Hoogsensitief en hoogbegaafd is er een relatie?

hoogbegaafd hoogsensitief kenmerken

Als je hoogsensitief bent is het belangrijk om, naast dat jij je verdiept in hoe je als je hoogbegaafd bent functioneert, je ook verdiept in kennis over hoogsensitiviteit. 

Hoogsensitief en hoogbegaafd

Één op de vijf mensen is hoogsensitief (Bergsma, 2019) en 87% van de hoogbegaafde mensen is hoogsensitief (van de Ven et al., 2016).

Rianne van de Ven, ook een expert in hoogbegaafdheid en ECHA specialist in Gifted Education, onderzocht de relatie tussen hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en overexcitabilities bij werkende volwassen in Nederland en Vlaanderen. Zij onderzocht dit binnen een “Veerkrachtig op het werk”-programma dat Prof. dr. Elke van Hoof aan de Vrije Universiteit in Brussel leidde.

Hoogsensitief en hoogbegaafd

Rianne kon binnen dit onderzoek het verschil maken tussen hoogbegaafde en hoogsensitieve volwassenen. Zij heeft de statistieken van hoogbegaafden die wel, en die niet hoogsensitief zijn met elkaar vergeleken. Zij onderzocht ook hoe zij op prikkelgevoeligheid, de zogenaamde overexcitabilities (Dabrowski, 1964) scoorden.

Wetenschappelijke onderbouwing relatie hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit

In maart 2021 mocht ik Rianne interviewen met de vraag of er een relatie is tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.

Dit interview werd in 2021 door ruim 1200 kijkers bekeken. Tijdens de week van de hoogsensitiviteit in de tweede week van juni publiceer ik het interview opnieuw. Het is en blijft een erg boeiend en interessant interview met Rianne waar je meer hoort over het onderzoek van Rianne en waar je waardevolle tips krijgt.

Het interview vind je hieronder.

Zoals je hoort is Rianne erg blij dat we nu wetenschappelijk onderbouwd kunnen zeggen dat er een relatie tussen hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit is.

Concluderend kunnen we zeggen dat in het onderzoek duidelijk werd dat 87% van de hoogbegaafde volwassenen hoog scoorden op de HSP schaal van Elaine Aron. Daar staat tegenover dat van niet-hoogbegaafde mensen 20% hoog op de HSP schaal scoort.

Een unieke tip van Rianne voor hoogbegaafde en hoogsensitieve mensen

Tenslotte geeft Rianne een betekenisvolle tip en ook praktische handvatten over hoe je als hoogsensitieve en hoogbegaafde volwassene in je kracht kunt gaan staan.

Platform Hoogbegaafd 3.0

Er is ook een platform waar je andere (hoogsensitieve) hoogbegaafden online kunt ontmoeten. Door de jaren heen zijn al echte vriendschappen uit ontstaan.
Laat je inspireren en klik op de volgende link Platform Hoogbegaafd 3.0.

Hoogbegaafd, hoogsensitief: de kenmerken

Wil je meer weten over de kenmerken van hoogsensitiviteit? Er komt binnenkort een blog over de kenmerken van hoogsensitiviteit. Vind je het fijn om er wetenschappelijk onderzoek over te lezen? Lees dan verder onder de volgende link.

Bronvermelding

Bergsma, E. (2019). Het hoogsensitieve brein. Booklight.

Dabrowski, K. (1964). Positive Disintegration. Maurice Bassett.

Van de Ven, R., van Weerdenburg, M., & van Hoof, E. (2016). Working with intensity; The relationship between giftedness and sensitivity in working adults in Flanders and the Netherlands. https://www.riannevdven.nl/wp-content/uploads/Thesis-Working-with-intensity-RiannevdVen-final.pdf

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.