Winterdip: waarom we er echt last van hebben en wat werkt

winterdip hoogbegaafdheid Hoogbegaafdexpert

Winterdip: heb jij er last van? Ik heb er wel mee te dealen maar wil er niet aan lijden maar er bewust en stabieler mee omgaan. Mensen vragen hoe ik dat doe.

Hoe ik omga met de winterdip

Stap 1 is het zelfinzicht dat ik weet dat ik meer moeite dan andere mensen moet doen om in balans te blijven omdat ik anders in elkaar zit. Er komen meer prikkels binnen en ze moeten langs alle actieve hersengebieden, dat duurt best lang en ik voel ze ook intenser.

Verantwoording nemen in de winterdip

En daar begint het mee: Mijn verantwoording nemen door de oorzaak van een winterdip te onderzoeken en te accepteren hoe ik in elkaar zit (ACT).

Door je gedachten op een andere manier te hanteren verminder je de symptomen van een winterdip. Je snapt wel: als je het vooral ziet als een ellendige koude nare donkere tijd, dan wordt dat het waarschijnlijk ook.

Met de MatriXmethode en ACT strategieën kan ik er echt anders mee omgaan. Veel van deze strategieën lees je in mijn boek Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid.

Je mindset maakt ook echt het verschil, maar je moet wel consequent de oefeningen doen. Je overtuigingen (van een koude nare donkere tijd) veranderen is in het begin meer werk, maar uiteindelijk heeft het een duurzaam resultaat.

Probeer het idee toe te laten dat de winter ook fijn kan zijn.

Larinda Bok

Verderop lees je manieren waarmee ik de winterperiode comfortabeler voor mezelf maak.

Biologische kant van de winterdip

Naast de mentale component zit er ook een biologische kant aan de winterdip. Ons lichaam en geest zijn tenslotte één.

In het najaar wordt het vroeg donker. De zon komt later op en geeft minder licht. Het lichaam past zich hieraan aan, door de aanmaak van het hormoon melatonine. Dit hormoon heeft invloed op je biologische klok, je slaapbehoefte, je stemming en je energiehuishouding: je wordt vermoeider. Je kan ook zomaar een korter lontje dan normaal hebben.

Kou kost mij veel energie, daar moet mijn lichaam echt aan wennen. Op de bank met een plaid en warme sokken aan is echt nodig om mezelf comfortabel te voelen. Mijn handen om een heerlijke kop verse thee met warmwinterkruiden maken de winterperiode toch iets gezelliger.

Ik geniet enorm van de vloerverwarming die met zo’n heerlijk gelijkmatige warmte de woonkamer en keuken verwarmt. Ik ben zo blij dat ik na goed onderzoek en deskundig advies van mijn zoon voor de warmtepompinstallatie met deze manier van verwarmen heb gekozen!

Licht in huis tijdens de winterdip

Ik zorg er ook voor dat mijn huis meer licht heeft. Dat doe ik door kaarsjes aan te steken, de kerstlichtjes in de woonkamer al in november een mooi plekje te geven. In verschillende hoekjes zet ik leuke waxinelichthouders met oplaadbare lampjes erin.

Bij het regionale tuincentrum maak ik met mijn dochter om de twee jaar een leuke herfst/winterdecoratie dat ik met lichtjes versier. Ik geniet er enorm van als ik dat op de eettafel zie staan. Vroeger was ik ook al actief met mijn kinderen: kerststukjes maken, kerstkaarten maken, warme chocolademelk erbij. Dat was op en top genieten!

Fotocredits: Pixabay: Farbsynthese

Herfst is voor mij de opmaat naar de winterdip

En de herfst dan? Ik vind het altijd een moeilijke periode als de zomer verdwijnt. Maar ik wil tegenwoordig bewust van de herfst genieten. Dat doe ik door vaker naar het bos te gaan. Daar te wandelen en met mijn laarzen door de bladeren te sloffen, bewust genieten van de diepe en warme herfstkleuren.

Dualiteit

Het voelt een beetje duaal: voor ons woonhuis staat een beukenhaag; in de herfst krijgt deze prachtige goudgele kleuren…. Ik heb een hekel aan de herfstkou en regen, maar als ik achter het raam zit en geniet van mijn huis, dan kan ik ook intens genieten van de mooie herfstkleuren van de heg.

De winter korter maken

In augustus 2024 regende het een week lang. Ik dacht: ‘o nee, de herfst begint nu al’. Gelukkig kregen we een mooie septembermaand, maar ik had mijn plan al getrokken. Ik ga meer rust pakken in het voor mij energievretende herfst- en winterseizoen. En ik ga de winter korter maken. 

Ik voel me gezegend dat ik dit kan doen. Mijn plan voor 2024/2025 is:

  • meer rust door meer tijd tussen mijn cliëntafspraken te plannen,
  • om de twee weken een dag voor mezelf om op mijn manier op te laden
  • en de vrijdagmiddag vrij houden zodat het weekend al vroeg begint.

Daarnaast ben ik in oktober 2024 in Londen met mijn man en kleinzoon geweest. Helaas liep ik op de koude tochtige stations een verkoudheid op wat ontaardde in een flinke griep die vier weken duurde en mij veel energie kostte.

Workaction tegen de winterdip

Eind november ben ik naar Limburg gegaan voor een workationweek. We ontdekten daar vorig jaar een prachtige plek met fijn huisje met fantastisch uitzicht op de Limburgse heuvels en enorm veel rust en ruimte. Op rust, ruimte en warmte doe ik het goed.
In december bezoek ik de Vesperdiensten in Nijkerk waardoor ik bewust toeleef naar kerst. Dat voedt mij meer dan een kerstshow in een tuincentrum.

Ook in 2025 heb ik plannen om de winter te verkorten door een paar mooie reizen te gaan maken.

Voluit leven, ook in de winterdip

Ik leef, ook in de herfst en winter voluit met hoogbegaafdheid, maar dan wel op een tempo en intensiteit waar ik minder energie bij verbruik. Mijn advies aan jou: ga jouw leven met hoogbegaafdheid op jouw manier invullen. Begin met dat te erkennen, accepteer dat je andere behoeften dan gemiddeld hebt. Leer ermee omgaan en maak er je kracht van. En optimaliseer dan je leven, zorg voor betekenisvinding. Ik help je daar graag bij en uit eigen ervaring kan ik zeggen: ‘als je die balans en kracht eenmaal hebt ontdekt, heb je een vrij en betekenisvol leven’.

In mijn boek Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid geef ik al veel wetenschappelijk onderbouwde inzichten over hoogbegaafdheid. Lezers krijgen inzicht in het ontstaan van de struggles en oplossingsrichtingen voor een zinvolle invulling van hun leven. Wil je daarmee aan de slag? Koop dan mijn boek.

Wil je van hoogbegaafdheid je kracht maken? Kies dan voor 1-op-1 coaching. Hier lees je meer over 1-op1 coaching.

Hier kan je een gratis online kennismakingsgesprek inplannen. Helaas is er een lange wachttijd omdat je niet de enige bent die van mijn kennis en ervaring gebruik wil maken. Als we eenmaal samenwerken, dan kan jouw persoonlijke ontwikkeling supersnel gaan. Dus laat je niet ontmoedigen door de lange wachttijd maar plan een gesprek in.

Nb. door mijn kennis over de winterdip te delen wil ik je inspireren, maar weet dat wat voor mij werkt, niet voor iedereen werkt. Als je écht wilt ontdekken wat voor jou werkt is het belangrijk jezelf goed te kennen en te kunnen voelen wat je nodig hebt. Vind je dat lastig? Neem ook dan contact op om te zien wat ik voor jou kan doen.

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.