Je kunt bij elk sollicitatiegesprek verwachten dat er naar je persoonlijke en carrièredoelen wordt gevraagd. Dat zijn soms lastige vragen waarop niet iedereen even indrukwekkende antwoorden weet te geven.
Vergroot je kansen op een baan met de volgende diepgaande antwoorden.
De sleutel voor succesvolle carrièredoelen in het sollicitatiegesprek
Leadership IQ ontdekte in het onderzoek: ‘Zijn SMART doelen dom’ dat slechts 14% van de respondenten dacht dat hun doelen hen ertoe zouden aanzetten dat ze belangrijke mijlpalen in hun carrière konden bereiken. Dat is een laag percentage. Wat is jouw antwoord om wel een goede indruk te maken als een werkgever naar je doelen vraagt? In dit blog lees je de sleutel tot een succesvol antwoord in een sollicitatiegesprek.
In veel carrièredoelen ontbreekt diepgang tijdens het sollicitatiegesprek
Vaak zijn de doelen die kandidaten delen te simplistisch of ze missen diepgang. Maar ook blijkt uit het onderzoek dat hun doelen niet in overeenstemming zijn met hun ware passies en ambities.
Een SMART doel kan handig lijken bij vragen als waarom:
- wil je deze baan
- die promotie
- of die specifieke opleiding.
Maar je mist vaak de echte persoonlijke verbinding met het doel.

Fotocredits: Jason Goodman- Unsplash
Gepassioneerd solliciteren juist voor mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid
Ken jezelf goed en ontdek waarom je juist bij dat bedrijf wilt werken, en waarom je jouw doel kiest. Want als hoogbegaafde heb je vaak al een aantal knelpunten bij het vinden van werk. En omdat je zoveel kunt en interessant vindt, kan solliciteren voelen als schieten met hagel. Dan val je zo door de mand bij de vraag: ‘waarom ben je zo gepassioneerd over dit doel?’ Je kunt dan geen bevlogen antwoord geven.
Wanneer je je verdiept in jouw ‘Why’ kom je overtuigender en authentiek over.
Doel van gepassioneerde carrièredoelen
Door te vertellen waarom je voor jouw doel kiest laat je aan degene die je de vragen stelt je commitment zien. Als je reden is: ‘Ik heb mezelf altijd al in deze rol gezien en dit is een mooie kans’, kan dit duiden op een oppervlakkige motivatie.
Als je echter uitlegt: ‘deze rol sluit enorm goed aan bij mijn passie voor het oplossen van problemen en mijn langetermijnvisie om projecten te leiden die een verschil maken’, krijgt de vraagsteller een duidelijk beeld van jouw toewijding.
Toon bij het sollicitatiegesprek passie voor je carrièredoelen
Door te verwoorden waarom je zo enthousiast bent over je carrièredoelen, laat je ook zien in hoeverre je doel resoneert met je werkelijke verlangen.
Als je bijvoorbeeld zegt: ‘het is mijn doel om een team te leiden’, en wanneer je dan bij het doorvragen uitlegt dat je meer flexibiliteit in je werkuren wilt, kan de ander zich afvragen of je wel passende competenties hebt. En hij kan zich realiseren dat de teamleiderschapsrollen in het bedrijf geen flexibele uren bieden.
Bij dit soort antwoorden bestaat de kans dat je carrièredoelen ook niet overeenkomen met je werkelijke behoeften. Want als je een oprecht verlangen om anderen te begeleiden laat zien, komen je carrièredoelen beter overeen met de werkelijke functie-eisen. Het verschil zit in jouw authenticiteit. Het is niet altijd even makkelijk om objectief naar jezelf te kijken. Een gesprek met een coach helpt om jouw unieke authenticiteit te ontdekken. Maak gratis een kennismakingsafspraak.
Succesvolle woorden voor je doelen tijdens het sollicitatiegesprek
Je kunt je carrièredoelen als volgt verwoorden. ‘Ik wil deze functie graag vervullen omdat ik hierdoor mijn vaardigheden op het gebied van data-analyse kan gebruiken en tegelijkertijd kan ik bedrijven ook helpen weloverwogen beslissingen te nemen.’ Uit dit antwoord merk je een echte afstemming tussen jouw verlangens, je capaciteiten en de functie-eisen.
Talentenanalyse en carrièredoelen
Het vraagt wel oefenen om afstemming te vinden tussen te drijfveren en de functie-eisen. Daarom is het van cruciaal belang om te zorgen dat jouw carrièredoelstellingen aansluiten bij je intrinsieke motivatie. Die intrinsieke motivatie, ook wel je drijfveren genoemd, kun je inventariseren met een TMA talentenanalyse.
Voorbereiding op het sollicitatiegesprek
Bereid je dus goed voor op vragen over je carrièredoelen tijdens het sollicitatiegesprek. Denk na over je echte motivatoren:
- Waarom is dit doel belangrijk voor jou?
- Waarom heb je voor deze richting gekozen?
- Waarom sluit dit carrièredoel aan bij jouw bredere carrièrevisie?
Het gaat de organisatie minder om het perfecte antwoord, maar meer om het begrijpen van jouw oprechte verlangens en motivaties.
Meer kans op een baan tijdens het sollicitatiegesprek
Door je carrièredoelen op deze manier te verwoorden presenteer je niet alleen een overtuigende casus, maar zorg je er ook voor dat je functies en kansen nastreeft die echt resoneren met je innerlijke ambities.
En alleen dan heb je meer kans op een succesvolle baan en zinvol werk.
Wil je meer lezen over zinvol werk? Lees dan het blog over betekenisvol werk voor mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid.