Eenzaamheid en hoogbegaafdheid

eenzaamheid hoogbegaafdheid

Eenzaamheid is het negatieve gevoel dat je sociale relaties met andere mensen niet aan je behoeften voldoen. Mensen hebben unieke individuele behoeften. Hetzelfde geldt voor mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid. De omstandigheden kunnen dezelfde zijn, maar het is per persoon verschillend hoe iemand zich voelt.

Alleen tussen velen

In de praktijk zie ik dat veel mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid prima alleen kunnen zijn zonder zich eenzaam te voelen, zelfs als ze beperkt contact met anderen hebben.

Ook zie ik dat er een enorme eenzaamheid kan zijn wanneer mensen in groepen zijn. Door andere interesses, oppervlakkige gespreksonderwerpen of minder ontwikkelde communicatieve vaardigheden is het voor hen moeilijk om contact te maken. Dit kan enorm eenzaam voelen.

Goede vriendschappen voorkomen eenzaamheid

Het gaat niet om de hoeveelheid vriendschappen, maar om de kwaliteit van de vriendschappen. Er is veel onderzoek gedaan naar belangrijke dingen binnen een vriendschap. Wat blijkt? Een goede vriendschap kenmerkt zich door nabijheid, acceptatie en begrip. Als dat ontbreekt voelt het alsof er niemand is die om je geeft, niemand met wie je een band hebt.

Fotocredits: Pixabay, Lukas_Rychvalsky

Eenzaamheid en hoogbegaafdheid

Veel hoogbegaafde mensen voelen zich anders dan anderen. Wanneer ze iets interessants vertellen lijkt niemand te begrijpen waar ze het over hebben of ze maken een woordgrap waar niemand om lacht omdat ze de clou niet vatten. Je valt hierdoor buiten de groep en dit zorgt ervoor dat je je weer/nog meer ‘anders’ voelt. Neem maar van mij aan dat dit gevoel went; maar toch kan het soms enorm alleen tussen velen voelen.

Hoogbegaafde gezinnen en eenzaamheid

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak moeite om zich staande te houden. Staande op school, staande bij hun vriendjes en ook binnen gezinnen worden hoogbegaafde kinderen niet altijd gezien en erkend. Dit gebeurt niet bewust, maar toch komt het voor. Ook op het werk kunnen mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid zich enorm eenzaam en anders dan anderen voelen. Onbekendheid met hoogbegaafdheid en handelingsverlegenheid bij hoogbegaafdheid is vaak een van de oorzaken. Daarom is het zo nodig dat er op scholen, in gezinnen en in organisaties meer inzicht komt in wat hoogbegaafdheid is en dat er niets mis is met iemand met kenmerken van hoogbegaafdheid.

Als ouders kan het ook lastig zijn en eenzaam voelen als je weer naar school gaat om te praten over de manier van lesgeven en wat je kind nodig heeft. Of als je kind zich op school voorbeeldig gedraagt, maar thuis woedeaanvallen heeft en geen raad weet met zijn intense emoties.

Je hebt dan mensen nodig die begrijpen waar jij mee worstelt. Als je deze mensen niet vindt is het enorm eenzaam en knaagt dit aan je veerkracht en mentale gezondheid. Wil je oplossingen voor jouw anders en alleen voelen? Neem contact met me op en laten we een half uur online kennismaken zodat we kunnen zien waar ik je bij kan helpen.

Gevolgen van eenzaamheid bij hoogbegaafdheid

Ik wil je meenemen in een onderzoek naar de gevolgen van eenzaamheid. In 2019 werden negen poolonderzoekers, op weg naar een verblijf van 14 maanden op Antarctica – zonder het gezelschap van hun vrienden en familie door onderzoekers gevolgd. Hersenscans voor en na het verblijf toonden aan dat bepaalde delen van hun hersenen wel zeven procent waren gekrompen. De concentratie van de poolonderzoekers was ook slechter geworden en taken oplossen die ruimtelijke intelligentie vereisten, kostte meer moeite.

Andere onderzoeken tonen aan dat eenzaamheid leidt tot symptomen van mentale stoornissen zoals depressie, angst en stress. Door het stresshormoon cortisol staat ons hele lichaam op scherp waardoor cellen, weefsels en organen slijten. Met meer kans op hart- en vaatziekten en een immuunsysteem dat van slag raakt. Eenzaamheid beïnvloedt ook ons gedrag. Je gaat minder gezond eten, minder slapen en onvoldoende bewegen.

Mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid en een mismatchervaring kunnen zich alleen en eenzaam voelen.

Oplossing voor eenzaamheid bij hoogbegaafdheid

Hierna reik ik een aantal oplossingen aan om je minder eenzaam te voelen. Ik ben me ervan bewust dat eenzaamheid, ook bij hoogbegaafdheid, voor iedereen anders voelt en dat het niet altijd makkelijk is. Toch wil ik je aanmoedigen om na te denken welke eerste kleine stap kan jij zetten om je minder eenzaam te voelen. Ik doe je wat ideeën aan de hand.

  • Vind mensen die je begrijpen en je accepteren zoals je bent
  • Ontmoet gelijkgestemden en maak gebruik van de mogelijkheden van social media. Er zijn behoorlijk wat initiatieven die volwassenen met kenmerken van hoogbegaafdheid bij elkaar brengen. Weet je welkom op de bijeenkomsten van Samen hoogbegaafdheid in Nijkerk (ochtendbijeenkomsten of avonden)
  • Ontdek wat jou zingeving geeft en ga daarin op
  • Zoek hulp om negatieve gedachtenpatronen te ontdekken en veranderen
  • Ontwikkel sociale vaardigheden om relaties met anderen op te bouwen en te onderhouden
  • Bezoek de huisarts, vertel dat je kenmerken van hoogbegaafdheid hebt en dat je je eenzaam voelt.

Bronvermelding eenzaamheid hoogbegaafdheid

Buecker, S., Mund, M., Chwastek, S., & Sostmann, M. , & L. M. (2021). Supplemental material for is loneliness in emerging adults increasing over time? A preregistered cross-temporal meta-analysis and systematic review. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/bul0000332.supp

https://wibnet.nl/mens/eenzaamheid-vreet-aan-je-hersenen

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.