Wat helpt bij bore-out en hoogbegaafd

Heb jij dit? bore-out hoogbegaafd

Uitputting door verveling, steeds vaker zie ik medewerkers die hoogbegaafd zijn en bore-out. De pandemie laat zijn sporen na. Mensen denken na over flexibeler werken, zinvoller werk of willen een heel andere kant op.

Hoogbegaafde volwassene, herken jij dit?

Je werkt al een paar jaar bij de organisatie en je merkt dat de twee jaar durende pandemie er bij je inhakt. De rust van thuiswerken was heerlijk, maar zonder collega’s, achter beeldschermen zonder lichaamstaal…. het putte je toch ongemerkt uit. Je voelt je stilstaan, je mist de dynamiek en uitdaging en het kost je moeite om betrokken te blijven.

Wees niet ongerust: dit is een heel natuurlijk verschijnsel. We ervaren allemaal momenten in ons leven waarin we geconfronteerd worden met moeilijke beslissingen zoals: ‘ wat is de zin van mijn werk en moet ik van werk gaan veranderen?

Signalen om op te letten bij bore-out

Als je als onvoldoende uitdaging in je werk hebt kan je als hoogbegaafde volwassene bore out raken. Op deze signalen kan je letten:

 • Er is geen groei merkbaar
 • Je hebt bereikt wat je wilde bereiken en er is geen nieuw perspectief
 • Je hebt burn-out gevoelens, voelt je uitgeput of bent angstig

Wat helpt iemand die hoogbegaafd is en bore-out?

Je levensdoel kan door allerlei omstandigheden veranderen. En dan komt het moment dat je op de bank zit en denkt: ik ben nu op de helft van mijn leven en dit tweedehands leven wil ik niet meer leven.

Mijn advies in deze situatie is: ‘zorg dat je als hoogbegaafde luistert naar je innerlijke stem en deze niet weg redeneert.’ Je intuïtie vertelt je de waarheid en frisse inzichten zorgen ervoor dat dingen in de loop van de tijd positief veranderen.

Begrijp me goed, ik besef heel goed dat, wanneer je al jaren bij een organisatie werkt, het moed vraagt om rond te gaan kijken naar ander werk. Maar weet: het loslaten van het oude maakt deel uit van het zingeven aan je leven. Hoe ik dat heb ervaren lees je via onderstaand button.

Drie tips bij het voorkomen van een bore-out als je hoogbegaafd bent

Wat helpt bij het voorkomen van een bore-out is voor iedereen verschillend. Er zijn wel een aantal aspecten die specifiek voor hoogbegaafden werken. En onthoudt: ‘het leven vormgeven en benutten van je potentieel ligt grotendeels in jouw handen. Iets dat steeds meer mensen zich lijken te realiseren.’

 1. Kijk eerst of in je huidige baan aanpassingen mogelijk zijn. De wetenschappelijk onderbouwde jobcraftingtest die ik gebruik geeft binnen vijf minuten inzicht waar het aan schort en wat je er aan kunt veranderen.
 2. Zorg voor ruimte voor initiatief zodat jouw behoefte aan autonomie vervuld wordt .
 3. Ga een paar keer per week live naar je werk en maak contact met collega’s met wie je op dezelfde denksnelheid kunt sparren.
 4. Merk je dat je het moeilijk vindt om ergens aan te beginnen? Werk aan de ontwikkeling van je executieve functies en ontdek de waarden in je leven.
 5. Krijg inzicht in je talenten. De TMA talenten analyse verbaast de hoogbegaafde cliënten die bij mij komen keer op keer.
  Zwart op wit zien zij hun talent en potentieel in een mooi rapport. Hieronder zie je de voorbeeldrapporten.
Talent Motivatie Analyse Voorbeeldrapportages
Talent & Competentiepotentieel
 • Vind jij het moeilijk om ‘s morgens de deur uit te gaan en blij naar je werk te gaan? Merk je dat je fouten maakt en niet geconcentreerd kunt zijn bij besprekingen met klanten?
 • Merk je dat er minder fit is tussen jouw normen en waarden en die van de organisatie?
 • Moet je werken in een kantoortuin met collega’s die jouw wensen en behoeften niet respecteren?

Dan is het tijd om actie te ondernemen en als hoogbegaafde niet bore out te raken. Ga iets veranderen. Je leven is te kort en kostbaar! Je werk zou je leven moeten verrijken en niet uitblussen. Jij hebt het heft in handen!

Plan een kennismakingsgesprek om te horen wat ik voor jou kan betekenen. Want als je hoogbegaafd bent betekent dat niet dat je bore out hoeft te raken door werk dat niet past.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.