Cruciale tips voor managers voor medewerkers die hoogbegaafd zijn en thuiswerken

hoogbegaafd en thuiswerken let op de sluipmoordenaar

Bore-out is de sluipmoordenaar die om de hoek van de deur ligt bij medewerkers die hoogbegaafd zijn en thuiswerken. In dit blog vind je cijfers en feiten. Ook krijg je handvatten om bore-out te voorkomen.

Managers en medewerkers die hoogbegaafd zijn en thuiswerken

Als manager heb je je handen vol aan het managen van je eigen werk, je afdeling en het reguleren van de werkstress door het thuiswerken. Hoogbegaafde medewerkers kunnen lang doorgaan, maar ook snel verveeld zijn. Bovendien heeft niet elke manager in de gaten of een medewerker hoogbegaafd is.

Hoogbegaafd en thuiswerken in de praktijk

In 2021 kwam 50 procent van mijn cliënten met de vraag of zij aan hun werkgever moesten vertellen dat ze hoogbegaafd zijn. Zij hadden behoeften die niet vervuld werden, werden niet begrepen en dreigden uit te vallen door ziekte.

Definitie hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde medewerkers worden niet altijd herkend. Een groep van twintig experts heeft een werkbare definitie van hoogbegaafdheid opgesteld.

Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens. Intens levend. Hij of zij schept plezier in creëren.

Delphi-model Hoogbegaafdheid

Managen van hoogbegaafde medewerkers die thuiswerken

Medewerkers coachen tijdens het thuiswerken is niet voor elke manager even gemakkelijk. Sommige hoogbegaafde medewerkers zijn een soort ‘ongrijpbaar’ en moeilijk te volgen in de periode van thuiswerken.

Achter het beeldscherm of aan de telefoon is er moeilijk hoogte te krijgen of zij zich vervelen en om te achterhalen wat zij nodig hebben. Niet elke medewerker weet adequaat te verwoorden wat hij nodig heeft.

Bore-out is een groot gevaar van hoogbegaafde medewerkers die thuiswerken

Hoogbegaafde medewerkers kunnen slim en snel werken. Zij hebben minder tijd nodig voor taken die iemand anders meer tijd kosten. De kans is groot dat hoogbegaafde medewerkers zich snel gaan vervelen, minder betrokken raken bij de organisatie en in een bore-out geraken.

Verschijnselen van een bore-out

Wees alert op rusteloze medewerkers, die doelloos werken, concentratieproblemen hebben en zich vervelen. TNO onderzoek in de week van de werkstress in 2020 liet zien dat 12% van de thuiswerkers moeite heeft met concentratie op het werk. Dat is twee keer zo vaak dan mensen die op locatie werken. 8% van de thuiswerkers verzuimt vanwege vermoeidheid of concentratieproblemen.

Dit zijn signalen om serieus te nemen. Er is door werkgevers in 2018 € 3,1 miljard uitgegeven aan verzuimkosten.

Meer cijfers en feiten staan in een factsheet Werkstress van TNO.

Vraag de factsheet Werkstress bij mij op via een mail naar info@hoogbegaafdexpert.nl en hij komt jouw kant op.

5 tips voor managers van hoogbegaafde medewerkers die thuiswerken om een bore-out te voorkomen

Hoogbegaafde medewerkers hebben veel potentie die vaak onbenut blijft. Het vraagt van managers extra aandacht en inzicht in wat hoogbegaafde medewerkers nodig hebben.

Onderstaande tips kunnen helpen om bore-out bij hoogbegaafde medewerkers te voorkomen.

Voorkom een bore-out bij medewerkers die hoogbegaafd zijn en thuiswerken

 1. Geef aandacht, erkenning en steun aan hoogbegaafde medewerkers die thuiswerken.
 2. Wees alert op signalen van lusteloosheid, onproductiviteit en stress.
 3. Geef aandacht aan de werkbeleving. Vraag hoe men zich voelt na een dag thuiswerken.
 4. Organiseer informele bijeenkomsten. (Bij voorkeur met een aantal hoogbegaafde medewerkers bij elkaar, zodat ze elkaar kunnen aanvoelen en challengen).
 5. Investeer in talentmanagement. Bied je medewerkers een talentenanalyse aan en ga in gesprek welk werk écht past, dat zorgt voor win- win.

Vraag jij je, als hoogbegaafde medewerker af, of je symptomen van bore-out hebt?

Als jij

 • aan het overleven bent
 • meer werkplezier wilt hebben
 • je niet wilt vervelen

dan is het tijd om hulp te zoeken. Bovenstaande zijn signalen van een bore-out. En daar wil je niet in terecht komen. Neem een eerste stap en ontdek of je risico loopt op een bore-out. Doe de bore-out test.

Hulp bij bore-out

Een hulpverlener kan je helpen jouw situatie te herkennen en er niet ‘in te blijven hangen’. Laat jouw kwetsbaarheid je kracht worden!

Ben je hoogbegaafd? 5 tips om tijdens het thuiswerken niet bore-out te raken

 • Flow is een buffer tegen stress, je voelt je geïnspireerd en bruist van energie. Zorg dat je dagelijks momenten van flow ervaart.
 • Zorg voor waardering, zowel materieel als immaterieel.
 • Zoek afleiding en ontspanning, ga wandelen, volg een leuke workshop binnen of buiten je vakgebied.
 • Elke keer wanneer je iets nieuws leert, geeft dat je een boost, investeer in persoonlijke ontwikkeling.
 • Vier je successen! Leg een dankbaarheidsdagboek aan waar jij je (kleine) succes van die dag in noteert

Wacht niet tot het te laat is, geen excuses!

Op het moment dat je excuses bedenkt om geen hulp te vragen, is de pijn nog niet groot genoeg. Mijn welgemeende raad is: wacht niet tot het te laat is.

Vraag je werkgever te investeren in jouw welzijn. Ga in gesprek met je leidinggevende, laat zien wat je te bieden hebt en vertel wat je wilt. Weet je dat niet precies?

Vraag dan om, of investeer met je persoonlijke ontwikkelbudget in hulp bij een dreigende bore-out. Ga ontdekken wat jou van nature energie geeft en wat je energie kost.
In persoonlijke gesprekken vergroot je zelfvertrouwen en krijg je handvatten om om te gaan met hoogbegaafdheid en passend werk te vinden waar jij je niet verveelt.

“Want als verveling je werk wordt, is het tijd om actie te ondernemen!”

Larinda Bok

Spreek ik je binnenkort?

De diensten van Hoogbegaafdexpert worden niet vergoed door (aanvullende) zorgverzekeringen.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren