Voel jij je veilig?

stress veiligheid veilig hoogbegaafdheid Hoogbegaafdexpert

We zijn 24/7 op zoek naar een veilig gevoel en een connectie binnen die veiligheid. Iedereen heeft een connecterende kracht in zich: een sociale reflex of anders gezegd: wederzijds altruïsme. Hierdoor kunnen we ons onbaatzuchtig verbinden met anderen. 

Hoogbegaafd en vanuit een veilig gevoel verbinding maken

En dat laatste, verbinden met anderen, is voor mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid soms lastig. Want door een asynchrone ontwikkeling wijkt de ontwikkeling van hoogbegaafde mensen af van de gangbare patronen.

Zij hebben minder gelijkgestemden om zich mee te spiegelen en een adequaat zelfbeeld op te bouwen waardoor het ook ingewikkelder wordt om de connectie met anderen te maken.

Want, als je zelf niet weet wie je bent, hoe kan je dan een diepe verbinding met anderen maken? Een diepe verbinding vraagt veiligheid en vertrouwen, en als dat (zelf)vertrouwen er niet is en het veilige gevoel ontbreekt waardoor jij je nog onzekerder voelt, dan kan je je heel eenzaam en onbegrepen voelen.

Asynchrone ontwikkeling van hoogbegaafde volwassenen

Hoogbegaafde mensen hebben meer dan gemiddeld

  • cognitieve en fysieke capaciteiten en
  • een verhoogde intensiteit,
  • innerlijke ervaringen en
  • bewustzijn.

Dat zorgt ervoor dat zij in hun ontwikkeling afwijken van de norm. Hiermee bedoel ik een ontwikkeling waarin discrepantie ontstaat tussen de cognitieve, sociale, emotionele en fysieke ontwikkeling. Deze asynchroniteit neemt toe met de toename van intellectuele capaciteiten.

Vanuit levensloopperspectief biedt het idee van asynchroniteit en verhoogde intensiteit aanwijzingen voor mogelijke belemmerende en bevorderende factoren voor de vorming van een adequaat zelfbeeld, een gevoel van acceptatie en veiligheid en verhoging van van stresserende factoren. 

Nervus vagus op zoek naar veiligheid

De nervus vagus is een belangrijke zenuw waar we de laatste jaren steeds meer het belang en effect van zien. Doordat ik hier een opleiding in volgde werd ik mij bewust van de impact van de nervus vagus op het leven met hoogbegaafdheid. Ik kreeg strategieën en methodieken om mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid te helpen bij het reguleren van hun zenuwstelsel.

Sindsdien bespreek ik in elk coachtraject of webinar de werking van de nervus vagus en het effect van een te overprikkelde nervus vagus. En natuurlijk geef ik mijn cliënten ook praktische handvatten voor wat op dat moment nodig is.

De nervus vagus verbindt, met vijf andere craniale zenuwen, je brein met je hart en je ademhaling. Deze zenuw speurt 24/7 naar verbale en non-verbale signalen van veiligheid. Hij is op zoek naar rust, groei, welzijn en veerkracht.

Neuroceptie en interoceptie

We zijn 24/7 op zoek naar veiligheid en een connectie binnen die veiligheid. Dit noemen we neuroceptie. In die term zitten de woorden ‘neuron’ en ‘perceptie’.

Perceptie is een bewust proces, neuroceptie is dat niet. Onbewust is ons lichaam op zoek naar gevaar en scant ons lichaam de omgeving en levende wezens.

Neuroceptie

Neuroceptie is een reflex, je voelt of ruikt gevaar, maar je ziet het niet.
Met behulp van de kennis en wijsheid van ons brein en ons zenuwstelsel bepalen we of we veilig zijn, zonder dat we ons daar bewust van zijn.

Nervus vagus als radar op zoek naar veiligheid

De nervus vagus functioneert als een soort radar die op een verfijnde manier de omgeving afspeurt naar triggers die op gevaar duiden.

Wanneer je in je jeugd onvoldoende gelijkgestemden vindt om je aan te spiegelen of om mee af te stemmen, dan kan de nervus vagus blijven speuren. Dit gaat op den duur een onveilig gevoel geven.

hoogbegaafd veilig voelen nervus vagus Hoogbegaafdexpert

Interoceptie 

Niet alleen de omgeving wordt gescand, maar ook onze interne processen:

  • is ons hartritme normaal?
  • Is er spierspanning?
  • Hoe ademen we?
  • Zijn er stoornissen in het spijsverteringskanaal?
  • Hebben we pijn of voelen we via onze huid allerlei triggers?

Het zijn subtiele signalen dat er iets niet meer in evenwicht is. De nervus vagus pikt ook de interne boodschappen op, dat noemen we interoceptie. Dankzij de nervus vagus kunnen we onze grenzen aanvoelen en beter voor onze gezondheid zorgen. Maar dan moet je wel kunnen voelen!

Voelen om je veilig te voelen

Wat betekent voor jou die nekpijn, lage rugpijn, een slechte spijsvertering en allerlei andere pijnen? Het zijn in elk geval signalen dat je een mens bent en geen machine.

Rotgevoelens als angst, boosheid, woede of droefenis zijn je beste vrienden. Vraag je telkens af:

  • wat hebben die gevoelens mij te zeggen?
  • Geldt dit voor mij?
  • Heeft dat met mij of mijn situatie te maken?
  • En zo ja, wat kan ik daaraan veranderen?

Negeer deze gevoelens niet! Meditatie, bodyscan en bewust aandachtig leven kunnen helpen om dichter bij ons lichaam te gaan komen en deze signalen op te vangen.

Veiligheid en connectie maken

Signalen van veiligheid zorgen ervoor dat we niet in een defensieve toestand raken. Dus wil je graag veel sociaal contact en diepe connectie? Dan moet je voor en in jezelf een veilige sfeer creëren.

Drie tips hoe je een veilige sfeer creëert:

  • Zorg voor geen storende geluiden.
  • Geen smartphones in de buurt (ook niet als je hem niet gebruikt).
  • Zorg ervoor dat je je emoties onder controle hebt en dat je niet confronterend, spottend of afwezig reageert.

Wil je een persoonlijk advies of coaching voor het omgaan met de stressvolle thema’s waar jij tegenaan loopt? Maak dan via onderstaande button een kennismakingsafspraak.

Overprikkeling en veilig voelen

Wanneer je overprikkeld raakt, moe of kwaad bent, las dan even een moment van stilte in. Je zenuwstelsel reageert vanuit stress, woede of angst en dat verbreekt de sfeer van veiligheid. Probeer ook eens te achterhalen op welke plaatsen je je goed en veilig voelt.

Veilig verbinding maken met anderen

Maar denk niet alleen aan jezelf. Houd rekening met wat voor anderen onveilig of veilig voelt. En wanneer je zenuwstelsel actief is door financiële zorgen of zorgen op het werk, maak dan aan anderen duidelijk dat jouw humeur niets met de ander te maken heeft, maar met wat eerder (op de dag) is gebeurd.

Raakt dit je en wil je erover doorpraten? Ik denk graag met je mee en deel graag mijn kennis over hoogbegaafdheid, neurologisch systeem en het brein met jou om je inzicht en praktische handvatten te geven zodat jij je weer veilig voelt.

Dat veilige gevoel gun ik iedereen!

Wil je hoogbegaafdheid als verrijking zien? Investeer in coaching. Hoe? 

error: Helaas, je kunt deze tekst niet kopiëren

Wacht even! Ik heb nog wat voor je

Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid Larinda Bok

Als je je wilt verdiepen in de zelfbeeld- en persoonlijkheidsontwikkeling van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid, zelf betekenis wilt geven aan je leven of als je hulpverlener bent en je cliënten meer wilt leren over hoogbegaafdheid, dan is dit boek een waardevol instrument.