Coming out als hoogbegaafde volwassene

Ontwikkeling fasen hoogbegaafdheid

Jezelf met hoogbegaafdheid identificeren kan soms als een coming out-proces voelen. Hoogbegaafdheid blijft een ongemakkelijk onderwerp. Hoe het ontdekkingsproces van hoogbegaafdheid werkt lees je in dit blog. Onderaan dit blog kan je een checklist downloaden voor het maken van bewuste keuzes en hoe je het meeste uit hoogbegaafdheid kunt halen.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces. Je kunt tegelijkertijd met verschillende thema’s bezig zijn. Deze thema’s kunnen zich in verschillende fases bevinden.

Een fijn model om dit proces te begrijpen is het model van Maslow. Maslow onderscheidt vier fasen in het zich eigen maken van nieuwe inzichten, kennis, vaardigheden of competenties.

Door deze fasen te kennen, begrijp je beter hoe je jezelf leert kennen en hoe het komt dat sommige dingen makkelijker gaan dan andere.

Nadelen hoogbegaafdheid volwassenen

Marco voelde zich van jongs af aan anders. Hij wist jaren niet waardoor dat kwam en stelde zich vragen als: “wat is er met mij aan de hand, waarom beleef ik alles zo anders en intens?”

  • Marco mist échte aansluiting bij zijn vrienden en is op zoek naar iets. Maar hij weet niet wat hij zoekt.
  • De herinneringen aan zijn lagere schooltijd, waar hij als expressieve creatieveling een eenling in de klas was, waar hij gepest werd met zijn kleding, waar hij lage cijfers haalde, voeden de gedachten dat hij dom is en niet in een groep past.
  • Hij voelt zich in de samenwerking met collega’s onbegrepen en is alweer op zoek naar ander werk.
  • Marco’s broer is kortgeleden in een psychiatrische kliniek opgenomen. De gesprekken met de praktijkondersteuner van de huisarts gaven onvoldoende helderheid over de aard van zijn klachten. Zijn broer dreigde door te draaien en dat scenario wil Marco uitsluiten.

Fase 1: onbewust onbekwaam

Daarom blijft hij op internet lezen, vindt video’s en blogs die hem triggeren. Maar de vraag wat het dan is wat hem zo anders maakt, blijft hem bezig houden. Marco voelt zich erg eenzaam, hij is onbewust onbekwaam.

hoogbegaafd coming out leercirkel Maslow
Leercirkel van Maslow

Coming out bij hoogbegaafdheid -> Fase 2: bewust onbekwaam

In de fase bewust onbekwaam weet je dat er iets met je is. Je vermoedt dat je hoogbegaafd bent en je wordt je bewust dat je persoonskenmerken van hoogbegaafd hebt. Dan ga je op zoek naar erkenning en herkenning. Je zoekt rolmodellen en hoop.

Het perspectief word je steeds duidelijker: je ziet meer wat er anders is aan jou in vergelijking met de mensen om je heen en je gaat zien hoe de ander jou ziet.

Er kunnen in deze fase ook tranen en een schok van herkenning komen. Daarnaast ontstaan er een ‘aha- momenten’, een gevoel van opluchting en het vooruitzicht op een nieuw pad.

Dit bewustwordingsproces (bewust onbekwaam) kan ook rouw en verdriet teweeg brengen. Je kunt je slachtoffer gaan voelen.

Signalen van hoogbegaafdheid

Ik ken een flink aantal mensen die zich herkennen in signalen van hoogbegaafdheid en die op zoek gaan naar hulp. Zij willen graag coaching bij hoogbegaafdheid.

Ze ervaren een innerlijke drang om het meeste uit hun leven te halen en hun potentie ten volle te gaan benutten. Zij zijn benieuwd waar nu hun échte innerlijke kracht ligt en hoe zij deze ten volle uit kunnen leven.

Echter de eerste keren dat zij tegen anderen benoemen dat ze mogelijk hoogbegaafd zijn voelt het als een coming out.

Een soort valse schaamte en onzekerheid overvalt hen en ze gebruiken omzichtige woorden. Heel begrijpelijk allemaal, want het is nogal wat om jezelf zomaar hoogbegaafd te gaan noemen.

Diagnose hoogbegaafdheid volwassenen

Het stellen van een diagnose hoogbegaafdheid, ik spreek liever van identificatie van hoogbegaafdheid omdat hoogbegaafdheid geen ziekte is, vraagt maatwerk. Een coach met kennis over hoogbegaafdheid kan je hierbij helpen.

Het is altijd belangrijk om de hele context van iemand mee te nemen in het identificatieproces. Bij de identificatie zet ik, naast meerfactorenmodellen, een TMA talenten analyse in.

Met diepgaande onderzoeken, vragen en gesprekken leer ik mijn cliënten hoe zij vol zelfvertrouwen hoogbegaafdheid kunnen herkennen, erkennen en gaan omarmen.

Zij ontdekken hoe zij hun grote mate van uniciteit en hun innerlijke kracht in hun professionele en persoonlijke leven kunnen laten excelleren.

Kenmerken van hoogbegaafdheid

De persoonskenmerken van hoogbegaafdheid gaan een leven lang mee. Je wordt ermee geboren én hoogbegaafdheid kan erfelijk zijn.

Fase 3: bewust bekwaam

De bewustwording van hoogbegaafdheid draagt ​​bij aan de vorming van een realistisch zelfbeeld en je identiteit. Je gaat in de fase ‘bewust bekwaam’ een proces van een positieve identiteitsontwikkeling in.

In deze fase krijg je inzicht in de voordelen en nadelen die samenhangen met hoogbegaafde persoonskenmerken.

Je begint na te denken over grip krijgen op de nadelen en hoe je kunt profiteren van de positieve persoonskenmerken van hoogbegaafdheid. Ten slotte neem je de regie over je eigen leven en geluk, ga je jouw potentieel benutten. Dat doe je gedreven en ambitieus.

Coming out hoogbegaafdheid

Dat is een spannend proces. Want hoe anderen reageren is best belangrijk voor je. We identificeren ons in relaties met anderen. Daarom een belangrijke tip: ‘vind een coach die je begrijpt en die zelf geen issues met hoogbegaafdheid hebben.’

In deze fase ga je uitproberen hoe mensen op je reageren. Relaties kunnen veranderen als gevolg van jouw bewustwording van hoogbegaafdheid en omdat jij je niet meer aan anderen aan wilt passen.

Persoonlijke ontwikkeling na coming out

In deze fase maak je bewuste keuzes. Je kiest er bewust voor om je potentieel te ontdekken en te kiezen voor persoonlijke groei. Deze fase voelt vaak energiek en als thuiskomen bij jezelf.

Je ontwikkelt competenties om completer in de wereld te functioneren. En je wilt dat jouw drive, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen worden gewaardeerd.

Je maakt belangrijke keuzes en carrière, opleidingen en relaties houd je tegen het licht.

Fase 4: onbewust bekwaam

Als fase drie goed verloopt, dan zie je acceptatie van wie je bent en een omarming van de persoonskenmerken van hoogbegaafdheid.

Je gaat meer handelen vanuit je authenticiteit en benut daardoor de positieve en krachtige kanten van hoogbegaafdheid.

De intensiteit van het zoeken naar kennis en informatie over het omgaan met hoogbegaafdheid ook neemt af. Je neemt hoogbegaafdheid op in je identiteit.

Dat zorgt ervoor dat je meer vanuit zelfvertrouwen, ruimte en vrijheid gaat leven. En dan heb je ook weer energie voor nieuwe uitdagingen waardoor jij je blij en gelukkig voelt met wie je bent.

Aan het label hoogbegaafdheid heb je geen behoefte meer. Je hoeft het ook niet zo nodig te benoemen. Je bent zoals je bent en dat is oké. Als iemand zo’n fase bereikt, gaan mijn ogen glimmen.

Marco, die op zoek was naar de oorzaak van zijn anders voelen, doorliep ook deze fases. Een paar maanden trokken we samen op in 1 op 1 coaching. Op de laatste dag zei hij: “toen ik hier kwam, had ik nooit kunnen denken dat ik nu zo’n vrij en krachtig gevoel zou hebben.” Weliswaar is dit in een paar maanden tijd ontstaan.

Gratis checklist fasen hoogbegaafdheid

Onder de roze button vind je een checklist met de ontwikkelingsfasen van hoogbegaafdheid. Noteer eerst voor jezelf in welke fase jij zit en daarna wat dit jou kost en ook wat het je brengt. Schrijf ook eens op waar jij voor kiest.

Ik wens je veel inzicht in het ontdekkingsproces van hoogbegaafdheid.

Door de unieke persoonskenmerken van hoogbegaafdheid volledig te omarmen kan je zijn wie je bent.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.