Burn-out begeleiding bij Hoogbegaafdexpert bestaat uit een gefaseerde begeleiding, met de juiste accenten op de juiste momenten. Dit artikel geeft een impressie welke mentale, fysieke en emotionele processen er in gang gezet worden wanneer je (chronische) stress ervaart. Ook vind je de globale werkwijze die bij burn-out wordt gehanteerd.
Burn-out begeleiding is altijd een persoonlijk traject dat maatwerk vraagt. Omdat duurzaam herstellen van een burn-out of bore-out cruciaal is, is het belangrijk om bore-out of burn-out begeleiding zo spoedig mogelijk te beginnen.
Hoogbegaafdexpert heeft een lange wachtlijst voor kennismakingsgesprekken. Voor volwassenen met kenmerken van hoogbegaafdheid die burn-out of bore-out begeleiding wensen wordt een uitzondering gemaakt. Zij kunnen het contactformulier via de roze knop invullen. Na ontvangst wordt er zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen voor een kennismakingsgesprek.
Psychofysiologische onbalans
Ons stresssysteem is een prachtig aanpassings-en beschermingsmechanisme met de taak om ons door activatie- en hersteldimensies fysiek, emotioneel en cognitief stabiel te houden. Stelselmatige ondermijnende sociale, mentale en fysieke overbelasting met onvoldoende gezond herstelgedrag om je geactiveeerde psychofysiologische systemen terug te laten keren naar hun (relatieve) uitgangsniveaus zorgt voor onvoldoende herstelvermogen.
Dit is een roofbouwproces waarbij de inspanning-herstelbalans ontregeld raakt en er een disbalans in je psychofysiologische systemen ontstaat. Je potentie neemt ook af. Als het roofbouwproces doorgaat stapelt het hersteltekort zich op en je stresssysteem springt voortdurend bij, zelfs als je geen energie meer hebt. Je raakt niet meer uitgerust en bent uitgeblust.
Herstelschuld
Dit leidt tot een herstelschuld die vergelijkbaar is met een accu die niet meer oplaadt. De neurohormonale ontregeling zorgt setpointverschuivingen zoals een niet te remmen verhoogde activatie en een toenemend energietekort.
Gezondheidsklachten
Dit roofbouwproces zorgt voor abnormale vermoeidheid en emotionele instabiliteit. Je kan ook moeilijk ontspannen en krijgt concentratie-, slaap- en stemmingsproblemen.
Denkbrein gaat uit
De chronische stressreacties zorgen er o.a. voor dat je neuronen krimpen en minder contact met andere neuronen maken waardoor je denkbrein (prefrontale cortex) uitgaat. Het lukt minder goed om na te denken en te relativeren, je geheugen laat je steeds vaker in de steek.
Voelbrein gaat aan
Je limbisch systeem gaat aan waardoor je prikkelgevoeliger, somber en emotioneler wordt. Uiteindelijk ben je zo uitgeput dat je mentaal en lichamelijk tot niets meer in staat bent, je bent burn-out.
Begeleiding burn-out
Om goed inzicht te krijgen in je klachten is het van belang om aan het begin van een traject een Chronische Stress nulmeting met vragenlijsten te doen. Dan weten we waar we in de begeleiding als eerste op moeten focussen.
De vragenlijsten zijn een diagnostisch en inventariserend instrument bij het vermoeden van klachten als gevolg van chronische stress en worden ook ingezet om de effecten van interventies te meten.
De 61 vragen inventariseren de belangrijkste klachten die het gevolg kunnen zijn van chronische stress. De items zijn ondergebracht in 9 subgebieden:
- stressniveau (7)
- depressie (7)
- angst (7)
- herstelbehoefte na werk (6)
- vermoeidheid (8)
- concentratie (5)
- motivatie (4)
- fysieke activatie (3)
- cognitief functioneren (14)
Als je in een organisatie werkzaam bent, worden ook 20 veel voorkomende bronnen van stress op het werk nagevraagd, zodat ook een indruk ontstaat van mogelijke stressoren in de werksituatie. Denk daarbij aan onvoldoende taakduidelijkheid, variatie in het werk, inspraak of werkhoeveelheid.
Begeleiding burn-out met een integraal model
Een traject bestaat uit een gefaseerde burn-out begeleiding met de juiste accenten op de juiste momenten. Bij Hoogbegaafdexpert word je begeleid met de CSR®-Methode. ‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress.
De CSR®-Methode pakt stressklachten en burn-out psycho-biologisch aan. Dat betekent dat je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche.
Pragmatische burn-out begeleiding
De klachten die horen bij overspanning en burn-out ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het is het resultaat van een langdurig en progressief proces van mentale en fysieke uitputting. Tijdens dit roofbouwproces krijg je steeds meer lichamelijke en psychische klachten. Dit proces vraagt een gefaseerde aanpak met een integraal model.
Fotocredits: PublicDomainPictures Pixabay
Burn-out begeleiding is een traject met drie herstelfasen en ziet er in grote lijnen als volgt uit.
Roofbouw stoppen & fysiek herstel
In deze fase is er aandacht voor actieve hersteltraining. Je krijgt veel praktische en onderbouwde adviezen voor normalisering van jouw fysieke en mentale klachten. De praktische strategieën worden op jouw situatie aangepast zodat je met jouw gedrag, op jouw manier de stressoren vermindert en op den duur elimineert.
Doelen
- Stoppen roofbouw
- Normaliseren herstelvermogen
- Aanleren gezond herstelgedrag
Interventies
- Psycho-educatie
- Probleemadoptie
- Leren ontspannen
- Stressoren verminderen
- Compensatoire stress voorkomen
- Afwisseling in in- en ontspanning
- Hersteltraining
- Bewegen
Reserves aanvullen & zelfmanagement
Door specifiek op jouw situatie in te zoomen krijg je advies dat je ook echt op kan volgen. Ik ga altijd op zoek naar wat jou motiveert en stimuleert. Alleen dán kan jij je eraan committeren en werken de adviezen. We bespreken samen hoe jij je reserves op kan bouwen en welk gedrag jou helpt om fysiek en mentaal te herstellen. We kijken in deze fase welke taken je thuis weer op kan pakken. Daarna kijken we hoe je met werk om kan gaan. Nu is het vinden van een gezonde leefstijl en persoonlijke balans het belangrijkste.
Doelen
- Opbouw vitaliteit
- Verbeteren zelfmanagmentstrategieën
Interventies
- Nadruk op herstel
- Bewustwording van eigen lichaamssignalen
- Herstelbewegen
- Attitudeverandering
- Voorbereiden op re-integratie
Re-integrereren & conditieopbouw
In fase drie van de burn-out begeleiding richten we ons op de sociale en maatschappelijke re-integratie en je conditieopbouw. Je krijgt hulp bij het passend reageren op datgene wat jouw aandacht vraagt. In deze fase oefen je met gezond zelfmanagement, werk/privébalans en attitudeverandering. Het is de belangrijkste fase om goed te doorlopen. Als je hier continue aandacht aangeeft omdat je NOOIT meer in een burn-out wil raken, dan herstel je duurzaam en heb je er je hele leven plezier van. Dat gun ik je van harte!
Doelen
- Conditie opbouwen
- Taken oppakken
- Stijgend herstel vasthouden
Interventies
- Gecontroleerde opbouw (thuis) re-integratie als je klachten verminderd zijn en je herstelvermogen op orde is.
- Conditie verbeteren, je dient je vitaler te voelen.
- Zelfmanagement en het werk
- Consolidatie van het herstel
Hoelang gaat burn-out begeleiding en herstel duren?
Om duurzaam te herstellen dien je voldoende te herstellen? Dit betekent dat de door inspanning geactiveerde systemen keren terug naar hun (relatieve)uitgangsniveaus.
De duur van het herstelproces is afhankelijk van een aantal factoren.
- De mate en duur van de belasting.
- Is het de eerste keer dat je burn-out raakt?
- Zijn er lichte of ernstige klachten?
- Hoe is je fysieke en mentale gezondheid en conditie?
- Zijn er stressonderhoudende factoren, omstandigheden?
- In welke context bevind je je, is er sociale steun, zijn er krachtbronnen/risico’s?
- Hoe is het met de probleemadoptie, commitment, motivatie en inzet?
- Hoe is het herstelvermogen?
- Is er gezond herstelgedrag?
Al deze factoren nemen we mee in de burn-out begeleiding. De begeleiding wordt ondersteund door wetenschappelijk bewezen interventies, praktische handreikingen, gedegen voorlichtingsmaterialen en een schat aan kennis over hoogbegaafdheid en de invloed daarvan in je leven.
Frequentie gesprekken burn-out begeleiding
Na de kennismaking volgt een offerte met een voorstel voor een begeleidingsplan. Na goedkeuring van de offerte ontvang je een samenwerkingsovereenkomst en de inloggegevens voor het chronische stressonderzoek. We hebben dan ook al een datum voor een eerste gesprek staan.
In het begin hebben we wekelijks een gesprek, bij gezond herstelgedrag en toenemend herstelvermogen kan er na verloop van tijd een langere tijd tussen de afspraken zitten.
De frequentie stemmen we samen af. Ik ga uit van eigen regie. Het is voor mij vanzelfsprekend dat ook jouw inbreng in dit traject geldt.
Ben je benieuwd of jij in de gevarenzone van een bore-out of burn-out zit? Vraag dan hier de bore-out of burn-out testen via deze knop aan. Je weet het meteen!
Heb je geen burn-out of bore-out en wil je kennismaken voor coaching bij hoogbegaafdheidsvraagstukken? Neem dan contact op via onderstaande button.