Next level ondernemen: 20 slimme ondernemerslessen van een van de rijkste Belgen

next-level-ondernemen Hoogbegaafdexpert

In 2020 kreeg ik de kans, als gastredacteur van het Vakblad Kleur & Stijl, Jurgen Ingels te interviewen over hoe je als ondernemer naar next level ondernemen gaat. Het lijkt eeuwen geleden…. en er is veel gebeurd in mijn persoonlijke en professionele leven, maar zijn lessen pas ik nog steeds toe en brengen mij veel. Het zou een gemiste kans zijn om de adviezen en lessen van Jurgen niet met jou als lezer te delen, vandaar dit blog met 20 ondernemerslessen over next level ondernemen.

Interview en ondernemerslessen voor imageprofessionals

In het interview geeft Jurgen ondernemersadviezen aan imageprofessionals, een vak waar ik mij tot 2020 ook mee bezig hield. Ik deed in mijn bedrijf Unique Personal Branding onderzoek naar wie iemand is, wat hem beweegt en hoe hij dit in zijn imago bewust zichtbaar kan maken.

Hieronder lees je het interview zoals het is geplaatst in het vakblad Kleur & Stijl.

Brainstormen over next level ondernemen

Tijdens onze brainstormsessie over het thema voor deze editie zaten Carla, hoofdredacteur van het Vakblad Kleur & Stijl en ik te bedenken welke expert input zou kunnen leveren waarmee je je bedrijf naar het volgende level zou kunnen tillen. Juist op dat moment kwam het persbericht voorbij over het boek ‘50 lessen voor ondernemers’ van Jurgen Ingels’. Ja riepen we beide enthousiast deze man willen we interviewen en horen welke wijze lessen over next level ondernemen hij heeft voor ons. 

Levenslessen van Jurgen Ingels

De inhoud van zijn boek is tot stand gekomen door, zoals je wel kunt raden, zijn levenslessen als ondernemer. Dat hij lering heeft getrokken uit zijn ondernemerslessen blijkt wel uit het feit dat hij zich mag rekenen tot een van de rijkste Belgen.

Nieuwsgierigheid als ondernemerskwaliteit

Jurgen: “Ik denk dat mijn belangrijkste ondernemerskwaliteit nieuwsgierigheid is. In het begin van mijn carrière werkte ik bij een bank en beheerde de private equity protefeuille. Door het beheren van deze aandeelportefeuille werd ik nieuwsgierig naar hoe geldstromen tussen banken onderling verliepen en waarom het zo veel tijd kostte geld van de een naar de andere bankrekening over te boeken. 

Doordat ik zag dat er gewerkt werd met verouderde systemen is mijn bedrijf Clear2pay onstaan. In veel managementboeken worden altijd vier aspecten gekoppeld.

 • product
 • team
 • marktaandeel
 • schaalbaarheid

Jurgen wil daar graag nog het element tijd aan willen toevoegen. 

 1. Tijdreductie zorgt ervoor dat dingen sneller gaan waardoor je tijd overhoudt voor andere ondernemersvraagstukken en de concurrentie voorblijft. Tijd kun je besparen door de inzet en gebruik van technologie en door samen te werken met de juiste mensen of de juiste mensen te kennen.”

Tijd optimaal inzetten voor next level ondernemen

Hoe kunnen image professionals hun tijd zo optimaal inzetten? Zij zijn kleine zelfstandige ondernemers die veel ballen in de lucht moeten houden. 

2. “Begin met kijken naar welke processen geautomatiseerd kunnen worden. Boekhouding is bijvoorbeeld gemakkelijk te automatiseren en ligt ook voor kleine ondernemers binnen handbereik.
3. Kijk welke onderdelen van je bedrijfsvoering veel tijd kosten en of dat sneller of efficiënter kan.
4. Doe moeite te zoeken naar tools die het leven makkelijker maken en tijd besparen. 
5. Ook je netwerk kan je daarbij helpen. Jij levert iemand een dienst en de ander helpt jou bijvoorbeeld met het schrijven van webteksten. 
6, Leer van elkaar hoe je stappen in de richting van next level ondernemen kan nemen.
7. De noodzaak tot samenwerken dringt bij steeds meer bedrijven door. Waar voorheen vooral een verticale bedrijfsvoering gold is nu duidelijk een verandering naar horizontale bedrijfsvoering gaande en ook kleine bedrijven kunnen profiteren van die trend.”

  Fotocredits Canva: Orla

  8. Next level ondernemen? Zichtbaar zijn

  Wat kunnen image professionals doen om hun zichtbaarheid te vergroten? 

  Voorheen moest je veel kennis hebben om goed te zijn. Tegenwoordig kun je heel veel kennis opzoeken; je netwerk is ongelooflijk belangrijk geworden. Wie je kent is belangrijker dan wat je kent! Kijk maar eens naar jongeren hoe zij dat doen en hoe snel zij een bedrijf kunnen uitbouwen puur door de juiste contacten. 

  Door kennis te delen word je belangrijk voor een bepaalde groep en als zij fan worden van jouw content dan kan het heel snel gaan. Mensen moeten zien wat jouw talenten zijn en zorg dat je de beste van de wereld bent. 

  Het schrijven van mijn boek Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid waar ik kennis deel over hoogbegaafdheid en Dąbrowski’s theorie van positieve desintegratie en praktische handvatten voor een betekenisvol leven was voor mij een manier om mijn kennis te delen en mensen met een vertekend zelfbeeld te helpen zichzelf in het juiste perspectief te zien en de stap te nemen naar het benutten van hun potentieel. Sommigen gaan ook echt next level ondernemen.

  9. Middelmatig is niet meer genoeg

  Tijdens mijn functioneringsgesprekken heb ik me altijd verzet om tijd te steken in de dingen waar ik niet of minder goed was. Leg de focus op waar je wel goed in bent en ga dat nog verder verbeteren en zorg dat je de beste wordt. Wanneer je dat met focus doet, ga je excelleren. 

  Ons huidige systeem streeft nog altijd naar nivellering, maar vandaag de dag concurreer je met de rest van de wereld. Middelmatig is niet meer genoeg. Ga aan de slag met je talenten en zorg dat je de beste van de wereld wordt met je talent.

  Ik krijg kippenvel op mijn armen als ik Jurgen hoor zeggen: “wees je bewust waar je talenten liggen en werk alleen vanuit je talent.” Wat mooi om mijn visie uit de mond van een topondernemer te horen! 

  Next level ondernemen

  OK! Tijdreductie en inzet van je talent zijn belangrijk, maar wat is nu cruciaal als je je bedrijf naar het volgende level wilt tillen? Als je voor next level ondernemen gaat?

  10. Jurgen: “Ik ben een groot voorstander van een brede oriëntatie. Door ook bij andere sectoren te kijken of te werken krijg je een bredere ervaring die je helpt zaken vanuit meerdere invalshoeken te bekijken.” 

  Hmmm…, maar dat is toch best lastig als je zelfstandig ondernemer bent? “Next level ondernemen bereik je ook door de kwaliteit van de mensen in je netwerk.

  11. Verzamel de juiste mensen om je heen en sluit geen compromissen over de kwaliteit van het werk.
  12. Kies mensen waarvan jij kunt leren en sta open voor feedback. 
  13. Ga voor het hoogst haalbare en blijf werken aan je kwaliteit. Je bent immers zo goed als je laatste training, workshop of dienst die je hebt gegeven of geleverd. 
  14. Wees leergierig, luister naar mensen en zorg dat je goede referenties hebt. 
  15. Richt een adviesraad op met mensen uit verschillende disciplines die jou kunnen helpen zaken vanuit een ander perspectief te bekijken, creatief te zijn en outside box te denken. Luister naar wat zij te zeggen hebben, daar leer je veel van. 
  16. Tegenwoordig kun je wereldwijd mensen zoeken die kunnen helpen met de uitwerking van je idee.
  17. Hang je wagen aan bij iemand die het talent heeft dat jij mist. Dan krijg je een sneeuwbaleffect en ga je groeien.
  18. En last but nut least houd je financiën in de gaten. Bekijk wekelijks of maandelijks hoe je ervoor staat dat geeft ook inzicht in wat goed gaat en wat niet. Cijfers liegen niet!”

  Ook ik heb mijn bedrijf naar een next level gebracht. Hoe ik dit deed hoor je in onderstaande video. Als jij ook naar next level ondernemen wil groeien, is het bekijken van de video de moeite waard. Laat je inspireren zou ik zeggen.

  Interview over mijn ondernemerschap in Hoogbegaafdexpert met tips voor hoogbegaafde ondernemers

  Op niveau ondernemen

  Hoe kun je nu aantonen op welk niveau je onderneemt?

  “Referenties zijn daarvoor heel belangrijk. Toen ik en mijn compagnon startte met Clear2pay hebben we eerst gekeken naar welke banken wij wereldwijd als klant zouden willen hebben. Per continent hebben we er één uitgekozen, zijn naar die bank gestapt en uitgelegd wat wij te bieden hadden. Niet om te verkopen, maar om een samenwerking te genereren. 

  Met onze techniek om het betalingsverkeer te optimaliseren en transparanter te maken konden deze banken hun transacties sneller uitvoeren en hadden wij de mogelijkheid de techniek te perfectioneren en tegelijkertijd goede referenties te verkrijgen. Door de samenwerking met deze banken kregen we al heel snel betalende klanten. En de banken waarmee we gestart zijn, konden onze software licentie tegen een gereduceerd tarief aanschaffen.”

  19. Kijk naar welke goede referentie je wilt hebben en investeer in die klant waardoor jouw betrouwbaarheid en expertstatus toenemen.

  Businessmodel voor next level ondernemen voor imageprofessionals

  Kijk dat zijn goede en praktische tips. Wilt u ook eens kijken naar ons businessmodel? Wat zou daar aan moeten veranderen om meer geld te kunnen verdienen? 

  “Tja dat is niet gemakkelijk” erkent ook Jurgen. “Een dienst opschalen is lastig omdat marges relatief constant zijn. De meest succesvolle bedrijven hebben hun businessmodel wel honderd keer moeten bijstellen voordat ze succesvol werden.

  Ondernemers hebben vaak een bepaald ego en vanuit dat ego of die droom willen of kunnen ze hun businessmodel niet aanpassen. Mentale flexibiliteit is ook een belangrijke kwaliteit van een ondernemer. 

  De beste manier om je dienst op te schalen is gebruik te maken van technische ondersteuning. Bijvoorbeeld het 3D scannen van het lichaam, een online garderobecheck of een kleuranalyse die via een app gebeurd. Wellicht is het er nog niet, maar we zien nog maar 0,001% van de technische mogelijkheden, er ligt nog veel in het verschiet. 

  Techniek zal onze levens fundamenteel veranderen en ook de manier waarop we met onze tijd omgaan zal veranderen.

  Jurgen Ingels 2020

  Tijd is dan ook misschien wel het toverwoord voor de image business. Klanten kunnen tijd besparen door een expert in te huren. Tijd besparen tijdens het shoppen, uitzoeken van kledingsets, maken van combinaties, etc. En daarbij geeft het de klant zelfvertrouwen, een goed gevoel. Je goed voelen geeft ook weer ruimte om een andere focus te kunnen hebben.” 

  Grootste leerervaring voor next level ondernemen

  Ik ben onder de indruk van Jurgen zijn verhalen en kan het dan ook niet nalaten afsluitend naar de grootste leerervaring van Jurgen te vragen. Lang hoeft hij daar niet over na te denken en steekt gelijk van wal. 

  Ik was met een vriend eigenaar van een Leonidas-winkel in België. Doordat ik in die tijd veel in Zweden was voor mijn werk was het mij opgevallen dat daar niet of nauwelijks chocoladewinkels waren. Na een gedegen marktonderzoek, prijsonderzoek, smaaktesten, etc. besloten we drie winkels te openen in Stockholm. Toch werden deze winkels niet winstgevend, sterker het heeft ons veel geld gekost. 

  Wat bleek; we waren van ons eigen referentiekader uitgegaan. In België is het namelijk heel gewoon een doosje van een pond of meer te kopen deze op tafel te zetten en leeg te eten. Zweden daarentegen zijn veel meer met hun gezondheid bezig en kochten één of twee pralines tegelijk. Maar ja, ook van falen leer je en het heeft me gesterkt dat een goed en breed netwerk belangrijk is.”

  20. Als afsluiting geeft Jurgen mee: “vertrouw op je eigen kompas, stel je koers bij als iets niet werkt en wees realistisch. Ga ondernemen!”

  Hoogbegaafde ondernemer

  Wil jij -als hoogbegaafde ondernemer- ook op je eigen kompas leren vertrouwen? Wil je de adviezen van Jurgen Ingels toe leren passen in jouw business? Wil je leren hoe je je bedrijf laat groeien naar een next level?

  Dat vraagt durf en jezelf goed kennen. Regelmatig word ik gevraagd om mijn bedrijfskundige en managementervaring met ondernemers in 1-op-1 gesprekken te delen. Wil jij dit ook? Laten we investeren in een half uur kosteloos kennismaken!

  Tjonge ik had nog wel veel meer wil horen uit de mond van deze innemende man. Zijn gedrevenheid, helikopterview en openheid geven me veel energie. Door zijn adviezen zie ik nog meer mogelijkheden voor mijn bedrijf. Mijn belangrijkste inzicht is: vertrouw op je eigen kompas en investeer in mensen die je naar jouw next level kunnen brengen. Ik hoef het niet alleen te doen! 

  Quotes: 

  “Wie je kent is belangrijker dan wat je kent”

  Jurgen Ingels 2020

  “Hang je wagen aan bij iemand die het talent heeft dat jij mist”

  Jurgen Ingels 2020

  Tijd is misschien wel het toverwoord

  Jurgen Ingels 2020

  Interview samen met Carla van den Puttelaar

  Tekst: Larinda Bok, eerder gepubliceerd in Vakblad Kleur & Stijl. (Nb. Het vakblad is opgeheven en deze editie is niet meer verkrijgbaar).

  Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

  error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

  Wacht even! Ik heb nog wat voor je

  Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

  Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.