Hoogbegaafd en aanpassen

hoogbegaafd en aanpassen

Hoogbegaafd en aanpassen: een veelgehoorde combinatie. Voor hoogbegaafden is het verleidelijk om zich steeds maar aan te willen passen in plaats van jezelf te mogen zijn. Dit kost veel energie en demotiveert. Daarnaast loop je een grote kans op burn-out en vertrek bij een werkgever. Dit kan echt anders! Hoe? Dat lees je in dit blog.

Hoogbegaafd en aanpassen

Voor iedereen die zich gehoord en gezien wil worden is dit blog. Wanneer je bent gaan begrijpen dat je hoogbegaafd bent, kom je er achter dat je altijd al anders was.

Je ervaart dat er iets is dat je belemmert. Je wilt heel diep van binnen misschien wel het blije, vreugdevolle kind van vroeger zijn.

Kinderen passen zich niet aan

Heerlijk die kinderen, ze zijn zo open en eerlijk zichzelf. Veel volwassenen vinden het supermoeilijk om dichtbij zichzelf te blijven.

De puzzelstukjes vallen na de ontdekking van hoogbegaafdheid op hun plaats. Je hebt je eigenlijk van jongs af aan al aangepast.

Hoogbegaafd en aanpassen, het klopt niet

Steeds vaker kom ik mensen tegen die zich herkennen in de persoonskenmerken van hoogbegaafdheid. Zij ervaren dat er veel meer in hen zit dan er ooit is uitgekomen.

Herken jij dat je

  • vaak eerst de kat uit de boom kijkt en dan een reactie geeft
  • het lastig vindt om op een bijeenkomst het woord te nemen
  • de aansluiting mist bij je collega’s
  • weet dat je goed in je werk bent, maar dat dit er onvoldoende uitkomt
  • je niet wilt laten belemmeren en nu eens de positieve kracht van hoogbegaafdheid wilt ervaren?

Aanpassen, ook ik deed het

Aanpassen heb ik ook lang gedaan, totdat ik bijna klemzat. Zo onecht voelde dat… en op een gegeven moment zat ik ook ingeklemd. Ik kon geen kant meer op en mijn lichaam vertelde mij hoe het ervoor stond.

Nu bruis ik weer van energie, gezondheid en van blijdschap om wie ik ben en wat ik kan.

Ik sta voluit voor wie ik ben en met welke waarde ik mensen kan helpen.

Hoogbegaafd? Ga je niet aanpassen

Bruisen? Ja dat kan jij ook!

Pas had ik weer een cliënt die zich ook continue aanpaste aan de mensen om haar heen. Aan haar werkgever, collega’s, ja zelfs bij bepaalde vrienden kon ze niet helemaal zichzelf zijn.

Zij bleef er maar over denken want het voelde niet goed. Ik schrok er van wat dit met haar eigenwaarde deed.

Ze vertelde mij: “ik voel me zo dom.”

Kenmerken van hoogbegaafdheid

Veel hoogbegaafden passen zich aan hun omgeving aan. Zij zijn zich niet bewust van hun hoogbegaafdheid.

Ze hebben onvoldoende zicht op hun talenten. Ook zien zij niet de relatie tussen hoogbegaafdheid en hun talenten en persoonlijkheidskenmerken.

Weten wat je hoogbegaafde talenten zijn

Hoe superfijn is het om te horen en zwart op wit te zien wat jouw talenten zijn. Want jij blinkt in veel dingen uit!

De wereld heeft jou nodig! Jij, met al je talenten. Je hoeft je niet aan te passen, maar je kunt je inpassen. Dat zorgt voor het verschil!

Om dit soort cliënten zelfinzicht te geven en hun eigen kracht weer laten herpakken, geeft mij superveel voldoening. Daarom maak ik gebruik van de Acceptance and Committment Therapy zodat je ontdekt wat jou tegenhoudt om voor jezelf te kiezen.

Focus helpt bij zelfontdekking

Mensen uit mijn netwerk, mijn businessmentor en de waardevolle mensen in mijn mastermindgroep, stimuleerden mij focus te houden en stappen te zetten.

En stappen zetten kan iedereen, als je wilt kan je meer dan je denkt! Daarom sprak ik met journalist Andrea van der Houwen van Hart van Lansingerland over het taboe dat op hoogbegaafdheid ligt.

Aanpassen als hoogbegaafde volwassene is niet nodig

Ik negeer de stemmetjes die de kop opsteken en zeggen stel je niet zo kwetsbaar op; ze gaan je arrogant vinden, of een betweter of hoogmoedig.

Ik pleit met mijn blogs en artikelen niet voor mezelf. Maar voor iedereen die zich niet wil aanpassen, maar de kracht, intensiteit en wijsheid van hoogbegaafdheid ten volle wil benutten.

Herken je dat? Dat jij je altijd dienstbaar hebt opgesteld om de ander maar van dienst te zijn? Dat je voor je gevoel ondergepresteerd hebt om niet op te vallen?

Balans in je leven

Wil je dat anders? Ervaar je een gedrevenheid om balans in je leven te ervaren zodat je kunt zijn wie je bent? Spannend hé, maar ook herkenbaar. Ik hoop dat je nu doorpakt en niet meer twijfelt.

Ik weet dat je zoveel talenten hebt die je nu onbenut laat. De wereld heeft jou nodig. Maar bovenal: jij bent het waard om te zijn wie je bent, met al je talent!

Wil jij je niet meer aanpassen? Wil jij coaching om te ontdekken hoe je kunt zijn wie je bent? Laten we dan eens kennismaken. Neem contact op via onderstaande knop.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren