De oorzaak van tinnitus

Oorzaak tinnitus Hoogbegaafdexpert Larinda Bok

Ruim twee miljoen Nederlanders hebben last van tinnitus, de oorzaak is nog niet bekend. Zij horen hinderlijke geluiden, zoals hoge tonen, brommen, suizen of fluiten. Maar waar komt dit geluid vandaan en wat kan je eraan doen?

In actie tegen tinnitus

Genezing van tinnitus is helaas nog niet mogelijk. Het is niet op te lossen maar je kan er wel iets in gaan ondernemen. 

Oorzaak tinnitus

De meeste mensen krijgen last van tinnitus bij gehoorschade of gehoorverlies. Bijvoorbeeld door harde muziek op festivals of via je koptelefoon. Het gaat met name om de hoge tonen. Je brein gaat de hoge tonen verwerken en het gehoorsysteem krijgt een seintje dat je dit hoort, maar je hoort ze niet. Dit zit niet in je oren zelf maar je brein gaat het gehoorverlies compenseren. Je brein wil zich aanpassen.

Op dit moment is er onvoldoende bekend of dit de compensatie is van het geluid dat je niet hoort. Bijvoorbeeld: je mist hoge tonen, je brein compenseert dit door een seintje te geven dat je hoge tonen hoort. Of je mist lage tonen en je brein geeft je een seintje dat je lage tonen hoort. Wat we wel weten is dat je hersenen proberen het ontbrekende in te vullen en aan te vullen. 

Oorzaak tinnitus Hoogbegaafdexpert Larinda Bok

Fotocredits: Gerd Altmann, Pixabay 2020

Compensatiegedrag van je brein

Je kan het ook vergelijken met fantoompijn. Als iemand geen been meer heeft kan hij nog wel pijn of jeuk ervaren aan dat been. Zo is het ook met tinnitus. Je brein krijgt niet meer de feedback van het geluid dat je niet hoort en je brein gaat dit dan compenseren. Je doet dit niet zelf, het is niet jouw schuld. Nee je brein past zich spontaan aan.

Stress en overbelasting als oorzaak van tinnitus

Je brein kan gaan compenseren wanneer je oververmoeid raakt. Je merkt het al als je moe wordt, dan is je lontje korter omdat je overprikkeld wordt. Bij een deel van de mensen speelt dit ook een rol. Maar tinnitus kan ook voor stress bij mensen zorgen. Je maakt je druk omdat je niet weet hoe het verder gaat en dit zorgt voor stress waardoor je in een vicieuze cirkel draait. 

Hoogsensitief brein en tinnitus

Er is weinig bekend over het verband tussen het hoogbegaafde en hoogsensitieve brein en tinnitus. Mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit hebben een fysiek neurologisch systeem dat zeer prikkelgevoelig is. Daarom kan ik me er wel iets bij voorstellen dat hun brein eerder overprikkeld is dan een minder prikkelgevoelig brein.

In mijn boek Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid schrijf ik uitgebreid over de overprikkelbaarheden van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid .

Behandeling van de oorzaak van tinnitus

Iedereen met tinnitus moet als eerste naar de KNO-arts gaan om na te gaan of er medische achtergronden zijn. Vraag je huisarts om een verwijzing. Helaas is er nog geen pil, geluidstherapie of behandeling om tinnitus te laten verdwijnen. Er is wel heel veel onderzoek naar de oorzaken en mogelijke oplossingen en behandelingen. Als tinnitus drie tot zes maanden aanhoudt kan je er wel vanuit gaan dat het blijvend is.

Behandeling tinnitus

Nadat medische achtergronden zijn uitgesloten is het belangrijk dat je goede uitleg over de problematiek krijgt,wat er aan de hand is en wat je ermee kan. Een tinnitustraining leert je om te gaan met de geluiden zodat je er minder gestrests op gaat reageren.

Aanpassen van je brein

Je herkent het vast wel dat je bij een ventilator die aanstaat of een tikkende klok went aan het geluid. Ik schreef hierover in het blog Wat helpt bij de behandeling van tinnitus. Je brein leert namelijk om zich niet meer aan te passen waardoor je het geluid als een neutrale aanwezigheid kan ervaren.

Training bij tinnitus

In een interview met psycholoog Arno Lieflink die tinnituspatiënten behandelt lees ik dat hij ACT als behandelmethode inzet. Hij weet alles over dit storende fenomeen. Hij zegt: door de ACT therapie gaan ze ervaren dat tinnitus een kleiner probleem is en ze leren hoe ze zich daar minder druk om hoeven te maken. Wanneer je een traject ACT volgt, krijg je ook adviezen, oefeningen en strategieën waarmee je leert om te gaan met het geluid.

Wil jij weten of ik jou met een ACT traject kan helpen bij het goed leren omgaan met tinnitusklachten? In dit blog lees je hoe ik met tinnitus omga. De praktijk wijst uit dat de combinatie van hoogbegaafdencoaching en ervaring met tinnitus een gouden combi is voor hoogbegaafde volwassenen met tinnitus.

Wil jij met mij kennismaken en weten of ik je kan helpen? Maak een kennismakingsafspraak.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.