ACT Traject voor hoogbegaafde volwassenen

Larinda ACT traject TMA gesprek coach hoogbegaafdheid

Een zinvol leven leven, en versterken waarvoor je bestemd bent, wil elke hoogbegaafde volwassene; een ACT traject helpt om een waarde(n)vol leven betekenis te geven.

Wat is een ACT traject

Wij mensen hebben een prachtige gave: we zijn in staat om ons denken en om ons gedrag doelbewust aan te passen en om onze omstandigheden zodanig te veranderen zodat ze beter aansluiten op een gezond en betekenisvol leven.
Bij hoogbegaafde volwassenen werk ik graag met ACT (Acceptance and Commitment Therapy). De ACT vaardigheden reiken ons gereedschap aan waarmee we ons leven doelbewust naar een hoger niveau kunnen tillen.

Onderzoek naar het effect van ACT

Uit meer dan duizend onderzoeken is gebleken dat deze vaardigheden medebepalend zijn voor waarom sommige mensen na problemen in hun leven weer opveren en anderen niet. Of waarom sommige mensen veel positieve emoties ervaren (vreugde, dankbaarheid, compassie, nieuwgierigheid) en andere maar heel weinig.

Deze zes vaardigheden voorspellen wie

 • effectief zal zijn op het werk
 • gezonde relaties zal hebben
 • met succes een afvalprogramma zal volgen of aan lichaamsbeweging zal doen. 

ACT kan zo effectief zijn omdat we er manieren van leven mee tot uiting brengen die altijd al diep van binnen belangrijk voor ons waren en waarvan we weten dat we er behoefte aan hebben. Door de zes vaardigheden verder te ontwikkelen leer je manieren die je bewust in je dagelijks leven kunt integreren. Om dat optimaal te kunnen doen moet je aan alle vaardigheden werken. Het zijn immers zes aspecten van één geheel.

In combinatie met elkaar verschaffen de zes vaardigheden ons psychologische flexibiliteit, ook wel veerkracht genoemd.

Psychologische flexibiliteit ontwikkelen

Psychologische flexibiliteit is in mijn ogen een manier om je leven betekenisvoller en lichter te maken  en om tegenwicht te bieden tegen de steeds grotere uitdagingen van de hedendaagse wereld.

Hoogbegaafde volwassenen hebben een krachtig brein, wat een zegen is, en tegelijkertijd kan het hen ook enorm in de weg zitten om te voelen en vanuit intuïtie te leven. En dat terwijl je een compleet mens bent als hoofd en hart verbonden is.

Coaching versterkt verandering

Je maakt je deze zes vaardigheden niet in een paar uur eigen, zodat je in één keer veerkrachtig bent. Je moet blijven oefenen om alle vaardigheden echt goed onder de knie te krijgen. Dat vraagt commitment.

Commitment is geen kwestie van nooit meer terugvallen. Het is een principe van verantwoordelijkheid nemen voor de leefpatronen die je creëert, ook als je af en toe terugvalt. Je bent tenslotte een mens. Maar wel een mens dat zelf kunt kiezen welk gedragspatroon je wilt versterken.

Eén jaar na het volgen van de ACT- training merkte ik dat ik, wanneer ik signalen herkende dat ik niet dichtbij mezelf bleef, automatisch de ACT vaardigheden toe ging passen. Ik gaf mezelf de tijd omdat ik vanaf dag 1 van ACT zoveel voordelen zag. Ik gunde mezelf het leer en ontdekkingsproces.

Afbeelding van ACT kernprocessen: ACTinActie

Hoe werkt een ACT Traject

De vaardigheden zou je op alle domeinen van je leven moeten gaan toepassen. Dat zorgt voor zoveel verlichting in relaties, werk en vrije tijd!

Meestal ontvouwt een ACT-traject zich als volgt.

 1. In het begin voert het je op een heel natuurlijke manier naar nieuwe uitdagende richtingen. En wat gebeurt er dan? Nieuw is een beetje eng, ook al is het opwindend.
 2. Onvermijdelijk word je met een aantal nieuwe problemen geconfronteerd, daar is het leven nu eenmaal goed in. De nieuwe hobbels verleiden je tot oud gedrag waardoor je weer kunt oefenen met de ACT vaardigheden.
 3. We erkennen de pijn van je leven, maar gaan niet in het verleden ‘wroeten’, we kijken hoe jij lijdt aan de pijn en hoe je daar flexibel en veerkrachtig mee om kunt gaan.
 4. Net als alle andere leerprocessen gaat de ontwikkeling van psychologische flexibiliteit met horten en stoten. Gun jezelf de tijd en ruimte om te leren.
 5. Als ACT een manier van leven voor je wordt is dat een verrijking van je leven.

Hoogbegaafde volwassene…., nu is de keuze aan jou

Je staat door het lezen van dit blog wel op een kruispunt in je leven.

 • Jij bent degene die verantwoordelijkheid mag nemen om de oplossingen niet meer buiten jezelf te zoeken.
 • Maak je tijdens een coach-traject niet druk over waar je uit zal komen, je gaat je op een gegeven moment beter voelen.
 • Jij bent de belangrijkste sleutel in dit proces.
 • Het leven zal echter altijd werk in uitvoering zijn, dus accepteer dat pijn bij het leven hoort.
 • Het kost tijd om de gewoontes die je wilt veranderen te leren zien, ze te accepteren en er betrokken bij te zijn zodat je een vitaal leven kunt opbouwen. 

Een ACT traject helpt bij

ACT is niet alleen geschikt voor specifieke problemen zoals:

 • weinig zelfcompassie
 • revalidatie
 • NAH (niet aangeboren hersenletsel)
 • angst
 • depressie
 • stress/ burn-out
 • piekeren
 • levensvragen
 • rouw en verlies
 • tinnitus
 • acceptatie van jezelf
 • loopbaanvraagstukken
 • en andere vragen waar jij mee loopt

ACT helpt je om je over de hele linie als een gezonder en tevredener persoon te ontwikkelen.

Hoe verloopt een ACT traject

Een ACT traject verloopt bij iedereen verschillend. Voorafgaand aan de eerste sessie vul je een FIT onderzoek (Flexibiliteitsindextest) in. In dit onderzoek wordt duidelijk hoe veerkrachtig jij in het leven staat en waar we extra aandacht aan kunnen geven in het coachtraject. Dit is voor iedereen verschillend. 

In een ACT-traject beginnen we met een grondige intake en leg ik je de psychologische principes van ACT uit. 

Je krijgt toegang tot een e-learning in de ACT app met veel

 • video’s
 • oefenmateriaal
 • checklists
 • werkboeken
 • en door mij speciaal geselecteerd aanvullende materialen/ oefeningen/ inzichtgevende documenten.

Je ontvangt bij live-coaching, als speciaal cadeau van mij voor jou, een boek van psycholoog Gijs Jansen. Dit wordt jouw levensveranderende boek.

Kortom: wie met behulp van de zes ACT vaardigheden zijn veerkracht weet te ontwikkelen, zal op een heleboel verschillende vlakken vooruit komen. Dus als jij er klaar voor bent, gaan we aan de slag!

Kennismaken? Maak snel een afspraak.

Het vermogen om te doen wat we graag willen doen, om een betekenisvol leven te leiden waarvoor we bestemd zijn en dat we voor ogen hebben, is wat mij betreft het uiteindelijke doel van ACT.

Larinda Bok

Uiteindelijk zijn we wat we doen en waarom we het doen.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren