Verbeteren van executieve functies: zo doe je dat!

verbeteren executieve functies hoogbegaafd

Continue ‘aanstaan’ zorgt voor excuses om niet datgene te doen waardoor je succesvol wordt, 5 praktische tips voor het verbeteren van executieve functies wanneer je hoogbegaafd bent. 

Kenmerken van hoogbegaafdheid bij volwassenen zie je onder andere in een bepalende cognitieve factor. Het gaat niet alleen om intelligentie, maar ook om motivatie en creativiteit (Renzulli, 1975). Dit zorgt onder andere voor een enorme leerhonger (Dabrowski, 1964) en de drang om iets te creëren. 

Hoogbegaafde volwassenen hebben in hun werk een bepaalde uitdaging nodig die hun qua interesse en moeilijkheidsgraad uitdaagt. Alleen hierdoor komt hun potentieel tot ontwikkeling.

Wat zijn executieve functies

Hoogbegaafde volwassenen floreren bij nieuwe en onbekende dingen. Dan kunnen zij veel uitzoeken, leren en net even een versnelling hoger opschakelen. Wanneer executieve functies bij hoogbegaafde volwassenen minder ontwikkeld zijn, kunnen er problemen ontstaan bij het juiste doen op het juiste moment. Denk aan het beginnen aan een taak, het focussen en doorzetten bij het afmaken van werkzaamheden.

Hierdoor kunnen zij zich gaan vervelen waardoor ze risico op een bore out lopen of op zoek gaan naar weer een nieuwe baan. Helaas lopen zij in die nieuwe baan tegen dezelfde problemen aan.

Hoogbegaafde volwassenen kunnen niet stoppen met denken

Een ander aandachtspunt is dat hoogbegaafde volwassenen zo’n onverzadigbare leerhonger kunnen hebben, dat hun brein continue aanstaat. In de vele gesprekken die ik met hoogbegaafde volwassenen voer, komt het niet kunnen stoppen met denken en altijd maar ‘aanstaan’ regelmatig als probleem naar voren.

Executieve functies verbeteren en breinfunctie

De stimulus respons reacties van ons brein zijn gericht op het snel verkrijgen van genot. Door de jaren heen ontwikkelen zich hier patronen in.

Patronen kunnen handig zijn, denk aan het gaan rijden bij een groen verkeerslicht. Dit patroon bespaart je veel tijd, want stel je voor dat je steeds opnieuw een afweging moest maken wat je moet doen wanneer het verkeerslicht op groen springt.

Er zijn door de tijd heen ook patronen ontwikkeld die je belemmeren. Het executieve brein helpt oudere patronen overrulen en reguleren.

Dopamine aanmaak voor genot

De oudere hersenpatronen zijn zo krachtig dat er, wanneer we aan iets aangenaams denken, een stroom dopamine vrijkomt. Wanneer het brein continue aanstaat en alert is op interessante dingen, kan men verslaafd raken aan dopamine.

Dat zorgt ervoor dat er steeds excuses worden gevonden die alleen maar tot doel hebben om niet te doen wat je eigenlijk wel zou moeten doen om op lange termijn succesvol te zijn. 

Wanneer jij dit bij jezelf herkent kan je er iets aan doen. Loop niet continue tegen die korte termijn bevrediging aan maar ontwikkel je executieve functies. Maak nu een afspraak voor een training.

Onze voeding is niet meer zo volwaardig als ‘vroeger’ toen alles vers van het land kwam. Daardoor ontbreken er essentiële vetzuren (die ons brein flexibel houden) en antioxidanten.

Testen van executieve functies 

Executieve functies kan je tot op hoge leeftijd ontwikkelen. Het brein is plastisch en daarmee kan je levenslang leren, aanpassen en nieuwe vaardigheden leren. 

Alleen….. waarom doen we dat niet?

 • Is het onwetendheid?
 • Of soms onwilligheid?
 • Misschien Is het gemakzucht?

Met een eenvoudige test kun je snel herkennen of hoogbegaafde volwassenen de executieve functies in hun prefrontale cortex ontwikkeld hebben. Organisaties zouden meer winst kunnen maken wanneer zij hun leidinggevenden en beslissers structureel op dit gebied laten testen en trainen. 

verbeteren executieve functies hoogbegaafd

Larinda en het verbeteren van executieve functies

Ook ik heb, na het inzicht in de ontwikkeling van mijn executieve functies, mijn executieve functies verbeterd.

Een verhuizing regel ik moeiteloos. De verhuizer die ons naar Nijkerk verhuisde zei: ‘nog zelden heb ik zo’n goed georganiseerde verhuizing meegemaakt”. Maar….. mijn boekhouding en kilometeradministratie bijhouden was een ramp voor mij. Ik stelde het maar uit en wist na twee maanden niet waar ik moest beginnen.

Door de vaardigheden die bij mijn persoonlijkheid passen, trainde ik mijn executieve vaardigheden. Helemaal moeiteloos gaat het nog niet, het blijft een aandachtspunt. Maar door mijn mindset en de inzichten die ik opdeed ben ik zeker 90% effectiever, wat ervoor zorgt dat ik ook vrolijker ben en meer energie heb. En eerlijk gezegd is het zo simpel! Als je het maar weet!

Kennis omzetten en het verbeteren van executieve vaardigheden

Nadat ik begreep hoe het brein werkt en welke executieve functies bij mij minder ontwikkeld waren (dat is voor iedereen verschillend), kon ik gaan oefenen met het trainen van mijn minder ontwikkelde executieve vaardigheden. Daarnaast hielp de ACT training mij met het leven vanuit de dingen die ik echt belangrijk vind.

Door het trainen kon ik blijvend bepaalde prikkels weerstaan. Doordat ik, ondanks de vele plannen en het groeiende aantal cliënten toch de tijd nam voor het trainen, lukte het mij om vrije tijd te plannen om de dingen te doen die voor mij van waarde zijn.

Zoals elke twee maanden (zonder schuldgevoel) een massage van een uur. Of een dag weg met elke keer een andere bevriende ondernemer met wie ik op dezelfde denksnelheid kan sparren. Dit geeft mij enorm veel energie en plezier.

Vijf tips voor het verbeteren van executieve functies 

 1. Zorg voor focus zodat je makkelijker belangrijke informatie van onbelangrijke informatie kunt scheiden
 2. Ga optimaal presteren door het richten van je aandacht (langdurig concentreren is te leren!)
 3. Slaap voldoende zodat je de juiste zaken langer onthoudt en effectiever kunt uitvoeren
 4. Test je omega 3 en 6 vetzuren, want je brein is een vetbedragen orgaan dat minder goed functioneert wanneer er een tekort is (ook lichamelijke klachten en de continue staat van paraatheid verslechtert je stemming en vermindert je geheugen, met langetermijngezondheidsrisico’s als gevolg)
 5. Lees twee keer per dag je mail en besluit te gaan sporten zodat je de grip op je leven weer herpakt

Je zult denken: dat kost met tijd en geld. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie bewijst dat je door het ontwikkelen van je executieve functies succesvoller wordt in de brede zin van het woord. Je wordt succesvoller in je gezin, in je relatie, in je werk en ten aanzien van je gezondheid.

Executieve vaardigheden blijvend ontwikkelen

Ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat je hersenen zich voortdurend ontwikkelen. We leven in een tijd dat veel mensen zich overgeleverd voelen aan allerlei zaken die in hun omgeving gebeuren.

Als je weet dat jij je hersenen op een bepaalde manier kunt ontwikkelen waardoor je de touwtjes meer in handen krijgt, dat geeft zoveel meer aan je leven en de mensen om je heen. Ik vind dat iedereen dit moet weten en er iets mee moet doen. 

Hoe verbeter je executieve functies?

Het feit dat ik mijn administratie en kilometerregistratie nog niet moeiteloos doe, is voor mij geen reden om te zeggen dat het mij nooit lukt. Dat heeft te maken met mijn growth-mindset.

Ik daag je uit om je bloot te stellen aan dat wat je moeilijk vindt. Ik zorg ervoor dat jij anders naar uitdagingen gaat kijken. Overwin je drempels en angsten en zorg ervoor dat je elke dag je grenzen een beetje verlegd.

Hier lees je nog meer informatie over executieve functies.

In twee uur je executieve functies inzichtelijk en individuele tips

Of dit spannend is? Jazeker, spannend kan het zijn. Maar ga het niet uit de weg en boek gewoon die twee uur training. Gun jezelf het plezier grip te hebben op je omgeving en je werk.

Wanneer je succesvoller bent,

 • bereik je eerder je doelen en
 • zit je beter in je vel
 • waardoor je meer plezier hebt en
 • leuke dingen kunt gaan doen met de mensen die je liefhebt en waardeert.

Neem contact op voor het maken van een afspraak. We prikken een datum, je krijgt direct het onderzoek toegestuurd en de factuur ;-).

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.