Betekenisvol werk en hoogbegaafdheid

Betekenisvol werk hoogbegaafdheid

Mensen willen hun talenten inzetten en iedereen verdient betekenisvol werk, ook mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid. Maar hoe doe je dat: jezelf kunnen zijn op je werk, want niet voor iedere medewerker met kenmerken van hoogbegaafdheid is het vanzelfsprekend dat zij zichzelf kunnen zijn en zinvol werk doen.

Nieuwe studie naar betekenisvol werk

14 augustus 2023 publiceerde het tijdschrift Occupational Health Science van Springer Nature een nieuw onderzoek. De wetenschappers onderzochten hoe leidinggevenden, supervisors en managers een cruciale rol kunnen spelen door het bevorderen van welzijn van medewerkers door het creëren van betekenisvol werk.

Zach Mercurio van de Colorado State University Department of Psychology en School of Education leidde dit onderzoek. (Zie bronvermelding).

Betekenisvol werk en werkplezier ook voor mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid

Dit blog schrijf ik omdat ik té vaak zie dat mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid tegen bepaalde knelpunten aanlopen. Ze hebben moeite met

  • het vinden van betekenisvol werk
  • gemotiveerd te blijven
  • het ervaren of zelfs ontbreken van werkplezier
  • het gevoel hebben ertoe te doen

Maar niet alleen de medewerkers zijn erbij gebaat, ook organisaties. Want zij gaan meer medewerkers behouden en besparen kosten van verzuim en uitval.

Behoeften van leidinggevenden

Het blijkt dat leidinggevenden echt op zoek zijn naar gefundeerde manieren hoe zij op fenomenen als ‘de grote berusting’ kunnen reageren en hoe ze de gezondheid van medewerkers op de werkvloer kunnen verbeteren. De onderzoekers identificeerden en beschreven zes leiderschapsinterventies.

Betekenisvol werk hoogbegaafdheid

Fotocredits: Christina Wocintechchat- Unsplash

Drie tips voor leidinggevenden van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid

De onderzoekers geven zes tips voor leidinggevenden. Drie ervan zijn specifiek van belang voor medewerkers met kenmerken van hoogbegaafdheid.

1. Herken en koester potentieel

Identificeer en koester de unieke sterke punten en capaciteiten van medewerkers en bied hen op maat gemaakte mogelijkheden om hun unieke gaven te gebruiken. Specifieke coaching voor medewerkers met kenmerken van hoogbegaafdheid loont op meerdere gebieden. Een kennismakingsgesprek is kosteloos en geeft helderheid.

2. Geef medewerkers vrijheid

Geef medewerkers autonomie en beslissingsbevoegdheid over de manier waarop zij hun werk doen.

3. Bevorder persoonlijke verbindingen

Geef prioriteit aan het opbouwen van interpersoonlijke relaties tussen teamleden en laat zien dat je in het persoonlijke leven van mensen investeert .

Op bovenstaande wil ik aanvullen dat je er rekening mee moet houden dat twee tot drie procent van de bevolking kenmerken van hoogbegaafdheid heeft. Dat betekent dat gelijkgestemden die op dezelfde denksnelheid kunnen denken en acteren zeldzamer zijn. Peergroepen helpen hier enorm bij. De Rijksoverheid heeft hier mooie initiatieven in. Neem contact met mij op als je hier meer over wilt weten.

Algemene aanbevelingen voor betekenisvol werk

De andere drie aanbevelingen passen ook bij medewerkers met kenmerken van hoogbegaafdheid, maar vind ik van iets minder essentieel belang. Ik zeg hiermee niet dat ze niet waardevol zijn, maar de hierboven genoemde leidinggevende interventies zijn onontbeerlijk voor medewerkers met kenmerken van hoogbegaafdheid.

Drie tips voor betekenisvol werk voor iedereen

  1. Wees integer en belichaam de waarden van de organisatie. Inspireer medewerkers met consistente acties voor het bevorderen van een ​​cultuur van authenticiteit en ethisch gedrag. Een medewerker met kenmerken van hoogbegaafdheid voelt haarfijn aan als je niet authentiek bent.
  2. Communiceer de grotere impact van het werk: Benadruk de bredere betekenis van de taken en projecten van medewerkers. En laat duidelijk zien hoe het werk van mensen bijdraagt ​​aan een groter doel en het werk en leven van anderen. Mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid dragen graag bij aan maatschappelijke en sociale hogere doelen. Veel van hen blinken erin uit om het grote plaatje te zien en daar de essentie uit te distilleren.
  3. Bespreek al tijdens de sollicitatie de waarden en het grotere doel van de organisatie en het team. In dit blog lees je succesvolle antwoorden tijdens sollicitatiegesprekken.

Het ervaren van betekenis in je werk is meer dan een ‘nice-to-have’”, zegt Mercurio, de leider van het onderzoek. Betekenis in je werk ervaren is een belangrijke motor voor gezondheid en welzijn. De onderzoekers vinden zelfs dat het een fundamentele menselijke behoefte is. Deze nieuwe studie biedt leidinggevenden handvatten om aan die behoefte te voldoen.

Bronvermelding over betekenisvol werk

Mercurio, Z.A., Myles, T., Adams, W. et al. Mapping and Measuring Leadership Practices Intended to Foster Meaningful Work. Occup Health Sci (2023). https://doi.org/10.1007/s41542-023-00161-z

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.