Wat is ACT?

Wat is ACT hoogbegaafdheid

Wat houdt de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) in en wat kun je ermee bereiken? Visueel kort en krachtig weergegeven. Met veel plezier deel ik de nieuwe infographic van de ACT Guide van mijn opleider: psycholoog Gijs Jansen.

Wat houdt ACT therapie in?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Het helpt mensen om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen. ACT werkt vanuit de Positieve psychologie en is gericht op vitaliteit. Ook helpt het mensen bij het verduidelijken van hun persoonlijke waarden en er actie op te ondernemen. Daardoor vergroot de betekenisgeving in hun leven.

De positieve psychologie sluit erg aan bij de manier waarop ik zelf in het leven sta en interageer met mensen.

Wil jij Veerkracht ontwikkelen?

Kies dan voor het vergroten van je psychologische flexibiliteit. Psychologische flexibiliteit is het vermogen van mensen om pijnlijke emoties, gevoelens en gedachten te erkennen en te aanvaarden, en om te volharden in gedragingen die aansluiten bij persoonlijke waarden (Bohlmeijer et al., 2016).

Kies voor overleven of een ACTief en Waarde(n)vol leven.

Hoe werkt ACT?

Wil je aandachtig in het hier en nu leven of kies je voor de automatische piloot?

Maak een bewuste keuze tussen aanwezigheid of afwezigheid.

Waar is ACT-coaching goed voor?

Act helpt je ruimte te maken door acceptatie. Ruimte en kansen om creatief je eigen leven te leven. Dan voeg je ook iets toe aan het grote geheel.

Wil jij strijden met je emoties of ze toelaten?

Wil je bewuste keuzes maken om een waarde(n)vol leven op te bouwen?

Afbeelding van ACT Guide

Voor wie is de Acceptance and Commitment Training?

Specifiek voor hoogbegaafde mensen die veelal een sterke metacognitie hebben: ‘het nadenken over hun denken’. Deze training helpt je bij het van een afstandje bekijken van je gedachten. Hierdoor zit je minder in je hoofd. Voor mensen met een existentiële depressie is de ACT een waardevolle therapie. Zij vinden antwoorden op hun diepste levensvragen.

Hoogbegaafd en negatief zelfbeeld

Sommige hoogbegaafden worstelen met een negatief zelfbeeld. De Acceptance and Commitment Therapy helpt om jezelf niet in een keurslijf te persen maar om flexibel met jezelf om te gaan.

Waar helpt ACT bij

Deze methodiek helpt bij het vinden van je waarden. Kies je voor ongemak, onzekerheid, regels, verwachtingen of doelen als drijfveren? Heb je problemen op je werk?

Of durf je op je innerlijke kompas te vertrouwen voor de juiste richting in je leven?

Investeren in waardevolle acties

ACT bij Hoogbegaafdexpert wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De investering die je doet bestaat uit een financiële- en tijdsinvestering én waarde(n)volle acties in plaats van waarde(n)loze acties.

Coaching voor hoogbegaafden met ACT

Is bovenstaande te abstract en wil je in kennismakingsgesprek verkennen of coaching met ACT waardevol voor jou is? Maak een afspraak in mijn agenda.

Ben je visueel ingesteld of ook nieuwsgierig? Bekijk dan dit model nog maar eens op deze mooie poster van Psycholoog Gijs Jansen.

Dankbaar voor de recensie van Hélène

Aanvankelijk leek het alsof mijn intrinsieke motivatie zo sterk was, dat ik mijzelf uitputte. Ik wilde leren balanceren.
Door de coaching van Larinda en het werken met ACT ben ik er echter achter gekomen dat er een laag onder mijn motivatie speelde die aandacht nodig had.
Nu kom ik weer in contact met mijn eigen waarden, mijn eigen kracht en voel ik mijn passie weer meer stromen.
Het is het begin van een veranderproces, van levensgeluk op een voor mij nieuwe manier.

Hélène

Bronnen

Bohlmeijer, E., Lamers, S., & Schreurs, K. (2016). Welbevinden als uitkomst van Acceptance and Commitment Therapy. Gedragstherapie, 208-221

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.