Hoogbegaafd? Test je executieve functies

test executieve functies hoogbegaafd

Hoe een eenvoudige test helpt bij het snel herkennen hoe je succesvoller in het leven kunt zijn, iedereen wil toch meer ontspanning, dit blog gaat over executieve functies van hoogbegaafde volwassenen.
Wanneer je succesvoller in het leven bent, bereik je doelen eerder en voel jij je minder overgeleverd aan allerlei zaken die in je omgeving gebeuren.

Theorie over executieve functies 

Executieve functies is een verzamelnaam voor denkprocessen die belangrijk zijn voor het uitvoeren van sociaal en doelgericht gedrag (Schmidts & Huizinga, 2011). De term executieve functies is een verzamelnaam voor de hogere cognitieve processen of hoogontwikkelde cognitieve vaardigheden.

Test voor executieve functies hoogbegaafde volwassenen

Met een eenvoudige test kun je heel snel herkennen of mensen een specifiek deel in hun brein, de prefrontale cortex, ontwikkeld hebben. Wanneer je brein optimaal ontwikkeld is, kom je eerder in een staat van flow. En hoe fijn is het om flow te ervaren! Dan voel jij je energiek, bereik je meer en kom je verder.

Hoogbegaafde volwassenen hebben om te voldoen aan hun leerhonger, intellectuele uitdaging nodig. Deze uitdaging dient andere invulling te krijgen dan bij mensen zonder kenmerken van hoogbegaafdheid.

Psychologen Csikszentmihalyi (1990, 1977) en Shernhoff et al. (2003) stelden dat optimale uitdaging, gecombineerd met intellectuele stimulatie zorgt voor intrinsieke motivatie en een staat van flow.

Overprikkeling bij hoogbegaafde volwassenen 

Mijn ervaring is dat veel hoogbegaafde volwassenen een hoge behoefte aan afwisseling hebben. Onze hersenen zijn niet goed ingesteld op een wereld waarin alles té veel is. Waar continue prikkels en veranderingen zijn. 

Daardoor ontstaat er overprikkeling, waardoor dingen niet meer goed gaan. Hoogbegaafde en hoogsensitieve volwassenen verwerken prikkels diepgaander in hun hersenen en zijn daardoor ook eerder overprikkeld. Om succesvol in het leven te zijn is het belangrijk dat overprikkeling voorkomen wordt.

Werking van executieve functies 

Wanneer executieve functies minder ontwikkeld zijn kan het voorkomen dat je hersenen continue alert zijn. Dat gaat ten koste van informatie opnemen, uitvoering, efficiëntie, kwaliteit en je doet langer over taken. Als je heel lang en heel vaak veel informatie opneemt en er stress van hebt, gaan er cellen in je hersenen kapot. De hippocampus krijgt een optater. 

De hippocampus is belangrijk voor je geheugen en je stemming. Met heel veel informationoverlaod gaat dat gebied letterlijk kapot. Je onthoudt dingen minder en je stemming wordt ook minder. 

Het mag duidelijk zijn dat deze tijd van continue veranderingen vraagt om complex lijkende beslissingen. Daarnaast is het des te belangrijker in deze informatieve tijd, met indringende en veel meer berichtgevingen, dan we kunnen verwerken, dat executieve functies worden getraind. 

Margriet Sitskoorn en executieve functies

Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Tilburg University. Zij onderzoekt de relatie tussen hersenen en gedrag en spitst zich toe op

  • hoe gedrag en omgeving, invloed op de hersenen uitoefenen
  • en hoe men op deze manier de emoties, vaardigheden en
  • het gedrag van gezonde mensen en patiënten kan beïnvloeden. 

Test voor executieve functies

Sitskoorn (2016) stelt dat ‘veel mensen het gevoel hebben dat ze een speelbal zijn van de omstandigheden. Ze realiseren zich niet of onvoldoende dat ze daar zelf ook wat aan kunnen doen’. Zij vindt dat ieder mens zelf mag beslissen of ze hun executieve brein meer willen ontwikkelen.

Echter, voor één groep geldt deze vrijblijvendheid niet. Mensen in verantwoordelijke functies. Margriet is groot voorstander van een test voor executieve functies bij mensen in verantwoordelijke functies.

Hoe word je succesvol als hoogbegaafde volwassene

Wil jij ook succesvoller en effectiever zijn? Ontdek in twee uur hoe jouw executieve functies zich ontwikkeld hebben. Je krijgt persoonlijk advies over welke executieve functie jij het snelst kunt ontwikkelen én hoe je dat kunt doen.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.