen omdat ik veel te snel ging. Sinds ik weet hoe het bij mezelf werkt, weet ik hoe ik anderen mee kan krijgen. (Daar helpt natuurlijk de kennis die is in de opleiding Specialist Hoogbegaafdheid opdeed, bij).

Maar als samenwerken en meekrijgen van collega’s niet bij jou als talent is aangelegd, kan je handvatten, tips etc. krijgen, maar dan wordt het erg moeilijk.

Gebruiksaanwijzing van hoogbegaafde personen

Een persoonlijkheidsonderzoek is een eerste stap naar jouw eigen gebruiksaanwijzing.

Identificatie van hoogbegaafdheid zorgt ervoor dat er veel kwartjes bij jou gaan vallen. In gesprekken leggen we de relatie tussen jouw persoonlijkheid en de persoonskenmerken van hoogbegaafdheid.

Jezelf goed kennen vind ik belangrijk, want als je jezelf goed kent, kan je ook beter aan anderen uitleggen wat jij nodig hebt.

Drie communicatietips voor hoogbegaafde volwassenen

Hieronder vind je drie tips om collega’s makkelijker in jouw snelle communicatie mee te krijgen.

  1. Wees je ervan bewust dat jij sneller dan de rest bent, zorg dat je op momenten dat je moet wachten tot de ander zover is dat je iets te doen hebt.
    Denk aan je mailbox legen, voorbereiding voor een ander project of bel die zieke collega eens.
  2. Bedenk dat niet alles snel hoeft. Het is ook nuttig om regelmatig te reflecteren.
    Kijk eens van een afstandje naar je werkhouding (fysiek en mentaal). Houd jij het nog vol? Heb je voldoende zin en energie om je werk te doen? Geniet je van je werk?
  3. Geef anderen ook de ruimte om hun werk op hun manier te doen. Pas je niet aan hun tempo aan, maar betrek collega’s bij beslissingen en luister welke aanpak zij voor ogen zien.
    Vaak zijn er meerdere wegen naar Rome en is de snelste weg niet altijd de beste.

Wil jij eens kennismaken om af te spreken hoe ik jou kan helpen?

Ik stel voor dat we een videocall afspreken.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.