Cruciale tips voor managers voor medewerkers die hoogbegaafd zijn en thuiswerken

hoogbegaafd en thuiswerken let op de sluipmoordenaar

Bore-out is de sluipmoordenaar die om de hoek van de deur ligt bij medewerkers die hoogbegaafd zijn en thuiswerken. In dit blog vind je cijfers en feiten. Ook krijg je handvatten om bore-out te voorkomen.

Managers en medewerkers die hoogbegaafd zijn en thuiswerken

Als manager heb je je handen vol aan het managen van je eigen werk, je afdeling en het reguleren van de werkstress door het thuiswerken. Hoogbegaafde medewerkers kunnen lang doorgaan, maar ook snel verveeld zijn. Bovendien herkent niet elke manager de kenmerken van hoogbegaafdheid bij een medewerker. Dit is ook zeer complex omdat er een grote diversiteit in uitingen van hoogbegaafdheid is.

Hoogbegaafd en thuiswerken in de praktijk

In 2021 stelde 50 procent van mijn cliënten mij de vraag of zij aan hun werkgever moesten vertellen dat ze hoogbegaafd zijn. Ze liepen vast in hun werk en hun behoeften werden niet vervuld werden. Zij voelden zich begrepen en dreigden uit te vallen door ziekte. Daarom deel ik hier een mooie omschrijving van hoogbegaafdheid.

Definitie hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde medewerkers worden niet altijd herkend. Een groep van twintig experts in hoogbegaafdheid heeft een werkbare omschrijving van hoogbegaafdheid opgesteld.

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens. Intens levend.
Hij of zij schept plezier in creëren.

Delphi-model hoogbegaafdheid

Managen van hoogbegaafde medewerkers die thuiswerken

Het is niet voor elke manager even makkelijk om medewerkers te coachen tijdens het thuiswerken. Sommige hoogbegaafde medewerkers zijn een soort ‘ongrijpbaar’ en moeilijk te begeleiden wanneer zij thuiswerken.

Achter het beeldscherm of aan de telefoon is het moeilijker om op de hoogte te blijven van hun welbevinden. Vervelen zij zich? Wat hebben ze nodig? Bedenk ook dat niet elke medewerker adequaat weet te verwoorden wat hij nodig heeft.

Bore-out is een groot gevaar van hoogbegaafde medewerkers die thuiswerken

Hoogbegaafde medewerkers kunnen slim en snel werken. Zij hebben minder tijd nodig voor taken die anderen meer tijd kosten. De kans is groot dat hoogbegaafde medewerkers zich snel gaan vervelen, minder betrokken raken bij de organisatie en bore-out raken.

Verschijnselen van een bore-out

Enkele tips om alert te zijn op medewerkers die risico lopen op een bore-out. Wees alert op:

 • medewerkers die lusteloos zijn
 • rusteloze medewerkers
 • zij die doelloos lijken te werken
 • medewerkers met concentratieproblemen
 • zij die zich vervelen.

TNO onderzoek in de week van de werkstress in 2021 liet zien dat 12% van de thuiswerkers moeite heeft met concentratie op het werk. Dat is twee keer zo vaak dan mensen die op locatie werken. 8% van de thuiswerkers verzuimt vanwege vermoeidheid of concentratieproblemen.

Dit zijn signalen om serieus te nemen want er is door werkgevers in 2020 € 2,8 miljard uitgegeven aan verzuimkosten ten gevolge van werkstress. Dit komt neer op € 11.000,00 verzuimkosten per werknemer. Meer cijfers en feiten staan in een factsheet Werkstress van TNO.

5 tips voor managers van hoogbegaafde medewerkers die thuiswerken om een bore-out te voorkomen

Hoogbegaafde medewerkers hebben veel potentieel dat vaak onbenut blijft. Het vraagt van managers extra aandacht en inzicht in wat hoogbegaafde medewerkers nodig hebben. Onderstaande tips kunnen helpen om bore-out bij hoogbegaafde medewerkers te voorkomen.

Voorkom een bore-out bij medewerkers die hoogbegaafd zijn en thuiswerken

 1. Geef aandacht, erkenning en steun aan hoogbegaafde medewerkers die thuiswerken.
 2. Wees alert op signalen van lusteloosheid, onproductiviteit en stress.
 3. Geef aandacht aan de werkbeleving. Vraag hoe men zich voelt na een dag thuiswerken.
 4. Organiseer informele bijeenkomsten. (Bij voorkeur met een aantal hoogbegaafde medewerkers bij elkaar, zodat ze elkaar kunnen aanvoelen en challengen).
 5. Investeer in talentmanagement. Bied je medewerkers een talentenanalyse aan en ga in gesprek welk werk écht past, dat zorgt voor win- win.

Vraag jij je, als hoogbegaafde medewerker af, of je symptomen van bore-out hebt?

Als jij

 • aan het overleven bent
 • meer werkplezier wilt hebben
 • je niet wilt vervelen

dan is het tijd om hulp te zoeken. Bovenstaande signalen duiden op een bore-out en daar wil je toch niet in terecht komen. Neem een eerste stap en ontdek of je risico loopt op een bore-out. Doe de bore-out test.

Hulp bij bore-out

Een coach die ervoor geleerd heeft mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid te begeleiden kan je helpen jouw situatie te herkennen en er niet ‘in te blijven hangen’. Laat jouw kwetsbaarheid je kracht worden!

Ben je hoogbegaafd? 5 tips om tijdens het thuiswerken niet bore-out te raken

 • Flow is een buffer tegen stress, je voelt je geïnspireerd en bruist van energie. Zorg dat je dagelijks momenten van flow ervaart.
 • Zorg voor waardering, zowel materieel als immaterieel.
 • Zoek afleiding en ontspanning, ga wandelen, volg een leuke workshop binnen of buiten je vakgebied.
 • Elke keer wanneer je iets nieuws leert, geeft dat je een boost, investeer in persoonlijke ontwikkeling.
 • Vier je successen! Leg een dankbaarheidsdagboek aan waar jij je (kleine) succes van die dag in noteert

Wacht niet tot het te laat is, geen excuses!

Ik zie te vaak in de praktijk dat medewerkers excuses bedenken om geen hulp te vragen. Het lijkt of de pijn nog niet groot genoeg is. Mijn welgemeende raad is: wacht niet tot het te laat is. Want te vaak zie ik dat een traject van zes gesprekken verlengd moet worden omdat iemand te ver over zijn of haar grenzen is gegaan. Dus:

 • Vraag je werkgever te investeren in jouw welzijn.
 • Ga in gesprek met je leidinggevende, laat zien wat je te bieden hebt en vertel wat je nodig hebt.
 • Weet je dat niet precies? Maak een kennismakingsafspraak en ik help je woorden te vinden.

Wanneer jij weet wat je van nature energie geeft en wat je energie kost geeft dit veel duidelijkheid. De herkenning van je talent vergroot je zelfvertrouwen. Je krijgt handvatten om om te gaan met hoogbegaafdheid en ontdekt hoe je passend werk vindt waar jij je niet verveelt.

“Want als verveling je werk wordt, is het tijd om actie te ondernemen!”

Larinda Bok-van der Voet

Spreek ik je binnenkort in een online kennismakingsafspraak?

Bronvermelding

Keeman, P. (2017). Tien jaar Delphimodel Hoogbegaafdheid. Talent, 12–15.

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2021 en de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) 2021

TNO Innovation for life. NEA-COVID-19 onderzoek, uitgevoerd in maart 2021.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.