Zelfcompassie komt erop neer dat je jezelf met evenveel begrip en mededogen bejegent als een vriend of vriendin. Het lijkt iets softs en egocentrisch maar als je je er meer in verdiept ga je de rijkom van zelfcompassie zien.
Compassie voor anderen en jezelf
Compassie voor anderen hebben vinden we vaak niet zo moeilijk. Maar compassie voor onszelf is voor veel mensen een grote stap. Zij hebben veel strenge regels, vooral voor zichzelf. Wie het lastig heeft met zelfcompassie heeft niet minder compassie voor anderen. Nee, voor jezelf leg je de lat gewoon hoger.
Zelfcompassie versus zelfafwijzing
Zelfcompassie kan helpen om je eigen gevoelens te erkennen en te aanvaarden, in plaats van jezelf voortdurend de grond in te boren. Ervaringen uit het verleden kunnen resulteren in zelfafwijzing. Hierover schreef ik het blog Zelfafwijzing, heb jij dat?.
Ook schreef ik een blog over rejection sensitivity, speciaal voor hoogsensitieve personen.
Belangrijke elementen van zelfcompassie
Er zijn drie fundamentele elementen van zelfcompassie:
- een mild hart voor jezelf wanneer je het moeilijk hebt (kindness )
- het bewust maar zonder oordeel onder ogen zien van de negatieve ervaring die je doormaakt (mindfulness)
- en het besef dat lijden bij het leven hoort en dat je er niet alleen in staat (common humanity)
Zelfcompassie verandert gedrag
Regelmatig zie ik bewustwording én verandering in het gedrag van mensen als ze meer zelfcompassie ervaren. Ze worden dan milder naar zichzelf en vooral ook naar anderen. Mensen met veel zelfcompassie ervaren ook minder vaak angstige en depressieve gevoelens.
Wat zegt weinig zelfcompassie over jezelf?
Als ik soms venijnige reacties richting anderen op social media voorbij zie komen denk ik regelmatig: “wat zegt dit over de schrijver? Wees wat milder naar anderen, verplaats je eens in de leefwereld van de ander. Dat zou een heel ander perspectief op de zaak kunnen geven.”
Zelfcompassie maakt het leven voor jezelf en andere zoveel lichter!
Oefenen in zelfcompassie
Mensen met weinig zelfcompassie zijn vaak heel streng voor zichzelf. Als ik ze een oefening laat maken uit mijn boek Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid dan schrikken ze van de eisen die ze aan zichzelf stellen. Dit is een intense oefening, maar de bewustwording resulteert er wel in dat ze stap voor stap hun gedrag gaan veranderen en compassievolle voor zichzelf worden. Hoe gaaf is dat!
Zelfcompassie kan je oefenen door bijvoorbeeld:
- bewust en intens te genieten van prettige ervaringen,
- jezelf troostend aan te raken,
- te spreken met een warme, zachte stem
- of een brief te schrijven aan jezelf als was je een denkbeeldige goede vriend.
Wil je ook meer zelfcompassie ervaren? Wil je leven uit jouw unieke kracht en niet vanuit door jezelf of anderen opgelegde redenen? Ben je benieuwd hoe ik je hierbij kan helpen? Boek dan een gratis online kennismakingsgesprek.